Šport
35 ogledov

Slovenci niso dosegli cilja, rekord Eatona

Eaton sedmeroboj ameriška zastava SP v atletiki Carigrad sedmeroboj slavje EPA
Slovenija je na 14. dvoranskem svetovnem prvenstvu v atletiki v Carigradu ostala brez načrtovanega finala, zato predsednik Atletske zveze Slovenije (Azs) Peter Kukovica ni mogel nastopa oceniti pozitivno. Ashton Eaton za zlato kolajno postavil nov svetovni rekord v sedmeroboju.

Tridnevno svetovno prvenstvo se je za štiričlansko slovensko ekipo zaključilo že prvi dan, saj so vsi izpadli že v prvem krogu kvalifikacij. Črni petek slovenske atletike se je začel z izpadom slovenske rekorderke Marija Šestak. Dobitnico brona leta 2008 v Valencii, enega izmed štirih slovenskih odličij v zgodovini tovrstnih tekmovanj, so kljub slabši formi v tej zimi le štirje centimetre ločili od novega boja za odličja.

Snežana Rodič, letošnja slovenska dvoranska prvakinja, je ostala v troskoku po treh prestopil brez rezultata, 24. časa pa sta v kvalifikacijah dosegla debitant na velikih članskih tekmah Vid Jakob Tršan na 800 m in Marina Tomič na 60 m ovire. Drugič zapored se je primerilo, da je Slovenija na dvoranskem SP ostala brez finala; v Dohi je bila leta 2010 v dvočlanski slovenski ekipi Rodičeva deveta.

"Načrtovali en finalni nastop"

"Reprezentanca ni dosegla cilja, saj smo načrtovali en finalni nastop, čeprav je potrebno izpostaviti, da je Šestakova le za las zgrešila finale. Njen nastop lahko ocenim kot dober, vseh ostalih pa ne. Še enkrat več se je pokazalo, da ponovitev najboljših izidov vodi najmanj v naslednji krog tekmovanja, mnogokrat tudi do finala. Zimska sezona je kratka, pri nas še posebej, ker nimamo pokrite dvorane s krožno 200-metrsko stezo. Zato se mnogi ne odločajo za dvoransko sezono," je ocenil Peter Kukovica.

Boris Mikuž je menil, da bi moral Tršan v teku na 800 m aktivneje nastopiti in narekovati ritem. Tako bi lahko tekel okrog 1:50,00 in potem bi se lahko prebil v polfinale. Da je ta čas sposoben doseči, je že dokazal. "V skokih je na dvoranskih tekmah na voljo le osem mest v finalu, v troskoku pa je bilo za povrh še veliko tekmovalk. Dve kvalifikacijski skupini so zelo redke na dvoranskih tekmah. Tomičeva je imela na 60 m ovire izjemno priložnost za polfinale, pa jo je zaradi spleta okoliščin in napak izpustila iz rok," je nekoliko bolj podrobno carigrajski nastop analiziral Mikuž.

Letošnja sezona je olimpijska in mnogi so za glavni cilj postavili olimpijske igre v Londonu. Tako tudi Primož Kozmus, ki v Baru konec prihodnjega tedna ne bo nastopil na evropskem zimskem pokalu v metih. "Letošnje leto je posebno, saj nas čaka na prostem evropsko prvenstvo v Helsinkih in OI v Londonu. Menim, da se najboljši slovenski atleti pripravljajo v smer, ki jih bo popeljala do visokih mest, tudi odličij, na omenjenih tekmah. Primož Kozmus, ki se je vrnil s priprav v ZDA in bo v kratkem odšel na vadbo v Medulin, je za ta čas dobro pripravljen, prav tako pa je sezono izvrstno začela Martina Ratej v metu kopja, ki v Baru upravičeno pričakuje odličje," je povedal Kukovica.

Dejal je, da prav gotovo tudi Šestakova in Rodičeva še nista rekli zadnje besede. "V preteklosti sta bili že uspešni na velikih tekmah. Zelo dobro v tej zimi na študentskih tekmah v ZDA nastopa Tina Šutej, slovenska rekorderka v skoku s palico," je dejal Kukovica in ocenil, da bi lahko Kozmus, Ratejeva, Šutejeva, pa tudi Šestakova in Rodičeva posegli v finale velikih tekmovanj, kar je v preteklosti že dosegal tudi Rožle Prezelj v skoku v višino. "Prihajajo pa mladi, kot je Barbara Špiler, ki je bila v samem vrhu med mladinkami na svetu v metu kladiva in se bo letos prvič merila v mlajši članski konkurenci," je končal Kukovica.

Eaton izboljšal sedmerobojski rekord

Američan Ashton Eaton je drugi dan prvenstva postavil nov svetovni rekord v sedmeroboju ter osvojil zlato kolajno. Po sedmih disciplinah je zbral 6645 točk in s tem izboljšal svoj prejšnji najboljši dosežek. V Tallinnu v Estoniji je 6. februarja lani osvojil 6568 točk.

