Šport
1346 ogledov

Slovenci v Francijo: "Nihče ne ve, kako bo, a mi gremo"

slovenska zastava Tour de France Epa
Slovenski navijači na pot v Francijo. Kako bo na prizorišču, praktično ne ve nihče.

Slovenija bo v nedeljo v Franciji slavila, to je že jasno. Na največji kolesarski dirki na svetu slovenska junaka Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja, ki očitno tam tekmujeta v "svoji ligi" do velikega uspeha ločita le še današnja 19. etapa in jutrišnji kronometer, ki bo odločil vprašanje zmagovalca. Na zmagovalnem odru bosta oba, veselje spričo njunega uspeha pa bodo ne glede na vso korono situacijo delili številni slovenski privrženci športa; vprašanje le, ali v Franciji ali doma. 

Slovenci smo znani po tem, da množično podpiramo svoje športne ase. Ravno danes mineva tri leta in en dan, ko je agencija Kompas v Istanbul, kjer so na evropskem košarskarskem prvenstvu slavili naši fantje, popeljal kar enajst letal. V Istanbulu je odmevalo "kdor ne skače, ni Sloven'c", na krilih glasnih in strastnih navijačev je reprezentanca na čelu Gorana Dragića in Luke Dončića osvojila zlato. 

Te dni se Slovenija veseli kolesarskih uspehov dvojca Roglič in Pogačar, če bi bile razmere drugačne, bi ju v nedeljo v francoski prestolnici gotovo glasno pozdravile trume slovenskih navijačev. A virus dela svoje ... 

Tadej Pogačar Primož Roglič TdF | Avtor: Epa Epa

Kako bo v nedeljo, ne ve nihče  

Šime Dimitrović s Kolesarske zveze Slovenije je za Žurnal24.si povedal, da se je na zvezo - potem, ko se je nakazoval uspeh Slovencev na Touru - obrnilo nekaj zainteresiranih navijačev, zanje je Kompas pripravil enodnevni izlet v Pariz. 

Odpotovali bodo v nedeljo ob devetih dopoldne. Kako bo potekal njihov ogled zadnjega dejanja letošnje največje kolesarske dirke sveta, ne ve nihče. 

"Dva dni nazaj se je še omenjala možnost, da bi organizator zadnjo etapo v celoti odpovedal," pri tem pove Dimitrović in doda, da se od takrat naprej o tem ni govorilo, na zvezi zato menijo, da bodo zaključek vendarle speljali v skladu s tradicijo.  Jasno je, da bodo stiki s kolesarji striktno prepovedani, kako bodo organizirali ogled njihovega prihoda v cilj pa je za zdaj še velika neznanka. 

Vsi, ki sodelujejo na letošnji dirki, so - kot danes poroča francoski športni dnevnik L'Eguipe - opravili test na novi koronavirus, vsi izidi so negativni. Organizator dirke je sicer sinoči objavil, da bo na prizorišču dovoljeno le pet tisoč gledalcev, a natančno kako jih bodo razporedili in kje bodo ostali gledalci, se ne ve. 

primož roglič | Avtor: Epa Epa

Eno letalo je polno 

Ne glede na vse neznanke glede nedeljske etape pa se proti Parizu podaja več Slovencev v lastni režiji; da ti že vzpodbujajo slovenska asa, je bilo videti tudi v prejšnjih etapah, ko so plapolale slovenske zastave ob poti. 

Poleg tistih, ki potujejo sami, pa je zdaj že jasno, da gre v nedeljo s Kompasom proti Parizu okrog 180 Slovencev. "V mislih smo imeli dva čarterja, do tega trenutka je skoraj zapolnjen eden s 180 sedeži," pove Miha Širca s Kompasa.  

Doda, da bodo potnike že na letališču na Brniku sprejeli Kompasovi sodelavci, ki jih bodo spremljali vso pot. "Okrog 10.50 bodo prispeli v Pariz, sledila bo krožna tura z avtobusi po francoski prestolnici, pač na tistih območjih, kamor bo dovoljeno. Potem bodo odšli proti prizorišču zadnje etape, kjer bodo tudi razglasili zmagovalca." 

Širca pri tem omeni, da bodo na agenciji - v kolikor bo do nedelje še veljalo povpraševanje - organizirali še eno letalo. Cena paketa je 298 evrov. Navijači se bodo istega dne pozno zvečer z letalom odpravili proti Sloveniji.

"V naši agenciji se vsekakor striktno držimo protokolov. Tudi v tem primeru bodo morali imeti navijači že ob prihodu na letališče maske, v uporabi bodo na letalu, na avtobusih v Parizu in na samem prizorišču. O tem so obveščene vse naše stranke," poudari Širca. 

Francija za zdaj ni na rdečem seznamu, ob prihodu domov navijače ne čaka karantena. "V kolikor bi Francija do nedelje prešla na rdeči seznam, bi pot odpovedali in strankam tudi v celoti takoj povrnili vplačani denar," poudarijo na Kompasu. 

Primož Roglič TdF | Avtor: Epa Epa

NIJZ potovanje odsvetuje

Glede potovanja smo poslali vprašanja na ministrstvo, odgovore so nam podali z NIJZ-ja, ki izpostavlja, da odsvetujejo vsa nenujna potovanja v države, ki niso uvrščene na seznam epidemiološko varnih držav, kakršna je tudi Francija. V primeru, da se vendarle odločijo za izvedbo potovanja, svetujejo priporočila, ki sicer veljajo tudi v domovini. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • romy 15:14 18.september 2020.

    Super,samo ne nam delat sramote...če ste take narave,pa le raje ostanite doma!