Šport
7845 ogledov

Šok za začetek prvenstva

rokomet evropsko prvenstvo 2018
1/34
Saša Despot
Rokometaši Slovenije so na svoji prvi tekmi letošnjega evropskega prvenstva izgubili proti Makedoniji (24:25).

V zagrebški Areni, kjer se je zbralo več kot 3000 slovenskih navijačev, je bila Slovenija v vlogi favoritinje, čeprav so četo Veselina Vujovića zdesetkale poškodbe, na prvenstvo niso odpotovali Jure Dolenec, Matej Gaber, Vid Poteko, David Miklavčič in Niko Medved.

Na klopi Makedonije je eden najbolj vročih trenerjev na svetu - Španec Raúl González, skoval zmagovalno taktiko in tekmeci Slovenije so s počasno igro prišli do želenega rezultata (24:25).

Pri Sloveniji je bil najbolj učinkovit Žiga Mlakar s štirimi goli, po tri so zabili Miha Zarabec, Blaž Blagotinšek, Darko Cingesar in Blaž Janc. Za Makedonijo je Dejan Manaskov dosegel osem zadetkov, enega manj pa Kiril Lazarov. V slovenskih vratih je bil zelo dober Matevž Skok s 14 obrambami.

"Makedonci nas niso presenetili, mi smo presenetili sami sebe. Izgubljenega ni še nič, vemo, da se Črnogorci 'palijo' predvsem na Makedonce. Mi pa moramo, če želimo na tem prvenstvu še kaj početi, v ponedeljek končno enkrat premagati Nemce," je po tekmi za RTV SLO povedal slovenski organizator igre Zarabec.

Na drugi tekmi prvega kola skupine C se je zgodil pričakovan scenarij, Nemčija je gladko premagala Črno goro (32:19). V nadaljevanje tekmovanja vodijo prva tri mesta v skupini, tako da za Slovenijo ni še nič izgubljenega.

rokomet evropsko prvenstvo 2018 Foto/video Šport Slovenska navijaška armada zasedla Zagreb

Skok v prvem polčasu zaklenil vrata

Prvi gol je padel v drugi minuti, protinapad je učinkovito zaključil Gašper Marguč. Na drugi strani je mrežo kot prvi zatresel zvezdnik Kiril Lazarov. Slovenija je za dva zadetka prvič povedla v sedmi minuti, ko je z razdalje zadel Nik Henigman. V osmi minuti sta bila izključena Darko Cingesar in Igor Žabič, a tega Makedonci niso uspeli izkoristiti, saj je Matevž Skok ubranil najstrožjo kazen Kirilu Lazarovu, nato pa prispeval še dve enkratni obrambi. Razliko dveh golov (7:5) so Slovenci držali po polovici prvega polčasa, ob Skoku je blestel predvsem Žiga Mlakar.

Tudi v naslednjih minutah je bil Skok (v prvih 30 minutah je ustavil devet strelov) izjemno razpoložen, Slovenci pa z agresivno obrambo tekmecev niso pustili bližje kot na dva gola zaostanka. Makedonci so veliko igrali na krožnega napadalca Stojančeta Stoilova, prihajali do najstrožjih kazni in tako držali priključek (10:8).

V zaključku prvega dela pa se je ogrel tudi makedonski vratar Nikola Mitrevski in slovenska prednost treh golov (11:8) se je stopila, v zadnji sekundi polčasa je tekmo na rezultatsko izhodišče vrnil Filip Taleski (11:11).

Nemčija Črna gora EP v rokometu Skupina C Šport Nemci razbili Črnogorce

Drama v drugem polčasu

Drugi polčas so bolje odprli Makedonci in sploh prvič na tekmi povedli, dvakrat zapored je zadel Dejan Manaskov (13:11). Nato so Makedonci zadeli še dvakrat zapored in ušli na otipljivo razliko (11:15). Strelski post Slovenije je prekinil Cingesar v 36. minuti (12:15). Slovenija se je spet začela prebujati in po zadetkih Matica Suholežnika in Mihe Zarabca so bili spet zraven (15:16), po še enem golu Zarabca pa so sredi drugega polčasa izenačili (17:17). Takoj zatem je tretjo izključitev in posledični rdeči karton dobil Cingesar.

V naslednjih minutah se je igralo "gol za gol", glavno vlogo v slovenskem napadu je imel Zarabec. Po dveh zaporednih golih Blaža Blagotinška je Slovenija v 51. minuti spet povedla (21:20), nato pa se je začela napeta končnica, v kateri si nobena ekipa ni priigrala večje prednosti. Pet minut pred koncem je bil rezultat po golu Kirila Lazarova spet poravnan (24:24), z zadetkom Filipa Lazarova pa je Slovenija spet zaostajala (24:25).

V zadnjih treh minutah sta obe reprezentanci zapravili po dva napada, nove priložnosti pa Vujovićevi varovanci niso dobili in Makedonija je prišla do nepričakovane zmage (24:25). Povsem ob koncu je slovenski selektor izgubil živce zaradi sodniškega kriterija, udarec po obrazu pa je dobil tudi Kiril Lazarov, a to Slovencem ni pomagalo.

EP v rokometu (skupina C), 1. kolo:

Slovenija - Makedonija 24:25 (11:11)
Mlakar 4, Zarabec, Cingesar, Janc, Blagotinšek po 3; Manaskov 8, K. Lazarov 7.

Nemčija - Črna gora 32:19 (17:9)
Gensheimer 9, Drux 5; Lipovina 7, Božović 4.

LESTVICA:
1. Nemčija 2 točki
2. Makedonija 2
3. Slovenija 0
4. Črna gora 0

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.