Šport
27 ogledov

Slovenci za razred boljši od Afričanov

Gašper Vidmar naj bi bil za normalne treninge nared v enem mesecu. (Foto: Reuter
1/22
Žurnal24 main
V prvi tekmi svetovnega prvenstva v košarki je Slovenija z 80:56 nadigrala slabo Tunizijo. Za pravo sliko bo v Istanbulu treba še počakati.

Slovenija - Tunizija

Dobre pol ure pred začetkom tekme so množice slovenskih navijačev (zagotovo jih je bilo blizu štiri tisoč) okupirale dvorano Abdi Ipekci. Tunizijskih navijačev je bilo le za vzorec, domačinov pa tudi ni bilo zaslediti. Selektor Memi Bečirović je v prvo peterko pričakovano postavil kapetana Jako Lakoviča, Gorana Dragića, Boštjana Nachbarja, Uroša Slokarja in Primoža Brezca.

Slovenija je dobro začela in prek Dragića, Nachbarja in Slokarja hitro prišla do vodstva s 7:0. Nato pa se je Bečirovićem izbrancem ustavilo. V napadu so se vse prevečkrat zatekali k individualnim rešitvam, v obrambi pa po zgrešenih metih Afričanov slabo zapirali visokega Salaha Mejrija. Tunizijci sicer do vodstva niso prišli, košarkarskega znanja imajo gotovo manj kot Slovenci, vprašanje pa je, kaj bi bilo, če bi jim steklo najnevarnejše orožje, met za tri točke. V prvem polčasu so od devetih poizkusov zadeli trikrat. Od Slovencev je bil v prvem polčasu pričakovano zelo razpoložen Dragić (z deesetimi točkami prvi strelec), pohvaliti pa velja Gašperja Vidmarja. V slabih desetih minutah je dosegel sedem točk, ob stoodstotnem metu iz igre 3:3, zadel pa je tudi edini prosti met. Navijače je dvignil na noge z "živalskim" zabijanjem, s katerim je učinkovito zaključil protinapad v režiji Dragića. Pri Tunizijcih je v prvih dvajsetih minutah Marouan Kechrid dosegel devet točk, največji zvezdnik, Amine Rzig ali tudi tunizijski LeBron James, pa je ostal brez točke pred nadaljevanjem.

V drugem polčasu so se Bečirovićevi fantje sprostili, zaigrali bolje in vprašanja o zmagovalcu ni bilo več. Še naprej je navduševal Vidmar (na koncu 15 točk), Dragić je 16 točkam dodal osem podaj, Nachbar pa se je ustavil pri 14 točkah. Priložnost za igro je Bečirović ponudil prav vsem igralcem, med strelce pa se ni vpisal samo Hasan Rizvić. Pri Tuniziji je bil z 11 točkami najboljši Radhouane Slimane, Rzig pa ni dosegel niti točke.

Po prvi tekmi realne slike o moči slovenske reprezentance še ni. Tunizija je bila slabša v vseh elementih. Jasno je, da bo treba bolje zapirati prostor pod svojim obročem. Afričani so tokrat imeli kar 16 skokov v napadu (Slovenija devet). Najbolj pomembno je, da je Slovenija prvenstvo odprla zmago, že v nedeljo pa bodo navijači spet prišli na svoj račun. Tokrat proti izjemno močni reprezentanci ZDA.

SP v košarki, skupina B:

Tunizija : Slovenija 56:80 (14:22, 14:17, 12:24, 16:17)
Slimane 11 točk; Dragić 16, Vidmar 15, Nachbar 14

Statistika tekme:

* Dvorana Abdi Ipekci, gledalcev 8000, sodniki: Seibel (Kanada), Brazauskas (Litva), Malgarejo Pinto (Kolumbija).
* Slovenija: Slokar 6 (2:2), Lakovič 5, Bečirović 3, Klobučar 3, Udrih 2, Nachbar 14, Dragić 16 (3:4), Jagodnik 3, Zupan 4 (0:1), Vidmar 15 (3:4), Brezec 9 (1:1).
* Tunizija: Slimane 11 (5:7), Dhifallah 2, Kechrid 9, Hadidane 8, Maoua 5, Ghyaza 4, Ben Romdhane 4 (0:2), Braa 4 (4:4), Mejri 9 (0:2).
* Prosti meti: Slovenija 9:12, Tunizija 9:15.
* Met za dve točki: Slovenija 22:32, Tunizija 16:42.
* Met za tri točke: Slovenija 9:25 (Nachbar 4, Lakovič, Bečirović, Klobučar, Dragić, Jagodnik), Tunizija 5:20 (Hadidane 2, Maoua, Kechrid, Mejri).
* Skoki: Slovenija 36 (27 + 9), Tunizija 35 (19 + 16).
* Osebne napake: Slovenija 20, Tunizija 15.
* Pet osebnih: /.

Ob 18.00:
ZDA - Hrvaška

Ob 20.30:
Iran - Brazilija

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.