Šport
74 ogledov

Slovenci prikazali dva obraza

uroš zorman
1/12
EPA
Slovenska rokometna reprezentanca je bila na prvi tekmi evropskega prvenstva na Poljskem na pragu senzacionalnega preobrata, na koncu pa je morala priznati premoč Švedski z izidom 23:21 (16:9).

Slovenski rokometaši so evropsko prvenstvo na Poljskem začeli s porazom. Švedi so v prvem polčasu z natančnimi meti z razdalje povsem nadigrali varovance Veselina Vujovića, dodatne preglavice pa jim je povzročal razpoloženi vratar Mattias Andersson, ki je bil najzaslužnejši za zmage švedske izbrane vrste.

(Slovenija - Švedska) Vujović | Avtor: EPA EPA
Slovenci so ob polčasu zaostajali za sedem, nato pa v drugem delu zaigrali odločneje in z delnim izidom 8:3 izničili visok zaostanek. Švedi, ki so na zadetek čakali več kot šest minut, so se v zaključku uspeli zbrati in predvsem po zaslugi Anderssona vpisali prvo zmago na EP 2016. 

 "V prvem polčasu nič ni delovalo, obramba je bila slaba, imeli smo le nekaj vratarskih obramb, kar je za to raven tekmovanja enostavno nedopustno. V drugi polovici tekme smo onemogočili švedsko zunanjo vrsto in se dokaj hitro vrnili ter celo imeli priložnost za zmago. A kot sem že dejal, če ne bomo dosegali golov z zunanjih položajev, potem proti Španiji in Nemčiji nimamo nobenih možnosti za zmago,'' je za STA povedal Vujović.

"Po sedmih golih zaostanka se je zelo težko vrniti. Pokazali smo, da smo prava ekipa, z bojevito igro smo se vrnili, na koncu pa ostali brez točk. V prvem polčasu smo bili v krču, ni bilo iskrice v naši igri. Naše nadaljnje igre moramo graditi na podlagi drugega polčasa s Švedsko, proti Špancem moramo iti na glavo in na tej tekmi zmagati,'' pa je po tekmi razmišljal najboljši strelec Matej Gaber.

Usoden katastrofalen prvi polčas

V prvi postavi so zaigrali Gorazd Škof, Darko Cingesar, Gašper Marguč, Matej Gaber, Vid Kavtičnik, Uroš Zorman in Borut Mačkovšek.

Uvodni napad na tekmi je pripadel švedskim rokometašem, ki so poskusili z razdalje, vendar se je izkazal Gorazd Škof. Na drugi strani je prečko zadel Vid Kavtičnik, Švedi pa so v nadaljevanju zapravili še dva napada. Po dveh minutah igre je na semaforju pisalo 0:0.

Švedi so povedli z dvema goloma, za Slovence pa je led prebil Darko Cingesar. Varovanci Veselina Vujovića so igrali zelo agresivno obrambo, ki je ob strogem sodniškem kriteriju rezultirala v nekaj prekinitvah.

(Slovenija - Švedska) Kavtičnik | Avtor: EPA EPA
Po prekršku nad Matejem Gabrom je s sedmih metrov izenačil Gašper Marguč, nato pa v napadu z igralcem več poskrbel še za prvo vodstvo Slovenije.

Švedi so izenačili in po hitrem protinapadu spet povedli. Jesper Nielsen je v obrambi ''slekel'' Gabra in si prislužil že drugo izključitev. Po izenačenju na štiri je v igro vstopil Dean Bombač.

Z razdalje je dobro meril Borut Mačkovšek, vendar se je izkazal švedski vratar, po še dveh zaporednih napakah Slovenije pa so Švedi povedli za tri. Vujović je zahteval minuto odmora. Z agresivno igro na črti si je izključitev prislužil Blaž Blagotinšek. Švedi, ki so pretili predvsem z zunanjih položajev, so z igralcem več povedli za štiri.

Švedi so imeli v golu razpoloženega Mattiasa Anderssona, ki je pridno zbiral obrambe. Po trčenju Marguča in Jonasa Källmana so Švedi izvajali najstrožjo kazen in povedli za pet. Marguču se je na klopi pridružil Blagotinšek, ki je pred tem znižal na štiri, kljub dvema igralcema manj je bil natančen še Zarabec.

Slovenci so si v napadu privoščili preveč napak, medtem ko so se Švedi razigrali in skozi razredčeno obrambo pričeli rešetati mrežo Matevža Skoka, ki je zamenjal Škofa. Polčas se je končal z izidom 16:9.

Dišalo po epskem preobratu

Drugi polčas je uspešno odprl Gajić, po golu švedske reprezentance pa je sledila izgubljena žoga Luke Žvižeja in zaostanek je narasel na osem. Uroš Zorman in Gaber sta uspela znižati na šest, nato pa je dvakrat zablestel Andersson.

(Slovenija - Švedska) Gaber | Avtor: EPA EPA
Švedi so si privoščili nekaj napak in po golih Kavtičnika ter Zormana je razlika skopnela na štiri. Po agresivnem prekršku Andreasa Cederholma je s sedmih metrov zadel Gajić, ki je kmalu zatem še ukradel žogo in znižal na dva. 

Švedom se je zataknilo in ob agresivni obrambi Slovencev ter dveh dobrih posredovanjih Škofa niso zadeli več kot šest minut. Delni izid 8:3 v korist Slovenije!

Škof se je povsem razigral in pričel parirati kolegu v vratih nasprotne ekipe. Nielsen je zaradi tretje izključitve prejel rdeči karton, Bombač pa je s sedmih metrov izenačil na 20:20! Nalet Slovenije se je ustavil z ubranjeno sedemmetrovko Gajiću.

Švedi so znova pobegnili na dva gola razlike. Andersson je ubranil strel Kavtičnika in Zormana, a Slovenci so v tretjem poskusu vendarle prišli do znižanja. Po zapravljenem napadu Švedske so imeli Slovenci v zadnji minuti priložnost za izenačenje, strel Zarabca pa je ustavil Andersson in ostalo je pri tesni zmagi nasprotnika. Švedi so z zadnjim napadom na tekmi postavili končnih 23:21. 

Evropsko prvenstvo, Vroclav, 1. krog:

Skupina C (Vroclav)

Slovenija : Švedska 21:23 (9:16)
Gaber (5), Gajić (4); Ekberg (4), Källman, Nilsson in Cederholm (3)

Španija : Nemčija 32:29 (18:15)


Skupina D (Gdansk)

Madžarska : Črna gora 32:27 (16:12)
Danska : Rusija 31:25 (13:13)

Komentarjev 1
  • marabunta 23:16 16.januar 2016.

    na žalost v tej grupi nimamo nekih velikih šans.....upanje pa umre zadnje