Šport
53 ogledov

Slovenci preklicali napovedano pritožbo

luka janežič Profimedias
Slovenska delegacija je napovedala pritožbo po diskvalifikaciji atleta Luke Janežiča, vendar si je po ogledu posnetka premislila.

Luka Janežič je bil v dopoldanskih kvalifikacijah prvega dne evropskega atletskega dvoranskega prvenstva v Beogradu v teku na 400 m naknadno diskvalificiran. Slovenski favorit za visoka mesta je v zadnji skupini sicer zasedel drugo mesto (46,81 sekunde) in se sprva zanesljivo po mestih ter s tretjim skupnim izidom uvrstil v popoldanski polfinale.

Kazalo je, da bo Janežič zanesljivo v polfinalu, nekaj minut po teku pa so na uradnem seznamu izidov ob njegovem imenu izpisali diskvalifikacijo z obrazložitvijo, da je med tekom prestopil v sosednjo progo.

Njegov trener Rok Predanič je nato povedal, da se bo slovenska reprezentanca na odločitev pritožila, vendar se po ogledu videoposnetka in pogovoru s pritožbeno komisijo za ta korak ni odločila. Posnetek je jasno kazal, da je Janežič s celo nogo stopil na črto svoje proge in s tem se je končal njegov poskus, da bi se podal v boj z odličja.

"V športu se to dogaja, žal mi je, toda tako pač je. Boli tudi to, da sem bil med kandidati za odličja in je zato vse skupaj še težje. Bila je možnost za stopničke in tega zdaj ni več," je bil povsem skrušen Janežič, ko ga je trener Predanič, pokritega s kapuco in s sklonjeno glavo, dobro uro po teku pripeljal pred mikrofone slovenskih novinarjev. Lani je bil Janežič sicer zaradi podobnega vzroka kot tokrat diskvalificiran v polfinalu svetovnega prvenstva v dvorani v Portlandu, vendar se tedaj s tem ni obremenjeval, ker se tudi sicer ne bi uvrstil v finale.

''Za nekaj časa se mi je porušil svet''

Tokrat je s svojim tekom v kvalifikacijah pokazal, da ima možnosti za boj za vrh. V peti in zadnji kvalifikacijski skupini, v kateri je slavil Danec Benjamin Lobo Vedel (46,65), je bil takoj za njim na drugem mestu. Tek se je sicer začel z rumenim kartonom, ki ga je dobil Janežič, ker je trznil pred startom, vendar pa startne črte ni prešel pred starterjevim znakom ali pa dvignil nogo s startnega bloka. Tedaj se je izognil, da bi dobil rdeč karton in bil diskvalificiran še pred tekom, in je dobil le opomin.

"Celotna tekma je bila živčna. Že sam start, ko sem dobil rumeni karton. V ponovljenem startu sem potem pazil, da ne bi znova napravil napake in sem začel precej počasneje. Ko potem po taki poti prideš naprej v naslednji krog tekmovanja, a pozneje izveš, da si bil diskvalificiran, kar mi je povedal trener, zelo boli. Gotovo se mi je za nekaj časa porušil svet," je menil Janežič, finalist lanskega evropskega prvenstva v Amsterdamu (5.) in polfinalist olimpijskih iger v Riu de Janeiru (17.).

Pritožbe Čehov, Špancev in Slovencev

Takoj po tekmi je sicer razmišljal o regeneraciji, saj bi ga čakala dva naporna teka v enem dnevu, posebej, ker je zelo hitro opravil s kvalifikacijskim tekom. "Moj cilj je bil, da čim prej pridem na prvo mesto in se izognem kakšnemu prerivanju. Toda to mi ni povsem uspelo, ker je bil tek zelo hiter. Pred nobeno tekmo doslej tudi še nisem bil tako živčen in tudi zato sem trznil na startu. Vse skupaj pa se je začelo že včeraj zvečer, ko smo dobili startne liste. Pritožili so se Španci, Čehi in mi, ker smo bili vsi najboljši po letošnjih izidih na najslabših progah. To so potem spremenili," je pojasnil Janežič, preden je izvedel, da ga je diskvalifikacija doletela zaradi prestopa.

"Po rumenem kartonu živčne tekme, kar se je začelo že večer pred tekmo z zapleti pri startnih listah, je tekel preveč zakrčeno in je v drugem zavoju z zunanjo, desno nogo prestopil in to je na teh tekmah avtomatična diskvalifikacija. Ni se le dotaknil, prestopil je črto s celo nogo in tu ni bilo kaj storiti. Doživeli smo dvojni šok ... Kvalifikacije so vedno težke, tokrat pa še bolj, ker bosta le dve polfinalni skupini. Pritisk zaradi možnosti dobrega izida je bil, vendar tudi mora biti, drugače je jasno, da nisi zraven najboljših. Toda zdaj ni kaj, gremo dalje," pa je tekmo strnil Predanič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.