Šport
53 ogledov

Slovenci prvi dan presegli pričakovanja

Damir Dugonjić EPA
Odlično je z nastopi na EP začel Damir Dugonjić, ki se je s časom 26,54 na 50 m prsno kot peti zanesljivo uvrstil v večerni polfinale, v četrtkovem finalu na 800 m prosto pa sta že Tjaša Oder in Anja Klinar.

''Naprej sem, kar je bil glavni cilj. Vsi smo tako blizu, da ob napaki lahko izpadeš. Plavanje sicer še ni bilo pravo, a prvi start je za mano in bil sem kar suveren," je uvrstitev v polfinale in izid 26,54 pokomentiral Dugonjić, ki ob tem ni želel komentirati tekmecev, saj pravi, da vsi še niso pokazali vsega. Vse se bo odločilo popoldan, ko bo ob 16.30 najprej na sporedu polfinale, ob 18.04 pa še finale.

Prvi slovenski finali sta si priplavali Ravenčanka Tjaša Oder z osebnim rekordom 8:19,58 in četrtim izidom na najdaljši ženski preizkušnji, Anja Klinar je bila z 8:20,14 šesta.

"Današnji izid je za jutranje plavanje zelo dober. Vem, da lahko popoldan plavam še hitreje in v finalu pričakujem čim boljšo uvrstitev. Res je, da nisem tako hitra kot ostale tekmice, danes na vmesnem izidu na 400 m prosto s 4:07 dosegla tudi tam svoj osebni rekord, ampak vseeno mislim, da sem konkurenčna in v finalu je vse mogoče," pravi Odrova in dodaja, da je popoldan lahko vsaj dve sekundi hitrejša.

"Glede na to, da je bil to moj drugi resen nastop na 800 m prosto, moram priznati, da sem imela veliko tremo, saj na veliki tekmi te discipline še nisem plavala, sem zadovoljna. Nisem šla še povsem na polno in upam, da bo v finalu še boljše. Danes sem se malo orientirala na van Rouwendaalovo in prišla v cilj kot druga," je po tekmi menila Klinarjeva.

Solidno sta nastopili tudi ostali dolgoprogašici. Špela Bohinj je bila z 8:26,58. 11., do finala ji je manjkalo 26 stotink sekunde, Gaja Natlačen pa je bila z osebnim rekordom 8:27,38. 12. Obe sta dosegli svoje najboljše uvrstitve na tovrstnih tekmovanjih.

Na 800 m prosto so bile v ospredju sicer prve tri favoritinje Madžarka Boglarka Kapas, Britanka Jazmin Karlin in Nizozemka Sharon van Rouwendaal, a razlike so majhne.

Mariborčan Martin Bau je s 3:43,62 za prvi slovenski rekord na tekmi, za 59 stotink je izboljšal lastnega z lanskega SP v Dohi in osvojil deveto mesto.

V polfinalu plaval tudi Robert Žbogar, ki je z najboljšim dosežkom v sezoni 52,05 kot zadnji iz jutranjega dela ujel popoldansko priložnost na 100 m delfin.

Med dekleti se je v polfinale s 30,89, kar je vsega osem stotink slabše od njenega osebnega in državnega rekorda, prebila Tjaša Vozel kot 14. na 50 m prsno. Mladinka Ljubljane Tara Vovk je ob prvencu v isti disciplini osvojila 26. mesto z izidom 31,82.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.