Šport
317 ogledov

Slovenci ne morejo biti zadovoljni, a lahko bi bilo precej huje

Blaž Janc Epa
Slovenski rokometaši bodo na povratni tekmi s Srbijo v okviru kvalifikacij za SP 2023 poskušali nadoknaditi tri gole zaostanka.

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na prvi tekmi zadnjega kroga kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu na Švedskem in Poljskem 2023 v Celju izgubila proti Srbiji z 31:34 (16:20).

Povratna tekma bo v soboto, 16. aprila, v Kragujevcu.

"Nismo odigrali tako, kot znamo in zmoremo. Najprej nas je pokopala slaba igra v končnici prvega polčasa, ko so Srbi po naših tehničnih napakah iz zaostanka gola prišli v vodstvo za pet zadetkov. V začetku drugega polčasa smo zastreljali nekaj 100-odstotnih priložnosti in zapravili priložnost, da se jim približamo. Deloma smo lahko zadovoljni le z našo igro v zadnjih petnajstih minutah, glede na prikazano smo iztržili še ugoden izid."

Uroš Zorman

Slovenskim rokometašem je na prvi kvalifikacijski tekmi spodrsnilo v Zlatorogu, po današnjem porazu proti Srbom so pod vprašaj postavili svoj deseti nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo v začetku prihodnjega leta na Poljskem in Švedskem. V soboto je pred njimi izjemno zahteven popravni izpit, na tekmi v Kragujevcu pa bodo morali nadoknaditi zaostanek treh golov.

"Srbom lahko samo čestitam, danes so bili boljši tekmeci. Vsi vemo, da je v rokometu najbolj pomembna obramba, naša je bila v prvem polčasu izjemno slaba. Srbi so nas dobesedno razbili. Čez nekaj dni nas v Kragujevcu čaka povratna tekma in močno upam, da bomo na njej prikazali boljšo predstavo."

Dean Bomač

Slovenski selektor Uroš Zorman na današnjem obračunu od prvokategornikov ni mogel računati na poškodovanega visokoraslega krožnega napadalca in ključnega moža v centralnem obrambnem bloku Blaža Blagotinška. Nastalo vrzel na šestmetrski črti sta poleg Mateja Gabra zapolnila Miha Žvižej, ki je po petih letih pol znova oblekel dres z državnim grbom na prsih, ter Matic Suholežnik.

Zorman je v uvodno postavo uvrstil vratarja Klemna Ferlina, krilna igralca Darka Cingesarja in Blaža Janca, zunanje igralce Boruta Mačkovška, Deana Bombača in Jureta Dolenca ter krožnega napadalca Gabra.

Sloveniji v uvodnih desetih minutah srbska obramba 6-0 ni povzročala nobenih težav, predvsem razpoložen pa je bil Mačkovšek, ki je v petih poskusih prav tolikokrat premagal vratarja Dejana Milosavljeva.

Za razliko od napada je šepala slovenska obramba, ta ni bila na pričakovani ravni, vsak strel Srbov je končal v mreži Ferlina, ki je svoje mesto med vratnicami kmalu prepustil Jožetu Bazniku.

Slovenija je prvo krizo na tekmi doživela sredi prvega polčasa. Po dveh zapravljenih sedemmetrovkah Gašperja Marguča in Dolenca ni izkoristila verižnih izključitev Ilije Abutovića in Vanje Ilića, tako da so jim Srbi v 18. minuti prvič na tekmi ušli na dva gola (9:11).

Prva zadrega slovenskih rokometašev je bila kratkotrajna, v naslednjih dveh minutah so po golih Bombača in Cingesarja izničili primanjkljaj in izenačili na 12:12, v 23. minuti pa je škofjeloški krilni igralec svoje soigralce znova popeljal do vodstva s 14:13.

V končnici prve polovice tekme je slovenska igra razpadla na prafaktorje. V njeni igri je kapljalo in curljalo na vse strani, izbranci španskega strokovnjaka na srbski klopi Tonija Gerone pa so gromozanske težave gostiteljev znali izkoristiti in jih v 29. minuti pahnili v silno neprijeten položaj (15:20), na polčasu pa je slovenski zaostanek znašal štiri zadetke (16:20).

Slovenski rokometaši so v začetku drugega polčasa zabredli v še večje težave. V 35. minuti je njihov zaostanek narasel na šest golov (17:23), šest minut kasneje pa na sedem (19:26). Njihove agonije na igrišču ni zaustavila niti Zormanova minuta odmora.

Nekaj upanja se je pokazalo v končnici tekme. Po prvem slovenskem jurišnem napadu med 45. in 50. minuto so se najprej po golu Janca približali na štiri gole (24:28). V končnici so v preveliki želji znova naredili ogromno napak, a tekmo končali s primanjkljajem treh golov, ki vliva nekaj upanja na končni uspeh na povratni tekmi v Kragujevcu.

V slovenski reprezentanci je bil najbolj učinkovit Dean Bombač z osmimi, Blaž Janc in Borut Mačkovšek sta dosegla po sedem golov.

 
Komentarjev 2
  • albert6 07:33 14.april 2022.

    Potihem

  • albert6 07:33 14.april 2022.

    Zorman glasno prišel pogojem odidi