Šport
2 ogledov

Slovenci seznanjeni z nevarnostmi

Joao Grangeirom EPA
Potencialni slovenski potniki v Rio de Janeiro, kjer bodo od 5. do 21. avgusta na sporedu olimpijske igre, so dobro seznanjeni z nevarnostmi, ki jih predstavlja okužba z virusom zika.

Slovenski kandidati za olimpijske igre v Riu de Janeiru, ter spremljevalna ekipa so dobro seznanjeni z nevarnostmi okužb na olimpijskih igrah v Braziliji, vključno z nevarnostjo okužbe z virusom zika, so sporočili iz Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), in dodali, da jim ni znano, da bi kakšen kandidat razmišljal o odpovedi nastopa v Riu.

"Na olimpijske igre smo se z načrtnim izobraževanjem začeli ukvarjati že pred letom dni, lansko jesen smo začeli tudi z izobraževalnimi seminarji, v sodelovanju z NIJZ smo organizirali potrebna cepljenja. Olimpijske kandidate ves čas obveščamo o strokovnih novostih na tem področju, medicinska ekipa je na voljo tudi za osebne konzultacije. Povezali smo se s strokovnjaki z infekcijske klinike in sledimo priporočilom drugih zdravstvenih organizacij," je pojasnila zdravnica Nada Rotovnik Kozjek, ki je bila že na številnih olimpijskih igrah članica slovenske olimpijske reprezentance.

"Komisija na OKS je pripravila natančne preventivne ukrepe s konkretnimi navodili, ki so usklajena z navodili infektologov in epidemiologov. Ukrepi zajemajo tako področje osebne higiene kot tudi osebnih stikov in ukrepe ob morebitni okužbi z virusom zika. Posebej je poudarjeno zaščitno obnašanje pred komarji (repelenti, oblačila) in varna spolnost. V navezi smo z infektologi, tudi predstojnico infekcijske klinike Tatjano Lejko Zupanc, Ondino Jordan Markočič iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ, cepilni center) in drugimi relevantnimi strokovnjaki doma in v tujini," je še dodala Nada Rotovnik Kozjek.

"Mednarodni olimpijski komite (Mok) vsem nacionalnim komitejem pošilja aktualne informacije, ki jih 'obdela' zdravniška komisija OKS in po potrebi, informira kandidate za Rio," so zapisali v OKS.

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.