Šport
16 ogledov

Slovenci nemočni proti Bolgarom

odbojka reprezentanca urnaut EPA
Slovenija je olimpijske kvalifikacije v Sofiji začela s porazom proti domači reprezentanci z 0:3. Tine Urnaut in soigralci se bodo morali reševati proti Španiji in Srbiji.

Sanje slovenskih odbojkarjev, da bi presenetili favorizirane Bolgare, se niso uresničile. Nekdanji olimpijski podprvaki so se pokazali kot boljši tekmec, s pravim odnosom so strli odpor borbenih Slovencev, ki so prav v vseh nizih na začetku vodili. Po prvem nizu je še kazalo, da presenečenje ni izključeno, a v nadaljevanje so reči vendarle prišle na pravo mesto. Izbrancem Veselina Vukoviča se je poznala odsotnost nekaterih igralcev, blokerja Alen Pajenk in Matej Vidič nista mogla resneje braniti napadov bolgarskih zvezdnikov, korektor Mitja Gasparini (iz Verone se po bogati ponudbi seli v Južno Korejo) pa večji del tekme ni bil pravi, zato je selektor gotovo pogrešal Alena Šketa. Poraz Slovencev ni katastrofa niti v pogledu možnosti za olimpijske igre, saj imajo še vse možnosti, da se z zmagama s Španijo in Srbijo uvrstijo najprej v polfinale, nato pa tudi osvojijo turnir. Je pa seveda tekma pokazala, da so realne možnosti še manjše, kot bi si marsikateri slovenski navijač želel. Slovenci bodo morali v nadaljevanju vendarle narediti manj napak, še posebej v trenutkih, ko se lomi rezultat.

Slovenci so takoj pokazali, da nameravajo biti gostiteljem vsaj trd oreh, če ne kaj več. Čeprav so naredili nekaj napak s servisi, so to kompenzirali z zanesljivo igro v napadu, v katerem so si enakomerno porazdelili vloge. Po njegovi zaslugi so držali vodstvo, ki je sicer le enkrat znašalo več kot dve točki (11:14). Ob drugem tehničnem odmoru so še vodili s 16:14, nato pa sta bili dve kratki krizi pri sprejemu in posledično v napadu dovolj, da so izkušeni Bolgari prišli do prvega niza, kljub temu, da so še zaostajali z 21:22. A so na to osvojili tri zaporedne točke, kar je bilo dovolj za vodstvo z 1:0.

Začetek drugega niza je potekal tako kot večji del prvega. Slovenci so vodili, a kriza je prišla prej kot v prvem nizu. Po zaostanku 5:7 so gostitelji naredili delni izid 4:0, nato pa je najboljši bolgarski igralec Matej Kazijski s servisi poskrbel še za vodstvo 12:8. Klemen Čebulj, ki je medtem zamenjal Flajsa, je z dvema točkama spet vlil nekaj upanja, a to se je razblinilo po drugem tehničnem odmoru, ko so domači povedli z 18:13, do konca pa so z zanesljivo igro in po napadalnih napakah tekmecev prednost le še povečali.

Tudi tretji niz se ni razlikoval od prvih dveh, saj so Slovenci tudi v njem vodili. Gasparini je začel zadevati, posledica je bila vodstvo 11:6. A servisi Kazijskega so se spet pokazali kot nočna mora, z njimi je zvezdnik Trentina svoji ekipi zagotovil priključek (13:13). Prvič so povedli pri izidu 17:16, nato dobili še dve točki zapored, vodstva pa niso več izpustili z rok.

Izjave po tekmi:

Veselin Vuković, selektor Slovenije:
"Tekma ni bila taka, kot smo pričakovali. Mi smo se pripravljali, da zaustavimo njihove tri glavne igralce, kar nam je v večji meri uspelo, noben od njih v realizaciji ni presegel 40 odstotkov. A smo žal smo naredili preveč lastnih napak. Žoge smo pošiljali v avt, in zgrešili 13 servisov. To je bilo tisto, kar je odločilo, da nismo zmagali, ali pa vsaj tekmo pripeljali do bolj napete končnice, ne pa posebej dobra igra Bolgarov. Za taktiko, voljo in borbenost fantom nimam česa očitati, se je pa poznala odsotnost predvsem Matevža Kamnika, saj položaj drugega centralnega blokerja praktično ni deloval. Tudi Gasparini v dveh nizih ni bil razpoložen, z vsem naštetim se take reprezentance, kot so Bolgari, ne da premagati. Sprejem ni bil ne dober ne slab, a osnovni problem so bile napake."

Dejan Vinčić, podajalec Slovenije:
"Vsak niz smo dobro začeli, v vsakem nizu smo še pri drugem tehničnem vodili, a potem so se poznale naše napake. Ne vem, zakaj smo jih delali, zakaj nismo bili bolj zbrani V tekmo smo šli samozavestno, bili smo prepričani, da lahko zmagamo. Ni nam uspelo, Bolgarom lahko le čestitamo. Kazijski je odlično serviral, zato smo morali igrati visoke žoge. Vsak bi lahko odigral boljše, za poraz pa ne moremo nikogar kriviti. Na poraz moramo pozabiti, se spočiti, proti Špancem pa odigrati na zmago."

Andrej Flajs, sprejemalec Slovenije:
"Upali smo, da kljub stanju ekipe lahko presenetimo, toda pokopale so nas napake, Bolgari so nas premagali gladko. Naše težave na mestu blokerja so znane, Gasparini je kot edini korektor pod pritiskom, kar se mu je poznalo, a verjamem, da se bo že na naslednji tekmi odkupil. Ta zaslužen poraz nas ne bo prizadel, še vedno verjamemo v napredovanje, prepričan sem, da lahko premagamo tako Špance kot Srbe. Bolgari so pokazali, da sodijo v svetovni vrh, zaigrali so povsem drugače kot na prijateljski tekmi pred enim letom, ko so imeli težave z učinkovitostjo. Znali pa so tudi izkoristiti prednost domačega igrišča."

Olimpijske kvalifikacije:

Bolgarija : Slovenija 3:0 (23, 18, 22)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.