Šport
60 ogledov

Slovenci zagrozili: Šli bomo na Cas!

odbojka Saša Despot
Slovenski odbojkarji so izpolnili nov cilj; uvrstili so se na zaključni turnir drugega razreda svetovne odbojkarske lige, kjer se bodo potegovali za končno zmago in uvrstitev v elitni razred.

A kot kaže, se utegne zgoditi, da z uvrstitvijo v elitni razred ne bo nič. Govorice s sestankov predstavnikov krovne mednarodne zveze namreč trdijo, da Slovenije tam ne bo.

Liga naj bi dobila nov format, po katerem bi igralo 16 reprezentanc, ne glede na rezultate letošnjega tekmovanja, pa naj bi imele za naslednjih sedem let nastop zagotovljene reprezentance ZDA, Brazilije, Argentine, Italije, Poljske, Srbije, Francije, Nemčije, Rusije, Irana, Kitajske in Japonske, za naslednje leto pa Kanade, Avstralije, Bolgarije in Južne Koreje, brez tekmovanja naj bi ostale še nekatere zelo dobre evropske reprezentance, kot so Belgija, Nizozemska, Češka in Slovaška.

Vsaka reprezentanca naj bi se pomerila z vsako, tako bodo končni rezultati pravičnejši. Na koncu pa naj bi bil zaključni turnir štirih ali šestih najboljših ekip rednega dela.

Uradnih informacij še ni

O tem je pred dnevi že pisal slovenski športni dnevnik Ekipa, ki je povzel srbske novice, v zadnjih dveh dnevih pa so o tem poročali tudi italijanski odbojkarski portali.

Metod Ropret, predsednik OKS, na sprejemu odbojkarjev na Kongresnem trgu 2015 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"To so zaenkrat špekulacije, novica kroži, uradnih informacij ni. Pred petimi dnevi sem govoril s predsednikom evropske zveze, ki je hkrati tudi podpredsednik svetovne, zatrdil mi je, da pogovori potekajo, a konkretnih dogovorov še ni. V torek odhajam na sestanek v Luksemburg, kjer bo sicer glavna tema evropsko prvenstvo leta 2019, toda zagotovo bomo odprli tudi to vprašanje in izvedeli, kaj je res in kaj ne. S Slovaki in Nizozemci bomo trdno zavzeli svoje stališče, ne bomo popuščali. To bi bila velika krivica, ne sicer katastrofa, saj je ta liga bolj ali manj komercialno tekmovanje, obstajajo pomembnejša prvenstva. A zdaj imamo res lepo priložnost, da si s prvim mestom zagotovimo tekme z najkakovostnejšimi reprezentancami. Res je, da moramo najprej osvojiti prvo mesto in se nato pritoževati, toda jaz trdno verjamem, da ga v Avstraliji bomo," je dejal predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret.

"Če bo treba, gremo na Cas"

Predsednika so govorice spomnile na položaj pred dobrima dvema letoma, ko so kot zmagovalci evropske lige skoraj ostali brez svetovne, ki so si jo na igrišču zaslužili. "Očitno nas spet poskušajo preigrati na podoben način kot takrat. Takrat smo skoraj 'nasankali', a si pravico vendarle izborili, verjamem, da bo tako tudi tokrat. Moram zatrditi, da redno izpolnjujemo pogoje, ki nam jih je pred ligo zadala mednarodna zveza, zato ni nobenega razloga, da bi nas kar izključili. Za razliko od položaja pred dvema letoma, pa imamo zdaj nekaj več časa za boj, zagotovo bomo izkoristili vse možnosti, ki se nam bodo ponudile. Če bo potrebno, bomo šli tudi na Mednarodno športno razsodišče (Cas)," napoveduje Ropret in dodaja, da zdaj bolj razume nekatere stvari, ki so se dogajale v zadnjem času.

"Zdaj bolj razumem to, kar so nam naredili Nemci. Prepričan sem, da so oni to dobro vedeli in da so to povedali tudi našemu nekdanjemu selektorju Andrei Gianiju," je prepričan prvi človek slovenske odbojke.

Komentarjev 2
  • alojzr 11:04 18.junij 2017.

    Seveda nas ne marajo. V športu ne gre za kakovost, gre za denar in množičnost (torej posredno spet za denar). Majhna, neštevilčna in sorazmerno revna država finančno ni privlačna in je zatorej nezaželena.

  • oktipus 20:56 17.junij 2017.

    No če se bo to res zgodilo bo to ena najbolj pokvarjenih potez FIVB. S kakšnim razlogom bi si recimo Nemčija, ki igra v skupini 3 naslednje leto zagotovila igranje v skupini 1 za kar 7!? let. Pa recimo tudi ...prikaži več Kitajska in Japonska s katerimi smo najmanj izenačeni, upam si reči, da smo tudi boljši od obeh. Res koruptivna poteza. Včasih dobim občutek kot, da nas nočejo, da smo na nek način odveč. Amapk smo dokazali da sodimo vsaj med top 2 v Evropi.