Šport
84 ogledov

Slovenija ima evropskega podprvaka!

Peter John Stevens Profimedias
Slovenski plavalec Peter John Stevens je v finalu na 50 metrov prsno na evropskem prvenstvu v Londonu osvojil srebrno medaljo.

S časom 27,09 je zaostal le za domačinom Adamom Peatyjem (26,66). V finalu je nastopil tudi Damir Dugonjić in končal na šestem mestu (27,56). Bron si je priplaval Britanec Ross Murdoch (27,31).

"Pa sem jo osvojil doma," se je po prihodu iz bazena na svoje angleško poreklo spomnil Stevens, ki je uresničil napovedi o kolajni, ki ji pred odhodom na Otok razen njega ni bržkone verjel nihče.

Prva medalja nekdanjega mladinskega svetovnega prvaka iz Dubaja 2013 pa je začela dobivati obliko že v predtekmovanju in polfinalu, kjer je dvakrat ugnal reprezentančnega sotekmovalca Damirja Dugonjića, navduševal pa predvsem s fantastičnim startom, kjer tekmecem uide za cel meter in več.

"Končno sem odplaval tudi zadnjih 15 metrov in po dveh letih spet nekaj dosegel. Priznam, da na koncu nisem gledal Peatyja, da se ne bi zmedel in res sem odlično odplaval vso razdaljo, morda bi lahko še nekaj bolje prišel v cilj, a bilo je odlično. Učil sem se iz starta v start, napredoval rezultatsko in v vodi sem v zadnjem startu ostal velik in dolg ter si priboril medaljo," je po medalji povedal plavalec, ki bo čez deset dni praznoval 21. rojstni dan, ob medalji pa bi se prihodnji teden na državnem prvenstvu v Kranju rad obdaril tudi z normo A za nastop na olimpijskih igrah.

Kot pravi Stevens, ki se je na večni slovenski lestvici zdaj končno prebil na drugo mesto za Dugonjića, je finale na 50-metrski razdalji vedno nekakšna kratka huda borba, ki se je natančno niti ne spomni. "Vem, da sem se osredotočil na dober start in dober prihod iz vode. Na koncu sem se le še fokusiral na cilj in se obrnil proč od Peatyja. Pomembno je bilo tudi, da sem v vodi ostal samozavesten."

Dugonjić: Upam, da bom na OI pravi

Zadovoljen je bil tudi Dugonjić: "Dal sem vse od sebe in užival. Tekmoval sem, a enostavno nimam take hitrosti kot lani ali predlani. Šport je pač tak, da včasih gre, včasih ne, a pred mano so olimpijske igre in upam, da bom tam pravi," je povedal izkušeni Korošec, o Stevensu pa dodal: "Že nekaj časa kaže izjemne rezultate in vesel sem, da če me kdo prehiti, je to tekmovalec iz Slovenije. Iz srca mu čestitam. Res je plaval super."

Slovenski plavalci so danes pred tem finalom že trikrat nastopili v popoldanskem sporedu EP.

Poleg dveh finalnih nastopov na 1500 m prosto, kjer je bila Tjaša Oder četrta z novim državnim rekordom 16:08,67, Gaja Natlačen pa osma (16:26,08), je uspešno nastopila tudi Anja Klinar. V polfinalu na 200 m je v svoji skupini s časom 2:09,14 dosegla četrti izid, skupno pa se je s šestim zanesljivo uvrstila v finale.

Komentarjev 1
  • blueone 19:27 21.maj 2016.

    Bravo, čestitke za uspeh