Šport
39 ogledov

Slovenec na znameniti Daytoni

Boštjan Skubic pričakuje, da bo novinec Ben Spies favoritom povzročal kar nekaj
1/12
Žurnal24 main
Znamenito floridsko dirkališče Daytona International Speedway s še bolj znamenitim ovalom bo v petek gostilo motociklistično dirko 200 milj Daytone. Nastopil bo tudi Slovenec Boštjan Skubic.
Na treningih 27. in 22.
Skubic je na ovalu že odpeljal prva dva prosta treninga. Na prvem je zasedel 27. mesto, v drugo pa je bil pet mest višje. Ljubljančan je prvi prosti trening izkoristil predvsem za spoznavanje Yamahe R6. V drugo pa je vozil že nekoliko bolj sproščeno in "dirkaško". Oba treninga je zaznamovalo hladno vreme, ki nikakor ni po godu nastopajočim. "Zvečer, na nočnem treningu je bilo še huje. Temperatura je še padla in vozili smo v zares zimskih razmerah. Ker na tako nizke temperature ni tukaj nihče pripravljen, imamo vsi dirkači nemalo problemov," se je nenavadno nizkih temperatur za sicer vročo in poletno Florido dotaknil Skubic in nato razkril svoja pričakovanja pred kvalifikacijami: "Sam imam pred jutrišnjim dnem še nekoliko rezerve. Če sem danes dan zaključil z 22. časom, potem bi si jutri želel še nekoliko višje. Zadovoljen bi bil, če bi dirko začel med prvo petnajsterico tovarniško podprtih dirkačev."

Boštjan Skubic je skupaj s svojo ekipo Inotherm Yamaha team že na Floridi, kjer ta teden poteka tradicionalni Bike Week. V sklopu te motociklistične prireditve bodo organizatorji v petek izpeljali tudi slavno dirko 200 milj Daytone, kjer bo nastopil tudi 36-letni Ljubljančan. Na že 69. ponovitvi legendarne dirke ima Skubic visoka pričakovanja. Na dirki, ki bo letos drugič v zgodovini odpeljana v večernih urah pod umetno razsvetljavo, bo naš dirkač nastopil že desetič zapored.

Ciljam na čim višjo uvrstitev. Vožnja samo z namenom, da pridem do cilja, me že dolgo ne zanima več. Konkurenca je sicer huda, a tudi sam nisem slabo pripravljen. V petek si želim uvrstitev med deseterico, čeprav vem, da bo to težko, a za enkrat  gre vse po planu. Vesel sem, da smo uspešno prišli v Daytono in tudi z letalskimi prevozi  motocikla in opreme ter ostalo logistiko tokrat ni bilo težav. Naš tabor je uspešno postavljen in oprema je nared,” je po prihodu dejal Skubic.

V nasprotju s prejšnjimi leti, ko je bilo v Daytoni peklensko vroče, je tokrat drugače. Dirkači se spoprijemajo z izjemno mrzlim vremenom za ta del sveta. “Obetalo se je celo nekaj dežja, a mislim, da je ta nevarnost mimo. Sicer pa me to ne skrbi  toliko, saj so pogoji za vse enaki. Bolj me zanima, kaj bo s temperaturami ozračja, saj so te zelo nizke za tukajšnje podnebje. Vsako leto nas je tukaj pestila huda vročina, letos pa je pošteno mraz,” je še dejal  Boštjan. Vremenska napoved pravi, da bo na dirki le tri stopinje nad lediščem. Največjo težavo ob tako nizkih temperaturah bo seveda predstavljal oprijem motorja s cestiščem. “Težava je v tem, da so nizke temperature  najbolj presenetile  gumarskega proizvajalca Dunlop, ki s svojimi pnevmatikami ekskluzivno opremlja vsa moštva. Le-ti so namreč v Daytono pripeljali polne kamione dirkaških pnevmatik, katerih zmes in trdota sta narejeni  za temperature krepko nad 20 stopinj  celzija. Ob tako nizkih temperaturah ozračja pa takšna pnevmatika ne ponuja skorajda nikakršnega oprijema, zato je večina dirkačev danes le zmajevala  z glavo. Nihče ni namreč  navdušen nad tem, da bi se pri 300 km/h vozil z motociklom, ki v ovinkih drsi sem in tja,” je še povedal Skubic.

Ljubljančan ima letos sicer prvič garažo med tovarniškimi moštvi, ki si jo je prislužil z odličnimi vožnjami v preteklosti. V petek so bo na dirko pognal iz boksa številka 25.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.