Šport
292 ogledov

Slovenci so prava nočna mora polfinalnega nasprotnika

Klemen Čebulj Profimedia
Slovenske odbojkarje v polfinalu EP čaka obračun s Poljaki, katere so izločili na poti do vseh treh srebrnih odličij na prvenstvih stare celine (2015, 2019, 2021).

Slovensko odbojkarsko reprezentanco v četrtek ob 18. uri čaka polfinalna tekma na evropskem prvenstvu, katerega zaključni del poteka v Rimu. V večnem mestu bodo prvi tekmeci Poljaki, ki jih slovenski odbojkarji zelo dobro poznajo. Nenazadnje so na poti do vseh treh kolajn na EP v izločilnih bojih Poljake vselej premagali.

To sezono so se varovanci romunskega stratega Gheorgheja Cretuja s Poljaki srečali dvakrat. V ligi narodov so Poljaki slavili s 3:2 v nizih, v pripravah na EP pa so na prestižnem Wagnerjevem memorialu v Krakovu Slovenci slavili s 3:0.

Še pomembnejše so bile zmage na evropskih prvenstvih leta 2015, 2019 in 2021, ko so kapetan Tine Urnaut in soigralci četrtkove tekmece ugnali v izločilnih bojih in nato v nadaljevanju tekmovanja vselej osvojili srebrno kolajno. Pred osmimi leti v Bolgariji so bili pod vodstvom Italijana Andree Gianija, ta zdaj vodi olimpijske prvake Francoze, boljši v četrtfinalu s 3:2 v nizih.

Slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Epa Epa
Dve leti kasneje so Slovenci na EP na Poljskem domačine presenetili v tekmi za nastop v četrtfinalu in utišali dvorano v Krakovu. Takrat so slavili s 3:0, a jih je nato v četrtfinalu ustavila Rusija, ki je bila boljša s 3:0.

Na zadnjih dveh prvenstvih stare celine so v izločilnih bojih Slovencem znova nasproti stali trikratni svetovni prvaki. V Ljubljani so v polnih in glasnih Stožicah pred štirimi leti Poljaki, takrat aktualni svetovni prvaki, padli s 3:1 v nizih, v finalu pa je morala slovenska četa priznati premoč Srbom (1:3).

Pred dvema letoma pa so Slovenci znova pokvarili zabavo domačim odbojkarjem, potem ko so v polfinalu v Katovicah slavili s 3:1, nato pa v finalu po epski borbi znova ostali brez zlata proti Italijanom, ki so slavili po odločilnem petem nizu.

Slovenci, ki si ob treh srebrnih želijo predvsem zlate kolajne, imajo z velikih tekmovanj tako zelo dobro statistiko proti Poljakom in to nameravajo nadgraditi tudi v Rimu, kjer so danes preizkusili dvorano PalaLottomatica, kjer bodo na sporedu zadnje štiri tekme prvenstva. Finale in dvoboj za tretje mesto bosta na sporedu v soboto.

"Poljake dobro poznamo, dostikrat smo že igrali z njimi in jih tudi premagali. Toda to ne pomeni nič, jutri je nov dan, nova tekma. Morali bomo igrati našo igro in jih skušati presenetiti," je danes ob preizkusu dvorane za Odbojkarsko zvezo Slovenije dejal Klemen Čebulj.

Klemen Čebulj | Avtor: Profimedia Profimedia

"Polfinalno tekmo že nestrpno čakamo. Danes je bil še zadnji dan, da smo lahko spoznali dvorano in opravili trening. Delamo vse, da se optimalno pripravimo za jutrišnjo tekmo," je še dodal koroški sprejemalec, ki skupaj z Rokom Možičem in kapetanom Tinetom Urnautom tvori glavno napadalno linijo. Blok kot vselej sestavljata Alen Pajenk in Jan Kozamernik, podajalec pa je večino časa Gregor Ropret, medtem ko naloge prostega igralca opravlja Jani Kovačič.

Cretujevi varovanci so z odliko opravili skupinski del tekmovanja. Prvič so ga končali brez poraza, po vrsti pa premagali Ukrajino (3:1), Finsko (3:0), Španijo (3:0), Hrvaško (3:0) in Bolgarijo (3:0).

V osmini finala so imeli Slovenci največ dela, saj so se proti Turčiji "zbudili" šele po zaostanku z 0:2. Nato so tri nize v živčnem obračunu proti Turkom, ki jih s klopi vodi nekdanji slovenski selektor, Italijan Alberto Giuliani, dobili in samozavest prenesli v prva dva četrtfinalna niza proti Ukrajincem. Nato se je spet nekoliko ustavilo, a so tudi zavoljo bogatih izkušenj Slovenci dvoboj dobili po štirih nizih.

Tudi Poljaki so v svoji skupini C v Skopju zlahka opravili s tekmeci. Edini niz so izgubili proti Nizozemski v drugem krogu, s 3:0 pa ugnali Češko, Severno Makedonijo, Dansko in Črno goro. V osmini finala so Poljaki izgubili niz proti Belgiji, nato pa v četrtfinalu v zelo lepi predstavi še proti Srbom.

Drugi polfinale sestavljata reprezentanci Italije in Francije, ki se bosta v četrtek v Rimu pomerili ob 21.15. Svetovni prvaki Italijani so po brezhibnem skupinskem delu na domačem prvenstvu v osmini finala premagali Severno Makedonijo (3:0), v četrtfinalu pa so zmago proti Nizozemcem izvlekli šele po petih nizih.

Francozi so v skupini morali priznati premoč Romunom (1:3), ki pa so jih nato premagali v četrtfinalu (3:0). Pred tem so v osmini finala olimpijski prvaki premagali še Bolgarijo s 3:0.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.