Šport
768 ogledov

Slovenija do zlata, po pritožbi pa tudi srebra

Benjamin Savšek EPA
Uspešen dan za slovenske kanuiste in kajakaše.

Slovenska ekipa kanuistov v postavi Benjamin Savšek, Anže Berčič in Luka Božič je na evropskem prvenstvu v Pauju osvojila zlato kolajno. V napetem in izenačenem boju skozi vso progo so za 16 stotink sekunde premagali Francoze, tretje mesto so zasedli Rusi.

To je na evropskih prvenstvih že 16. slovenska kolajna v ekipni konkurenci, sedma zlata, kanuisti so bili najboljši drugič, prvič so bili zlati leta 2014 na Dunaju, takrat so veslali v enaki zasedbi.

Savšek, Berčič in Božič skupaj tekmujejo že osem let. Zaradi kakovosti posameznikov, izkušenj in tudi uigranosti so bili za mnoge glavne favoriti, kar so na zahtevni progi tudi dokazali. Na vmesnih časih so sicer tesno zaostajali za Francozi, ki so se na progo podali kot zadnji, na koncu pa so imeli 16 stotink prednosti. Če so lani na svetovnem prvenstvu za las ostali brez zlata, jim je bila tokrat tudi sreča naklonjena.

"Vse tri 'egote' nam je uspelo združiti v eno. Uspela nam je odlična vožnja, napak nismo delali, res sem vesel, da smo uspeli priti do zlata. Zdaj smo prebili led in upam, da bomo na teh valovih uspešno 'surfali' še naprej. Boj je bil res tesen, na cilju je bilo napeto," je po zmagi dejal Savšek, ki s fanti še ne bo mogel proslaviti uspeha, saj ga že v soboto čaka posamični nastop.

"To tekmo bomo morali vsaj začasno pozabiti in se osredotočiti na posamični nastop. Jutri bo nova tekma, nov dan, vse bo šlo od začetka. Upam, da ta uspeh ne bo edini in da bom po jutrišnjem dnevu proslavljal dva," se nadeja Ljubljančan.

"Beni je spredaj dobro napadal, dobro naju je vodil, midva sva mu le sledila. Vse se je poklopilo, na koncu smo imeli tudi nekaj sreče," je kapetana pohvalil Božič, Berčič pa je dodal: "Vse težje kombinacije smo opravili brez napak, bilo pa je kar naporno. Že včeraj smo videli, da je proga zahtevna, marsikateri favorit je odpadel. Če ti ne steče, porabiš veliko energije. Ta rezultat pomeni, da smo usklajeni in da dobro delamo."

Manj uspešne od kanuistov so bile kajakašice Eva Terčelj, Urška Kragelj, Ajda Novak, ki so po veliki napaki, izpustile so vratca in dobile 50 sekund pribitka, zasedle osmo mesto. Skupno so imele 56 kazenskih sekund, brez njih bi zasedle tretje mesto. Zmagale so Francozinje pred Nemkami in Avstrijkami.

Uspešna pritožba Slovencev

Slovenski kajakaši so dopolnili uspeh kanuistov, saj so zasedli drugo mesto. Na cilju je bilo sprva videti, da bodo ostali brez kolajne, a so jim po pritožbi vrnili dve kazenski sekundi, kar je bilo dovolj za srebro.

Peter Kauzer | Avtor: Profimedia Profimedia

Peter Kauzer, storil je napako za dve kazenski sekundi, Martin Srabotnik in Niko Testen so zaostali le za Čehi, ki so zmagali prepričljivo. Tretji so bili Nemci.

"Sam sem storil neumno napako, pod mostom sem vratca udaril s špico, kar se mi ne zgodi dostikrat. Potem sem fanta vprašal, kdo je bil drugi z napako, a sta mi rekla, da ju ni storil nihče. Na srečo so se sodniki zmotili, pritožba trenerjev je uspela in imamo kolajno," je položaj pojasnil najizkušenejši v ekipi, olimpijski podprvak Kauzer, ki je pohvalil ekipna kolega.

"Jaz sem sicer nisem prišel zaradi moštvene vožnje, a morem reči, da sem vesel, da se lahko veselim s kolegoma. Bolj sem vesel za njiju. Pokazali smo odlično vožnjo, dobro smo se križali, 'timing' je bil pravi, čolni so stekli, čeprav smo pred tekmovanjem skupaj trenirali le enkrat. Čehi so zasluženo zmagali, bili so premočni. Pomembno je, da smo s kolajno začeli prvenstvo, iskreno upam, da bomo osvojili še kakšno, da se bo prvenstvo končalo, kot se je začelo," je dejal Kauzer, ki je tudi javno pohvalil kanuiste za zlato odličje.

Kajakaši so tako osvojili 17. slovensko kolajno v ekipni konkurenci, s štirimi zlatimi so tudi najuspešnejši med slovenskimi ekipami. Pri vseh štirih zlatih kolajnah je sodeloval Kauzer, ki tako še naprej zbira odličja z največjih tekmovanj. Novo priložnost bo imel v nedeljo, ko bosta na sporedu polfinale in finale v posamični konkurenci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.