Šport
51 ogledov

Slovenci na Norveško z lepo popotnico

Jure Dolenec Saša Despot
Slovenska moška rokometna reprezentanca je na prvi kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo 2017 v Celju premagala Norveško s 24:18 (10:8). Povratna tekma bo v sredo ob 19. uri v Stavangerju. Na SP se uvrsti boljša ekipa z obeh tekem.

Slovenski rokometaši so po zaslugi odlične igre v drugem polčasu opravili prvi del naloge na poti na svetovno prvenstvo 2017 v Franciji.

V celjskem Zlatorogu so premagali Norvežane, pred povratno tekmo, ki bo v sredo v Stavangerju, so si priigrali šest golov zaloge. Slovenija je Norveško v desetem medsebojnem dvoboju premagala petič.

Slovenski selektor Veselin Vujović na prvi tekmi proti Norveški ni računal na kapetana Uroša ZormanaVida KavtičnikaGašperja Marguča, Maria Šoštariča ter vratarsko trojico Urh Kastelic, Matevž Skok in Primož Prošt. Prvič sta slovenski dres oblekla Blaž Janc in Nik Henigman, ki sta se dokazala, da ju je Vujović upravičeno vpoklical.

Dolenec prebil led

Uvod tekme je minil v znamenju trde obrambe obeh strani ter tudi kakšne napake, zato so gledalci prvi gol videli šele v sedmi minuti, ko je sedemmetrovko izkoristil Jure Dolenec. Obe reprezentanci sta v nadaljevanju še naprej vztrajali pri trdi obrambi, kakšen gol sta preprečila tudi oba vratarja ali okvir gola, gosti pa so šele v 17. minuti prvič na tekmi povedli, ko je bilo 4:3. Hitro je izid poravnal Janc, za katerega je bil to prvi gol za Slovenijo.

Po nekaj bolj bledih minutah za Slovenijo sta domačim nove energije dala Dolenec in Marko Bezjak, ki sta v 26. minuti izpeljala atraktivno akcijo za 8:7. Norvežani so izenačili na 8:8, ko je z levega krila zadel Kristian Björnsen, čeprav je Vujović Miho Zarabca in Vida Poteka dolgo opozarjal, naj mu zapreta prostor. Slovenci so nato strnili vrste, kar jim je prineslo dva gola prednosti za drugi polčas.

Debitanta upravičila vpoklic

Začetek drugega polčasa je bil v znamenju obeh debitantov v slovenski vrsti. Najprej je dva gola zapored dal Janc, zatem še Nik Henigman, ki je v igro vstopil v 35. minuti, dvakrat pa zadel z lepima streloma z razdalje. Slovenska mladeniča nista popuščala, vsak sta do 42. minute zadela še po enkrat, takrat pa je semafor kazal 17:13.

Sredi drugega polčasa se je Sloveniji ustavilo, kar so Skandinavci izkoristili in se približali na dva gola zaostanka (15:17). A ne za dolgo, saj je najprej Dean Bombač s sedmih metrov zadel za +3, Janc iz protinapada za 19:15, ko je na noge stopil Zlatorog, pa je Dolenec prednost povišal še za gol.

Norvežani nevarni do zadnjih minut

Ko Sloveniji ni šlo v napadu, je dve obrambi zbral Urban Lesjak, po drugi pa je Darko Cingesar prekinil krajšo strelsko sušo. A se je ta nadaljevala. Domačini niso našli poti žogi v norveški gol, na drugi strani pa so gosti počasi topili zaostanek; v 53. minuti je bilo 21:18.

V končnici tekme so Vujovićevi izbranci tudi po zaslugi glasne celjske dvorane pokazali, kdo je gospodar na igrišču in brez težav zadržali še zadnje norveške nalete. Prvi strelec tekme je bil Janc s šestimi goli, za Norveško je petkrat zadel Björnsen.

''Prednost je lepa, je na ravni, ki smo si jo zastavili. Pokazali smo dobro tekmo. Boljši smo bili, na žalost zgrešili številne sedemmetrovke in 100-odstotne priložnosti. Če ne, bi bila prednost še višja. Moramo biti zadovoljni. Še enkrat na glavo na Norveškem in skušati moramo zmagati, da ne bomo ogrozili prednosti,'' je po tekmi dejal Dolenec, Bombač pa je dodal: ''To danes ni bilo to, kar je Slovenija zmožna. Napad je bil zelo slab. Na koncu se nam je odprlo. Rezerv je še ogromno. Treba je ponoviti igro iz drugega polčasa in bomo zmagali."

SP 2017, kvalifikacije, 1. tekma:

Slovenija : Norveška 24:18 (10:8)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.