Šport
27 ogledov

Slovenci v zadnjem napadu ob točko

bezjak slovenija portugalska kvalifikacije svetovno prvenstvo 2013 stožice Boštjan Tacol
Slovenska rokometna reprezentanca je v Minsku proti Belorusiji remizirala na drugi kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu na Danskem (32:32). Slovenci so dolgo časa zaostajali, na koncu pa v zadnjem napadu izpustili zmago iz rok.

Izbranci slovenskega selektorja Borisa Deniča so po koprskem zmagoslavju nad Romuni v beloruski prestolnici osvojili točko. Uroš Zorman in druščina bodo naslednji kvalifikacijski tekmi igrali v začetku aprila prihodnje leto, ko se bodo dvakrat pomerili z Islandijo, januarja pa bodo nastopili tudi na svetovnem prvenstvu v Španiji.

V Palači športov v Minsku se je od prve do zadnje minute odvijal ogorčen boj za vsak košček igrišča. Uvodna slovenska obramba 3-2-1 ni bila na najvišji kakovostni ravni, gostitelji, kjer se bolj ali manj vse vrti okoli enega največjih zvezdnikov mednarodnega rokometa, Sergeja Rutenke, so jo dokaj zlahka prebijali.

Nekdanji ostrostrelec velenjskega Gorenja, Celja Pivovarne Laško in španskega Ciudad Reala, zdaj pa Barcelone, je bil v uvodni četrtini tekme enostavno neustavljiv, svojim nekdanjim reprezentančnim soigralcem je nasul kar šest golov, gostitelji pa so minuto kasneje že vodili s +5 (11:6).

V prvem polčasu že na plus pet

V uvodnih dvajsetih minutah je močno šepala tudi slovenska igra v napadu, Deničevi izbranci so naredili številne tehnične napake, ob tem pa zapravili tudi dve sedemmetrovki (Dragan Gajić in Jure Dolenec). Njihova statična in počasna igra je bila dokaj "lahek plen" za belorusko obrambo, ki je na krilih svojih navijačev v 24. minuti znova povišala na +5 (14:9).

V končnici prvega polčasa so do sape prišli tudi slovenski rokometaši, ki so se v 28. minuti z golom Marka Bezjaka gostiteljem približali na dva gola (13:15), na velik odmor pa odšli z zaostankom 14:16.

Slovenski rokometaši so sijajno odprli drugi polčas, z delnim izidom 2:0 so v 32. minuti tekmo postavili v začetno izhodišče (16:16), le minuto kasneje pa je David Špiler zapravil priložnost za prvo slovensko vodstvo. V nadaljevanju se je odvijal ogorčen boj za vsako žogo, Slovenci pa so bili iz minute v minuto pogumnejši.

Rdeči karton po grobosti nad Zormanom

V 38. minuti sta madžarska sodnika Peter Horvath in Balasz Marton po ostrem prekršku nad Urošem Zormanom pokazala rdeč karton Ivanu Brouki, Slovenija pa je dve minuti kasneje po "projektilu" Dolenca prvič na dvoboju povedal z 21:20. Slovenija je med 42. in 44. minuto igrala brez dveh izključenih igralcev, v odsotnosti Uroša Bundala in Mihe Žvižeja pa je znova zaostala s 23:25.

A Slovenci, ki so v drugem polčasu sijajno zaustavili Rutenko - med drugim je med 43. in 46. minuto zapravil dve sedemmetrovki, skupno pa na tekmi kar štiri - so v končnici vendarle pokazali zobe. Najprej sta Matej Gaber in Bundalo izenačila na 26:26, v 49. minuti pa je Sebastian Skube svoje soigralce znova popeljal do vodstva s 27:26.

Zorman je tri minute kasneje ukradel žogo gostiteljem in soigralce popeljal do vodstva z 28:26. Belorusi se navkljub temu niso predali, Denis Rutenka, mlajši brat Sergeje Rutenke, je z dvema zaporednima goloma v 55. minuti izenačil na 28:28, v srhljivi končnici pa je Slovenija zapravila kar dve zaključni žogi za zmago.

Slabi dve minuti pred koncem je Miha Žvižej povišal na 31:30, a je izenačil Dmitrij Nikulenka, slabih trideset sekund pred koncem pa je Dolenec svoje soigralce popeljal do vodstva z 32:31. Slovenija je bila na pragu zmage, a je slabih deset sekund pred koncem Denis Rutenka s krilnega položaja dosegel gol in postavil končni izid.

Kvalifikacije za EP 2014, skupina 6, drugo kolo:

Belorusija : Slovenija 32:32 (16:14)
S. Rutenka 10 (4), D. Rutenka 7, Nikulenka 4; Dolenec 5, Skube 5, Gajić 5, Marguč 5 (4), M. Žvižej 4

Romunija : Islandija 30:37 (18:19)

Lestvica: 1. Islandija 4 točke, 2. Slovenija 3, 3. Belorusija 1, 4. Romunija 0.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.