Šport
18 ogledov

Slovenci vknjižili prvi poraz

Matej Vidič EPA
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v tekmi 8. kola evropske lige v Mariboru vknjižila prvi poraz, potem ko je v drugi tekmi proti Veliki Britaniji po slabi igri izgubila z 0:3 (-23, -16, -21).

Veselin Vuković, odbojkarski selektor, ki je lani prevzel vodenje slovenske reprezentance, je po 13 zaporednih zmagah na uradnih tekmah dvorano prvič zapustil s sklonjeno glavo. Po šestih zmagah v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo in sedmih v letošnji evropski ligi je reprezentanca doživela nepričakovan poraz proti Veliki Britaniji, ki jo je pred tem že trikrat dokaj gladko premagala. Dvakrat celo v gosteh, tretjič pa v soboto, ko kljub neprepričljivi igri ni še nič kazalo, da v ligi ne bo več nepremagane ekipe.

Neuspeh boli, a vsekakor ni usoden. Slovenci še naprej zanesljivo vodijo v skupini A, a do zaključnega turnirja se očitno ne bodo sprehodili, kot je le dan prej kazalo. Zdaj bodo morali na zadnjih štirih tekmah tudi zmagovati, za to bodo morali igrati precej bolje kot na obračunih z Veliko Britanijo. V zadnjem so pokazali zelo slabo predstavo. Na pravi ravni ni bil noben element, šepal je predvsem sprejem, čeprav tudi britanski ni bil boljši. Predvsem mladi Klemen Čebulj in Tine Urnaut sta na njem storila preveč napak. Če se doda še nerazpoloženost Mitje Gasparinija, zgrešeni servisi in odličen dan Britancev, ki so pred tem že presenetili tudi Hrvate in Belgijce, je bil poraz neizbežen.

Izbrancem Vukovića se močno pozna odsotnost poškodovanih in bolnih igralcev, saj je udarna šesterica, ki praktično igra ves čas, že močno utrujena. A začetek tekme vendarle ni kazal na poraz. Slovenci so povedli s 6:2, nato pa je prišlo do razpada sistema. Čebulj je grešil pri sprejemu, Gasparini v napadu, ni pa bilo niti pravega bloka (v vsej tekmi so jih tokrat vknjižili za njih skromnih sedem). S šestimi zaporednimi točkami so gosti prišli do vodstva, domači so sicer nekajkrat izenačili, celo povedli 17:16, nato pa spet nanizali nekaj napak in izid je bil 18:21. Toda slovenska igra na način toplo-hladno se je nadaljevala. Po izenačenju na 23. točki so gostje osvojili še dve, drugo je z močnim servisom in asom prispeval Nathan French.

Gledalci so upali, da je bil prvi niz le slab trenutek slovenske vrste. Še posebej ker so na začetku drugega Slovenci vodili s 3:0. A nato se je zgodba s prvega niza ponovila. Slovence so razjezile tudi napake sodnikov, tako da so se napake nizale druga za drugo. Gostje tako niso imeli nobenih težav, da so prišli do vodstva z 2:0, niz so dobili s 25:16. To jim je dalo dodatnih moči in v zadnjem nizu so vodili ves čas, največ za štiri točke (20:16). Gostitelji so jim sicer dihali za ovratnik, poskušali tvegati, toda napak je bilo vendarle preveč, da bi lahko prišlo do preobrata.

V naslednjih kolih 24. oz. 25. junija bo slovensko moštvo gostovalo pri Hrvatih.

Evropska liga, 8. kolo, Maribor:

Slovenija : Velika Britanija 0:3 (-23, -16, -21)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.