Šport
6 ogledov

Slovenci zadnji test opravili z odliko

1/21
Žurnal24 main
Slovenska nogometna reprezentanca je zadnji test pred odhodom na svetovno prvenstvo opravila z odliko. Varovanci Matjaža Keka so v Mariboru s 3:1 odpravili Novo Zelandijo.

Slovenski nogometaši so se pred odhodom na jug Afrike še zadnjič v živo predstavili navijačem na sončni strani Alp. Selektor Matjaž Kek in njegovi izbranci so si kot glavni in zadnji test pred mundialom izbrali novozelandsko izbrano vrsto, ki jo prav tako v naslednjih dneh čaka odhod v JAR.

Če so "kiviji" - tudi tokrat so igrali brez še ne povsem zdravega napadalca Middlesbrougha Chrisa Killena - pred dnevi na prijateljski tekmi presenetili nogometno precej uglednejšo Srbijo, pa v petek niso imeli pravih možnosti proti razpoloženemu Milivoju Novakoviću in druščini. Kekovi fantje so pokazali borbeno (sicer ne še povsem tekočo in z nekaj luknjami v zadnji vrsti) predstavo, kar je vzpodbudna popotnica za drugo slovensko SP.

Kek je v začetno enajsterico postavil pričakovane igralce v običajnem sistemu 4-4-2, le v napadu je tokrat prednost pred Zlatkom Dedičem od začetka dobil Zlatan Ljubijankić. Strelec dveh golov na prijateljski tekmi proti Südtirolu pa je hitro moral iz igre zaradi poškodbe, tako da je Dedič vstopil že v 12. minuti.

Že pred tem pa se je med strelce vpisal Novaković. Kapetan Nove Zelandije Ryan Nelsen je napravil prekršek prav nad nesrečnim Ljubijankićem, prosti strel pa je napadalec Kölna mojstrsko izvedel in zadel v desni zgornji kot vrat vratarja Marka Pastona.

Slovenci so nato pobudo malce prepustili gostom, ki so izenačili v 20. minuti, ko je bil ob neodločnem posredovanju slovenskih branilcev pred domačimi vrati najspretnejši napadalec Plymoutha Rory Fallon. Deset minut pozneje pa se je skorajda v popolnosti ponovila sedma minuta. Winston Reid je dobrih 20 metrov pred svojimi vrati storil prekršek nad Novakovićem.

Ni kaj filozofirati. Dobili smo tisto, kar smo iskali. Poln Ljudski vrt, fantastično vzdušje, zmaga niti v enem trenutku ni prišla pod vprašaj.
Matjaž Kek

Razpoloženi "Nova" je znova prevzel odgovornost in sprožil - tokrat v levi spodnji kot - ter še drugič na tekmi ugnal Pastona. Izjemno priložnost za novo izenačenje so "kiviji" zapravili v 39. minuti, ko je bil Chris Wood sam pred Samirjem Handanovićem, toda prvi vratar slovenske izbrane vrste se je izkazal in žogo z zadnjimi močmi potisnil čez prečko. Kazen za zapravljeno priložnost je sledila v 44. minuti, ko je Andraž Kirm v mrežo pospravil odbito žogo po poskusu Valterja Birse nekoliko z desne strani.

V drugem polčasu je v 49. minuti prvi zapretil Dedić, za razliko od prvega polčasa pa se je takrat izkazal Paston, ki je imel v 56. minuti po novem Dedićevem poskusu tudi nekaj sreče. Le nekaj trenutkov pozneje je močno sprožil Birsa, a le malce previsoko, nekaj sreče in hkrati ob zaključnem strelu smole pa je imel v 60. minuti Robert Koren. Novozelandci so v teh trenutkih nekaj polpriložnosti zapravili po prekinitvah, a posebej nevarni niso bili.

Kek je v zadnjem delu dal priložnost še nekaterim igralcem, vključno z mladim napadalcem Timom Matavžem, ki je doživel svoj "uradni" debi v članski vrsti. Slovenci so imeli več žogo v posesti, imeli pobudo, toda niso se več toliko ozirali k napadalnim akcijam, tako da se je dvoboj končal z izidom iz prvega polčasa.

Slovenska vrsta bo na SP, kjer bo v skupini C igrala skupaj z Anglijo, ZDA in Alžirijo, odpotovala v nedeljo.

Izjave po koncu srečanja:

Matjaž Kek, selektor Slovenije: "Čestitam fantom za zmago, ki je zaslužena in v nekaterih fazah igre je bilo to to. Nasprotnik je bil malo naiven, šlo je kar pošteno zraven. Vesel sem, da tudi poškodba Zlatana Ljubijankića ni težja. Milivoje Novaković se je vrnil z goli, čestitke. Ni kaj filozofirati. Dobili smo tisto, kar smo iskali. Poln Ljudski vrt, fantastično vzdušje, zmaga niti v enem trenutku ni prišla pod vprašaj. Nekatere stvari moramo še izboljšati. V zadnjem času so bile obveznosti zelo velike. Razumem ljudi, ki želijo biti z nami, a vse to uničuje nek normalen ritem treningov. Zato sem vesel, da smo igrali takšno tekmo. V drugem polčasu pa smo malo popustili, naredil sem nekaj menjav, ki so potrebne, da ostane brez poškodb. In to je to."

Milivoje Novakovič, strelec dveh slovenskih golov: "Zahvaliti se moram celi reprezentanci, vsem, ki smo delali terapije cele dneve. Pripravljen sem za to tekmovanje, kondicijsko še nisem na pravi ravni, a ta dva gola sta mi dala motivacijo za naprej. Še enkrat smo dokazali, da smo kolektiv. A brez podpore polnega Ljudskega vrta ne bi dobili tekme, o tem sem prepričan. Ta zmaga je bila za nas zelo pomembna. Zdaj nas čaka še težja tekma na SP in upamo na zmago. Lahko še stopnjujemo igro. Gremo z dvignjeno glavo v Afriko."

Samir Handanović, vratar Slovenije: "To je bila prava tekma. Potrebovali smo tako tekmo, tekmo, v kateri se naigraš nogometa. Nekatere stvari so nam uspele, nekatere malce manj, ampak celoti gledano je bilo v redu."

Andraž Kirm, igralec Slovenije: "Rezultat je pomemben za samozavest pred odhodom v Afriko, toda danes so bile druge stvari v ospredju. Predvsem to, da vidimo, v kakšnem stanju smo, da vidimo, kaj še lahko popravimo. V tem smislu je bila ta tekma zelo dobra generalka."

Valter Birsa, igralec Slovenije: "Mislim, da moramo biti zadovoljni. Na trenutke so nas Novozelandci zmedli z dolgimi žogami, toda mislim, da smo se dobro odzvali in zasluženo zmagali. Na koncu se je videlo, da imamo še malce težke noge. Ampak pokazali smo, da smo dovolj kakovostni in dovolj trdoživi, da lahko kljub utrujenosti še vedno zmagamo proti takšni ekipi, kot je Nova Zelandija."

Prijateljska tekma:


Slovenija : Nova Zelandija 3:1 (3:1)
Novaković (7, 30), Kirm (44); Fallon (19)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.