Šport
19 ogledov

Slovenci suvereni proti Švedski

odbojka reprezentanca urnaut EPA
Slovenija je odlično začela kvalifikacijski turnir za nastop na evropskem prvenstvu. Tine Urnaut in soigralci so v Harkovu s 3:1 odpravili Švedsko.

Slovenska odbojkarska reprezentanca je naredila prvi korak k četrti zaporedni uvrstitvi na evropsko prvenstvo. V uvodni tekmi prvega od dveh kvalifikacijskih turnirjev skupine E, v kateri so še Švedska, Nemčija in Ukrajina, je premagala Švedsko. Močno oslabljena slovenska vrsta - od prejšnjih kvalifikacij je manjkalo pol ekipe, zaradi različnih razlogov ni bilo Alena Šketa, Matevža Kamnika, Dejana Vinčića, Vida Jakopina, Dragana Radovića, Sebastijana Škorca, nastop pa je odpovedal tudi Davor Čebron, ki je igral na zadnjem evropskem prvenstvu, ni bila posebej prepričljiva. Potrebovala je, kar nekaj časa, da je strla odpor žilavih tekmecev.

V prvih dveh nizih je praktično škripalo pri vseh elementih in kakšna boljša ekipa bi to znala bolje izkoristiti, kot so to le z dobljenim nizom izkoristili Švedi. Toda na koncu zmagi proti tekmecem, ki imajo tradicijo, čeprav v zadnjem času ne nastopajo na velikih tekmovanjih, nihče ne gleda v zobe, tudi zaradi dejstva, da je Slovenija v nadaljevanju predstavila tudi drugi obraz, v zadnjih dveh nizih je igrala odlično. Tako, kot bo morala na tekmah proti Nemčiji in Ukrajini, če želi na evropsko prvenstvo na Danskem in na Poljskem.

Selektor Veselin Vuković je na igrišče poslal napovedano prvo postavo, v kateri so bili organizator igre Rok Satler, sprejemalca Tine Urnaut in Klemen Čebulj, blokerja Matej Vidič in Alen Pajenk, korektor Mitja Gasparini in libero Miha Plot, ki je imela na začetku kar nekaj težav z nepotrebnimi napakami. Kot da ne bi vzeli resno opozorila Vukovića, da se Skandinavcev ne sme podcenjevati, so tekmecem omogočali, da držijo korak, tik pred tehničnim odmorom pa jim tudi dovolili, da povedejo s 16:14. Skandinavci so vodili tudi z 21:20, toda nato sta po menjavi Čebulj - Jan Planinc ob obilni pomoči Švedov na sceno stopila Gasparini in Urnaut ter priborila odločilne točke za vodstvo 1:0.

Začetek drugega niza je bil v znamenju Planinca, ki je nanizal tri zaporedne točke (tudi prvi as na tekmi), toda obramba njegovih napadalnih akcij ni oplemenitila, tako da so bili Švedi na krilih odličnega, 206 centimetrov visokega Marcusa Nilssona spet enakovredni. Slovenci so sicer povedli z 9:6, toda blok Planincu je zaustavil njihov nalet. Nezaustavljivi Nilsson je poskrbel, da je njegova reprezentanca ušla na 18:16, tako da so se spet obetale težave. Te so postale še večje, ko je Nilsson dosegel točko za 21:18. Blok Pajenka je dal nekaj upanja, a ko je Gasparinija ustavil švedski blok, je bilo to spet manjše. Z blokom je Urnaut sicer znižal izid na 23:24, a to je bilo premalo, izid je bil izenačen na 1:1.

To je razjezilo Gasparinija, ki je s servisi in napadalnimi akcijami na začetku tretjega niza svojo ekipo povedel do vodstva, s tem pa tehtnico močno povesil na slovensko stran. Na servisu so se razigrali tudi drugi in Švedi so v tem nizu osvojili vsega deset točk. Ko gre servis, težav ni, to je pokazal tudi četrti niz, v katerem so Slovenci že ob prvem tehničnem odmoru vodili, do izida 20:12 pa ob dobri igri vseh prednost le še večali. Nato pa je prišlo do padca zbranosti, ki pa ni bil usoden, tako da je Matej Vidič z zadnjo točko poskrbel za veselje v slovenski vrsti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.