Šport
17 ogledov

Slovenci za biti ali ne biti

(Slovenija - Švedska) Vujović EPA
Pred slovensko rokometno reprezentanco je zadnja in izjemno pomembna tekma v skupinskem delu evropskega prvenstva na Poljskem.

Po porazu proti Švedski in neodločenem izidu s Španijo varovance Veselina Vujovića čaka Nemčija, za uvrstitev v drugi del sklepnega turnirja pa zanjo šteje le zmaga. Slovensko-nemški reprezentančni dvoboj se bo v sredo v Vroclavu pričel ob 17.15.

Za izbranci slovenske reprezentante bo sredina tekma v vroclavski stoletni dvorani za življenje ali smrt. V dvoboju z Nemčijo morajo osvojiti obe točki, v nasprotnem primeru bodo pospravili svoje kovčke in se po tednu dni bivanja v Šleziji vrnili v domovino.

V takoimenovani "skupini smrti" v Vroclavu si je napredovanje pred zadnjim krogom izborila le Španija, ki je na dveh tekmah osvojila tri točke, vse druge opcije pa so še odprte, saj imata Nemčija in Švedska po dve, Slovenija pa eno točko. Slovenija bo v primeru zmage nad Nemčijo in Španije nad Švedsko v drugi del prenesla tri točke, v primeru neodločenega izida med Španijo in Švedsko in slovenske zmage v zadnjem krogu - v tem primeru bo izpadla Nemčija - pa le eno.

Tekma s Španci vliva optimizem

Slovenski rokometaši so na ponedeljkovi tekmi proti igralcem s Pirenejskega polotoka, kar velja tudi za drugi polčas uvodnega sobotnega obračuna s Švedi, dokazali, da so zmožni strniti svoje vrste in na kolena položiti tudi najbolj kakovostne tekmece. To je vsekakor obetavna napoved pred življenjsko pomembnim dvobojem z Nemcem, ki so na uvodnih dveh tekmah izgubili s Španci ter premagali Švede, a navzlic dokaj neizkušenemu igralskemu kadru pokazali, da se pri njih pretaka močna rokometna energija.

"Izpostavil bi izjemno tehniko in kreativnost igralcev ter njihovo zmožnost improvizacije v težkih trenutkih in na številne obrambne postavitve," je kot glavno prednost svojih varovancev v primerjavi z Nemci izpostavil Vujović in dodal: "Prepričan sem, da se nam nemški selektor ne bo zoperstavil z obrambo 4-2, tako kot je to naredil na dvoboju s Švedi. Ve se, da je naš glavni problem strel z razdalje, na nasprotni strani pa bomo imeli visoke in močne nemške igralce, ki so presenetljivo dobri v igri ena na ena in tudi hitri, kar nam lahko povzroči dodatne težave. V vsakem primeru bomo stavili na našo dobro obrambo in čim večje število zadetkov iz hitrih nasprotnih (pol)protinapadov."

Marguč: Prepričan sem, da bo tekma na nož

"Zmaga nad Nemčijo prinaša veliko, poraz ti vzame vse. Prepričan sem, da bo to tekma na nož. Nemci imajo mlado ekipo, a tudi kakovost, kar so dokazali v drugem polčasu s Švedi. Telesno so zelo močni, imajo višino, v drugih elementih pa smo boljši mi. Na tem prvenstvu imamo zelo dobro obrambo, ne prejemamo veliko golov, podobno tekmo pričakujem tudi v sredo. To bo tekma z malo zadetki, odločale bodo malenkosti. Verjamem, da smo boljša ekipa, kar bomo skušali tudi dokazati," je pred tekmo dejal Gašper Marguč, medtem ko je Matej Gaber dodal: "Psihološko bo tekma zelo zahtevna, a vsi vemo, kaj nam dvoboj z Nemci prinaša. Lahko gremo domov ali naprej s tremi točkami. V vsakem primeru bomo dali vse od sebe in skušali zmagati."

vid kavtičnik sp 2015 | Avtor: EPA EPA
Na dvoboju s Španci se je zelo izkazal vratar Matevž Skok, sicer član nemške ekipe Lubbecke, pred sredino tekmo pa je dejal: "Zmaga nad Nemčijo bi mi pomenila kot odličje z največjih tekmovanj. Skupaj s soigralci se bomo maksimalno potrudili, prepričan sem tudi, da nam bo selektor dal prava navodila. Gremo na zmago."

Kavtičnik pod vprašajem

V tem trenutku še ni jasno, ali bo na sredini tekmi nastopil Vid Kavtičnik, ki je na tekmi s Španijo v zadnji minuti prejel rdeči karton. Odločitev o tem bo Evropska rokometna zveza (EHF) sprejela na dan tekme, Vujović pa je bil glede tega piker in pripomnil, da Kavtičnika bržkone ne bo imel v svojem kadru, saj Slovenija igra proti Nemčiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.