Štiriindvajsetletni Eaton je za zmago in za drugi rekord na prvenstvu skupaj prejel 90.000 ameriških dolarjev, po 40.000 dolarjev in zlate kolajne v preostalih enajstih končnih odločitvah pa so osvojili Francoz Renaud Lavillenie z najboljšim izidom sezone v skoku s palico (5,95 m), kar je na 60 m ovire uspelo tudi Avstralki Sally Pearson (7,73), Maročan Abdalaati Iguider je ubranil naslov na 1500 m (3:45,21), Brazilec Mauro Vincencius Da Silva v skoku v daljino (8,23 m), Etiopijka Genzebe Dibaba na 1.500 m (4:05,78), Yamile Aldama iz Velike Britanije v troskoku (14,82 m), Valerie Adams iz Nove Zelandije v suvanju krogle (20,54 m), Američan Justin Gatlin na 60 m (6,46), njegovi rojakinji Chaunte Lowe v skoku v višino (1,98 m) in Sanya Richards-Ross na 400 m (50,79), na tej razdalji med atleti pa je bil presenetljivo prvi v cilju Nery Brenes iz Kostarike z rekordom prvenstev (45,11).

Prvi mož večera je bil Eaton, ki je zmagal v petih od sedmih disciplin mnogoboja. Na 60 m je bil prvi s 6,79 sekunde, na tej razdalji z ovirami s 7,68, v daljino je skočil kar 8,16 metra, v skoku s palico 5,20 m, na 1000 m pa je končal z 2:32,77. Skoraj 600 točk za njim je zaostal Ukrajinec Aleksij Kasjanov (6.071), bron pa je osvojil Rus Artem Lukjanenko (5.969).

Gatlin prepričljiv na 60 metrov

Lavillenie je po dveh bronih na SP na prostem v skoku s palico tokrat prepričljivo ugnal vso konkurenco. Nemec Björn Otto je zaostal 15 cm (5,80 m), kot tudi Američan Brad Walker, ki pa se je moral zaradi večjega števila poskusov od Nemca zadovoljiti z bronom. Pearsonova, najboljša atletinja lanskega leta, je svetovnemu naslovu iz Daeguja na 100 m ovire dodala tudi dvoranskega. Vse ostale so bile daleč za njo, tudi Britanka Tiffany Porter (7,94) in Belorusinja Alina Talay (7,97) na naslednjih mestih.

Olimpijski zmagovalec iz Aten, 30-letni Gatlin, je bil prav tako prepričljiv na 60 m. Osemnajst stotink za njim je bil Jamajčan Nesta Carter (6,54), tretji pa je končal branilec naslova Dwain Chambers iz Velike Britanije (6,60). Chaunte Lowe je edina preskočila 1,98 m, srebro pa so si razdelile kar tri tekmovalke s po 1,95 m. To višino so v prvih poskusih zmogle svetovna prvakinja na prostem Rusinja Ana Čičerova, Italijanka Antonietta Di Martino in Švedinja Ebba Jungmark. Na 1,95 so končale tudi Belgijka Tia Hellebaut in Španka Ruth Beitia, vendar sta imeli obe več neuspešnih poskusov od tekmic. Izjemno je bil izenačen tudi skok v daljino, saj je Mauro Vincencius Da Silva zmagal z 8,23 m, kar mu je uspelo dvakrat, v peti in šesti seriji. Toliko je skočil tudi Avstralec Henry Frayne, ki pa je imel slabši drugi poskus (8,17 m), le centimeter za njima pa je bil Rus Aleksandr Menkov (8,22 m).

Dva dvoranska stadionska kroga sta najhitreje pretekla Sanya Richards-Ross in Brenes. Prva je to storila pričakovano, saj je bila leta 2009 že prvakinja na prostem in je tokrat za skoraj sekundo ugnala Rusinjo Aleksandro Fedorivo (51,76), slednja pa je le za šest stotink prehitela drugo Američanko Natasho Hastings (51,82). Brenes je v finalu, v katerem ni bilo Američana, presenetljivo osvojil zlato, na naslednjih dveh mestih pa sta bila Bahamčana Demetrius Pinder (45,34) in Chris Brown (45,90). Kirani James iz Granade, svetovni prvak na prostem, je bil v finalu šele šesti, zadnji.

Genzebe Dibaba nadaljuje družinske uspehe na srednjih in dolgih progah. Za dve sekundi je ugnala Maročanko Mariem Alaoui Selsouli (4:07,78), in za skoraj tri domačinko Asli Cahir Alptekin (4:08,74), ki pa je z bronom in turškim rekordom spravila na noge polno dvorano, ki se je tedaj veselila prvih turških stopničk na tekmovanju. Enaindvajsetletna Genzebe Dibaba je sestra Tirunesh Dibabe, dvakratne olimpijske zmagovalke, in Ejegayehu Dibaba, srebrne na 10.000 m na OI leta 2004. Iguider je na 1,5 km po Dohi še drugič zapored osvojil dvoranski naslov. Kljub glasni podpori navijačev mu zlata ni mogel odvzeti domačin Ilham Tanui Ozbilen (3:45,35), ki je zaostal 14 stotink, Etiopijec Mekonnen Gebremedhin pa je bil tretji (3:45,90).

Veliki Britaniji je prvo zlato na tem SP priborila 39-letna Yamile Aldama, na Kubi rojena tekmovalka, ki je nekaj let tekmovala za Sudan, sedaj pa ima že dve leti nov potni list. V troskoku je bila druga Kazahstanka Olga Ripakova (14,63 m), branilka naslova, tretja Kubanka Mabel Gay (14,29 m), četrta pa še ena tekmovalka iz te karibske otoške države, Yargeris Savigne (14,28 m). Adamsova, olimpijska zmagovalka in trikratna svetovna prvakinja na prostem, je imela hudo konkurenco v suvanju krogle, saj je le 12 centimetrov za njo zaostala Belorusinja Nadežda Ostapčuk (20,42 m), Američanki Michelle Carterpa je 19,58 m zadostovalo za bron.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.