Šport
221 ogledov

Po Nizozemcih na kolena položili še olimpijske prvake

slovenija odbojka Profimedia
Slovenska odbojkarska reprezentanca je vknjižila drugo zaporedno zmago na turnirju lige narodov.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je na turnirju lige narodov v Antalyi vknjižila drugo zmago. Po Nizozemski je premagala olimpijske prvake, Francoze, in to lažje, kot je marsikdo pričakoval, izid je bil 3:1 (18, 22, -23, 21).

Slovenija je bila proti ekipi, ki jo vodi nekdanji slovenski selektor Andrea Giani, precej boljši tekmec. Videlo se je, da imajo tudi zaradi boja za olimpijske igre precej večji motiv od tekmecev, ki so se v Pariz kot domačini uvrščeni neposredno.

slovenija odbojka | Avtor: Profimedia Profimedia

Varovanci Gheorgeja Cretuja so bili bolj borbeni in tudi bolj zbrani, znali pa so tudi izkoristiti oziroma kaznovati francoske napake. Dobro so servirali, predvsem pa so bili od tekmecev učinkovitejši v napadu.

To ne velja le za končnici tretjega in četrtega niza. Slednjega so sicer rešili, dobili pa bi lahko tudi tretjega, saj so še vodili 23:21, potem pa z napakami dopustili olimpijskim prvakom, da so se vrnili v igro.

slovenija odbojka | Avtor: Profimedia Profimedia
Poleg rezultata - ta samo še povečuje možnost, da si skozi ligo zagotovijo nastop na olimpijskih igrah, je spodbudno tudi dejstvo, da se je na tekmi izkazal mladi Rok Bračko, ki je v ekipi zamenjal kapetana Tineta Urnauta. Bil je med boljšimi posamezniki, kar nakazuje, da imajo Slovenci tudi svetlo prihodnost.

Z 18 točkami je bil najučinkovitejši v slovenski vrsti Tonček Štern, Klemen Čebulj jih je dodal 13, Bračko pa 12. S tremi asi se je izkazal Gregor Ropret, tri bloke sta v statistiko vpisala Jan Kozamernik in Alen Pajenk.

Slovenci so takoj pokazali, da nameravajo spet jeziti nekdanjega selektorja, ki je imel z njimi težave že z nemško reprezentanco, lani pa jim je moral čestitati tudi po dvoboju za tretje mesto evropskega prvenstva. Zagotovo je bil tokrat presenečen, da je Cretu namesto Urnauta v igro poslal Bračka, ki je bil zaradi odličnih začetnih udarcev najzaslužnejši, da je Slovenija - tekmo je odprla z vodstvom 3:0 - sredi niza vodila s 16:10. Prednosti ni izpustila iz rok, niz je dobila več kot zanesljivo.

Njena premoč se je nadaljevala tudi v drugem nizu, v katerem je že vodila s 7:2. Francozi so sicer počasi prihajali k sebi, tekmece lovili, a ti so z blokom zaustavljali protinapade in niso dopustili, da bi jih, potem ko se nekajkrat približali na točko zaostanka, ujeli. Zadnjič so bili na točki zaostanka pri izidu 18:19, a nato so Slovenci z dvema zaporednima točkama spet nekoliko ušli, Čebulj jim je zagotovil zaključno žogo, drugo so tudi izkoristili.

Videti je bilo, da bodo ugledne tekmece odpravili ekspresno. V tretjem nizu so po asu Ropreta povedli s 23:21, toda nato napravili nekaj čudnih napak, kar jih je stalo niza. A zmedlo jih ni. V četrtem nizu so bili spet pravi, sredi niza so vodili s 15:10, malo pozneje pa tudi 19:13. Toda tekmec se ni predal, prišel do izida 19:20, toda as Kozamernika je prednost spet vrnil na tri točke, ki so zadostovale za lepo zmago.

Naslednji tekmeci Slovenije na turnirju bodo v soboto Kanadčani.

"Igrali smo proti Franciji, eni najboljših ekip na svetu. Položaj pred tekmo je bila tak, da smo imeli nekaj težav s poškodbami, zato smo bili primorani, da sem prišel na igrišče. Ekipa mi je maksimalno pomagala in zares je bilo zelo lepo igrati. Neizmerno sem užival. Resda sem imel na začetku malo treme, a so mi soigralci ravno pri tem zelo pomagali. Mislim, da smo si zaslužili to zelo pomembno zmago, tudi glede točk in lestvice in mislim, da je za nami zelo dobra tekma."

Rok Bračko, sprejemalec Slovenije

 

"Danes je bila tekma zelo pomembna, ne samo zaradi svetovne lestvice, ki je naš prvi cilj, ampak tudi zato, ker smo po včerajšnji težki in zelo dolgi tekmi, ki nas je utrudila, stopili na igrišče s pravo miselnostjo ter zaigrali res super odbojko od prve do zadnje točke. Tekma je bila res fantastična, mislim, da smo na igrišču stali kot prava ekipa. Glede na to, da je bil Rok Bračko danes prvič z nami na igrišču v taki vlogi, smo mu vsi stali ob strani in ga spodbujali. Fantastično je reagiral na tako pomembni tekmi in samo veseli smo, da lahko računamo tudi nanj in da nam bo lahko pomagal tudi na tekmah, ki še prihajajo."

Klemen Čebulj, sprejemalec Slovenije

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.