Šport
53 ogledov

Slovenija četrta športna nacija sveta

Tina Maze Reuters
Slovenija je glede na število prebivalcev po analizi spletne strani GSN Global Cup četrta najuspešnejša športna nacija na svetu v lanskem letu. Prvi so Norvežani.

Spletna stran GSN Global Cup beleži športne rezultate držav na olimpijskih igrah, svetovnih prvenstvih in 80 najpomembnejših turnirjih na svetu ter glede na rezultate države razvršča po uspešnosti.

V kategoriji uspešnosti glede na število prebivalcev se je Slovenija zavihtela na visoko četrto mesto. Vodilno trojico sestavljajo Norveška, Švica in Avstrija, za nami pa so do 10. mesta še Nova Zelandija, Švedska, Finska, Litva, Srbija in Češka. Za primerjavo dodajamo, da je Hrvaška 18. Od svetovnih športnih velesil je Nemčija 20., Španija 21., Rusija 28., ZDA so 35., Kitajska pa 51.

Drugače je, ko se ne upošteva faktorja števila prebivalcev. Na vrhu so ZDA, pred Rusijo, Nemčijo, Kitajsko in Kanado, Slovenija je 42. Glede na to, da se radi primerjamo z nekdanjimi jugoslovanskimi republikami, za primerjavo dodajmo, da je Srbija na tej lestvici 20., Hrvaška pa 44.

Na GSN Global Cup so naredili analizo tudi na podlagi uspešnosti moških in žensk. Glede na število prebivalcev so se slovenski športniki na svetovni lestvici uvrstili na 9. mesto, prvi so Norvežani, medtem ko so ženske kar druge in so zaostale le za Norvežankami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.