Šport
189 ogledov

Slovenci samozavestno po medalje

tina šutej Profimedia Tina Šutej bo izmed slovenskih nastopov opravila prvega, v kvalifikacijah skoka ob palici bo nastopila že z noči na soboto ob 2.20 po slovenskem času.
Začenja se svetovno prvenstvo v atletiki, ki bo med 15. in 24. julijem potekalo v Eugenu v ZDA. Tam je že 10 slovenskih atletov, prve kvalifikacije čakajo Tino Šutej že v noči na soboto po slovenskem času.

Prva favorita za medalje izmed slovenskih nastopajočih atletov sta Kristjan Čeh, ki ima v rokah kar štiri zmage na mitingih diamantne lige ter v letošnji sezoni kar tri mete čez 70 metrov, in Tina Šutej, ki bo v skoku s palico nastopila že ob 2.20 v noči na soboto po slovenskem času.

Samozavestno in sproščeno

Oba, Čeh in Šutejeva, imata precej realne možnosti za medalje. Šutejeva je v tej sezoni preskočila 4.80 metra, s tem ima med tekmovalkami 3. najboljši rezultat v letošnji sezoni, za preboj v finale bo potrebno preskočiti 4.65 metra. V tej sezoni je imela sicer nekaj težav s poškodbami, je povedala na novinarski konferenci pred odhodom v ZDA. "Letošnja sezona ni šla po načrtih še posebej zaradi težav s tetivo. Ampak mislim, da sem vseeno nanizala nekaj dobrih rezultatov, imam tudi tretji izid na svetu, tako da grem lahko pozitivno in sproščeno na tekmo," je prepirčana. 

Kristjan Čeh bo nastopil v noči s sobote, 17. 7., na nedeljo, 18. 7., po slovenskem času, trenutno ima prijavljen drugi najboljši rezultat v sezoni (71,27 m), le nekaj centimetrov pred njim je Šved Daniel Stahl (71,47). "Do zdaj je bila sezona skoraj idealna. Konstanto metov sem postavil dosti višje v primerjavi z lani, kar je bil tudi cilj. Tudi osebni cilj sem dosti vzdignil. Na SP bom skušal biti sproščen in oddelati to, kar sem naredil do zdaj v sezoni, tudi tam, in dati vse od sebe," je povedal Čeh.

Vseh skupaj 10 slovenskih tekmovalcev

Poleg Čeha in Šutejeve si je nastop na svetovnem prvenstvu priborilo še 8 slovenskih atletov in atletinj. Neja Filipič bo nastopila v troskoku, Agata Zupin v teku na 400 metrov z ovirami, Maruša Mišmaš Zrimšek v teku na 3000 metrov z zaprekami, Anita Horvat v teku na 400 in 800 metrov, Lia Apostolovski v skoku v višino, kot zadnja je potrdilo za nastop s strani Svetovne atletike (World Athletics) dobila še Jerneja Smonkar, ki bo nastopila v teku na 800 metrov.

V moški konkurenci bosta nastopila še Žan Rudolf, prav tako v teku na 800 metrov, in Robert Renner v skoku ob palici.

Doslej odnesli 5 medalj

Doslej so Slovenci s svetovnih prvenstev odnesli 5 kolajn. Primož Kozmus je v Slovenijo prinesel kar tri, leta 2009 je v Berlinu postal svetovni prvak v metu kladiva, leta 2011 je v Deagu osvojil bron, v Osaki leta 2007 srebro, takrat je bron osvojila Marija Šestak v troskoku. Leta 1999 je v Sevilli bron osvojil Gregor Cankar v skoku v daljino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.