Šport
64 ogledov

Slovenci sploh prvič ugnali Špance

Futsal, Slovenija www.futsal.si/Drago Perko
Reprezentanca Slovenije v dvoranskem nogometu je danes v mariborski dvorani Tabor v prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za SP v Kolumbiji premagala Španijo z 1:0 (1:0). Povratna tekma bo 12. aprila v španski Melilli.

Slovenski dvoranski nogometaši so se danes v dvorani Tabor pred 2000 gledalci merili s Španci, aktualnimi evropskimi prvaki in dvakratnimi svetovnimi prvaki. Slovenska izbrana vrsta je imela s Španijo doslej slab izkupiček - 12 porazov in dva neodločena izida, a varovanci Andreja Dobovičnika so v tekmo krenili zelo pogumno in po prvem polčasu vodili z 1:0.

Selektor Dobovičnik, ki je danes ekipo vodil že 142., je za tekmo izbral naslednje igralce: Kristjan Čujec (Nacional Zagreb), Igor Bratić (Oplast Kobarid), Alen Fetić (Maribor), Nejc Hozjan (Montesilvano), Rok Mordej (Dobovec Pivovarna Kozel), Anže Širok (Oplast Kobarid), Jaka Sovdat (Oplast Kobarid), Igor Osredkar (Nacional Zagreb), Damir Puškar (Maribor), Tilen Štendler (Adriatica), Žiga Čeh (Maribor) in Dani Vulikić (Oplast Kobarid).

Ekipi sta dvoboj začeli zelo dinamično in hitro. V tretji minuti so prvo nevarno akcijo imeli Slovenci, ko je močno streljal Mordej. V peti minuti se je igra za kratek čas preselila pred vrata Puškarja, a so bili Španci pri svojih poskusih premalo natančni, slovenska obramba pa brezhibna.

V 7. minuti je nevarno iz obrata poskusil Osredkar in meril le za malo mimo španskih vrat. Čujec je v 9. minuti nevarno streljal z desne, a je bil gostujoči vratar Paco Sedano na mestu. Poskus Fetića v 14. minuti se je končal čez gol. Vse naslednje poskuse Špancev je slovenska obramba lepo polovila. Slabi dve minuti pred koncem so si nogometaši skočili v lase, italijanski sodniki pa so imeli precej dela, ko pa je zmeda polegla, pa so domači prvič zadeli. Prosti strel Slovenije je v 19. minuti Fetić spremenil v gol, ko je s pravo bombo s kakšnih 15 metrov z leve strani matiral španskega čuvaja mreže.

V drugem polčasu so Španci krenili na polno, a se je v 22. minuti izkazal vratar Puškar. Z devetih metrov je poskusil Fernandao, Puškar je žogo odbil na glavo Bebeju, temu pa nato ni uspelo premagati slovenskega vratarja. V 24. minuti so prosti strel izvajali Španci, Puškar pa je še naprej nizal bravurozne obrambe.

Igra se je zdaj odvijala bolj na slovenski polovici, a so Dobovičnikovi varovanci ostali zbrani in niso popuščali v obrambi, številne strele furije pa je pred vrati ustavljal razpoloženi Puškar. Dvoboj je postajal vse bolj napet, veliko je bilo izpadov igralcev, Špancem ni in ni uspelo najti priključka, Slovenci pa so se na vse moči trudili zadržati prednost. V 36. minuti je gostitelje rešila vratnica.

Zadnjo minuto je bila na nogah vsa dvorana, na krilih navijačev so Slovenci pritisnili proti golu Špancev, na drugi strani strnili obrambo in se veselili pomembne zmage.

Izjave po tekmi:

Andrej Dobovičnik, selektor Slovenije: "To je bila zelo zahtevna tekma, Španci so prišli v popolni postavi in v vrhunski formi, še okrepili so se, bili željni dokazovanja, niso pričakovali odpora in niso nas podcenili. Našim fantom je treba čestitati, naš gol je gorel šest minut drugega polčasa, igrali smo s svetovnimi in evropskimi prvaki. Že moje izjave pred tekmo so bile 'v svojih škornjih', kot rečemo, imeli smo veliko težav, zelo težko sem sestavil ekipo. Vesel sem za fante, to ni samo ena zmaga, tudi mlajšim generacijam prinaša pomembne točke, to je kapital, ki ga bomo skušali še izkoristiti. Povratna tekma bo zelo zahtevna, Alen Fetić zaradi kartonov ne potuje z nami, danes pa je odigral vrhunsko tekmo. A s temi fanti se ne bojim iti nikamor. Če bo to dovolj, pa še ne vemo. Zahvaljujemo se publiki, da je iz nas potegnila zadnje atome moči."

Damir Puškar, vratar Slovenije: "Zadovoljen sem s svojo predstavo, bila je plod naše borbenosti, moram pohvaliti celo ekipo. Na takih tekmah se veliko pričakuje od vratarja in če ne prejme gola, je to velika stvar. Morda se bom tega začel zavedati šele jutri, ob sedmi uri zjutraj v službi, ko bom začel delati. Zaenkrat je to tekma moje kariere, sem zadovoljen. Od povratne tekme ne bi preveliko pričakoval, saj lahko pričakujemo še bolj agresivno Španijo, a dokler so sanje dovoljene, lahko sanjamo. Fetiću čestitam za vrhunski gol, kapo dol celi ekipi, fantje so se borili fenomenalno."

Alen Fetić, strelec gola za Slovenijo: "Tekma s Španci, nimaš kaj. Kapetan je rekel, da naj damo vse od sebe, hkrati pa moramo upati na slab španski dan, Puškar je bil res fenomenalen, cela ekipa je zaslužna za to zmago. Španija osem let ni izgubila tekme, to je res neverjetno, že drugič smo jo ranili v tej dvorani. 12. aprila moramo poskusit izvleči še en dober izid. Zahvalil bi se rad prečudoviti publiki, ki nas je dvignila. Vsaka čast vsem fantom. Za povratno ničesar posebej ne pričakujemo, najprej bo treba analizirati to tekmo, pogledati, kje lahko igramo še boljše. Tja gremo v borbo, v 'fajt', poskusit zmagat, vse je mogoče."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.