Šport
28 ogledov

Slovenci za tri gole preskočili Portugalce

Jure Natek je bil po nekajmesečnem reprezentančnem postu izvrstno razpoložen. (F Žurnal24 main
Vršilec dolžnosti selektorja slovenske rokometne reprezentance Boris Denič je svoje poslanstvo začel z zmago. V Celju je v kvalifikacijah za EP 2012 pred Slovenijo pokleknila Portugalska s 34:31.

Slovenska vrsta je z zmago začela kvalifikacije za Euro 2012. Dve točki sta za začetek najpomembnejši, pa čeprav bodo morali igralci Borisa Deniča bržčas že proti Ukrajini pokazati nekoliko več, če želijo uresničiti napovedi po štirih točkah s prvih dveh tekem. Selektor Denič je po tekmi dejal: "Čestitam fantom za zmago, ki je za nas zelo pomembna. Do 20. minute smo se lovili, nato pa prešli v vodstvo, ki ga nismo več izpustili iz rok. Res je, da smo imeli dvakrat prednost šestih golov, toda Portugalska ni popuščala. Na drugi strani pa smo se tudi mi borili do konca in igrali kar dobro. Želeli smo si zmago z vsaj petimi goli, a Portugalska je ekipa, s katero bo še marsikdo imel težave."

Čestitam fantom in tudi selektorju za prvo zmago. Če smo povsem pošteni, tekma ni bila na visoki ravni. Čeprav nismo želeli tega, se vseeno pozna vse dogajanje na zvezi in okrog reprezentance. Res je tudi to, da imajo zdaj nekateri mlajši igralci in novinci večje vloge, nismo še tako uigrani, tako da žoga ni tekla tako, kot bi morala.
Uroš Zorman

Tokrat so se v prvem polčasu precej mučili s tekmeci, v drugem delu pa le pokazali, da so kakovostnejša ekipa in zasluženo ter zanesljivo zmagali. Najboljša strelca v slovenskem dresu sta bila Jure Natek in Dragan Gajić s po devetimi goli. Denič je tokrat na tribuni pustil poškodovane Miho Žvižeja, Vida Kavtičnika in Matjaža Brumna ter še vratarja Gašperja Jelena, levo krilo Uroša Rapotca, srednjega zunanjega Marka Bezjaka in desnega zunanjega Boštjana Kavaša.

Ko je slovenska vrsta v deveti minuti prek Jureta Natka povedla s 4:2, si bržčas nihče ni mislil, da bo to tudi najvišja prednost Slovenije do 30. minute. A ob velikih težavah v napadalnih akcijah, kar nekaj zgrešenih strelih in zapravljenih žogah se je zgodilo prav to. Lahko pa bi bilo še huje, saj so bili sredi polčasa celo Portugalci tisti, ki so vodili. V 14. minuti po golu Inacia Carma in v 17. po zadetku Carlosa Carneira tudi z dvema goloma (7:5 in 9:7).

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Vendarle pa je v 25. minuti domača vrsta, v kateri je v prvih 30 minutah priložnost dobilo kar 13 igralcev (Denič je vztrajno iskal razpoloženo sedmerko), spet povedla, ko je za 13:12 zadel eden bolje razpoloženih Sebastian Skube. Do konca polčasa so si Slovenci priigrali še zadetek več naskoka, ob izteku časa pa je izid polčasa s strelom z devetih metrov postavil Natek. Najlepšo akcijo je v 20. minuti za izid 9:9 s šolsko izpeljanim "cepelinom" uspešno zaključil Luka Žvižej.

Na začetku drugega polčasa so slovenski rokometaši s pridom izkoristili dve portugalski izključitvi zapored in z delnim izidom 3:0 – zadnji zadetek v tem nizu je v prazno mrežo dosegel Natek čez tri četrtine igrišča – ušli na 20:14. In namesto da bi takrat dokončno zlomili Portugalce, so si domačini "privoščili" dve izključitvi, ki so jih gosti znali unovčiti in se znova približati na vsega zadetek (22:21) v 40. minuti.

Za nameček niti obeti niso bili preveč dobri, saj igra Slovenije še vedno ni bila na želeni ravni, predvsem v napadu, kjer je v pravih trenutkih zadeval le Natek. Prav po njegovi zaslugi in boljši obrambi je domača reprezentanca v 45. minuti spet prišla do zajetnejšega vodstva (27:23), ki sta ga nato nadgradila še Jure Dobelšek in Skube (29:23). To je bila tudi prednost, ki so jo Slovenci nesli v zadnjih deset minut tekme in jo znali – z nekaj nihanji – takrat tudi zadržati do konca.

Kvalifikacije za EP 2012:

Slovenija : Portugalska 34:31 (17:14)
Gajić 9 (4), Natek 9, Skube 7 (2); Solha 7 (2), Rocha 6

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.