Slovenija
21 ogledov

Slovenci nismo le smučarski narod

Kolumnisti 01.04.12, david buovski, kolumnisti, foto: bostjan tacol Boštjan Tacol
Na eni strani Peter Prevc in Tina Maze, na drugi HK Jesenice, ND Mura, Cimos Koper ...

Usoda manj številčnih narodov je, da podrobno spremljajo individualne športe, v katerih so uspešni, tudi če ne gre za globalno športno panogo. A imamo svoje junake, svoje zmagovalce. Tina Maze in Peter Prevc skrbita za to, da se otroci zanimajo za smučanje in skoke; privlačijo jih zmage in avra herojev naroda. Brez njiju bi bilo na belih strminah še manj mladine, kar nazorno kaže primer smučarskih tekov. Pred Petro Majdič je ta šport v vseh slovenskih medijih dobival le obrobne vrstice, v klubih je bilo precej manj otrok. Ob vsem tem ne gre pozabiti, da je Smučarska zveza Slovenije na športnem področju še vedno daleč največji prejemnik sredstev iz državnega proračuna. Na drugi strani imamo primer nogometnega kluba z več kot sto otroki, ki od občine na leto prejme manj kot 20.000 evrov. Skoraj dvakrat toliko stanejo stroški tekmovanja in logistika brez članske ekipe.

Močni klubi. Ob pravilnem delu sta Mazejeva in Prevc dovolj, da se ob obsežnem medijskemu prostoru privabijo sponzorska sredstva za reprezentanco, v kateri se bodo udejstvovali novi šampioni. Naloga države je, da z dobrimi razmerami zagotovi kritično maso, iz katere bodo slednji vzniknili, in da sredstva namenja množičnosti primerno. Zaenkrat je v Sloveniji tako, da imata NK Maribor in NK Olimpija več članov kot tri četrtine smučarskih klubov skupaj. S kakovostnim delom v športnih klubih bo Slovenija dobila ljudi, ki so delavni, disciplinirani ter ponosni na svoje lokalno okolje in državo.

Komentar se nanaša na članek: Ne alpski, nordijski narod

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.