Šport
19 ogledov

Slovenija po številu kolajn na 16. mestu

teja gregorin olimpijske igre soči EPA
Četrti tekmovalni dan v Sočiju je Sloveniji prinesel dve bronasti kolajni. Najprej je Slovence razveselila Vesna Fabjan, ki je bila tretja v prostem sprintu, dve uri za njo pa še Teja Gregorin v desetkilometrskem zasledovanju. Slovenija ima z današnjim uspehom 14 kolajn z ZOI.

Med 30 najboljših četrtfinala prostega sprinta smučarskega teka so se uvrstile štiri Slovenke, poleg Fabjanove Katja Višnar in novinki v olimpijski ekipi Alenka Čebašek ter Nika Razinger, a jima je za preboj v polfinale malo zmanjkalo.
Čebaškova je svojo premierno olimpijsko preizkušnjo končala na 17. mestu, Razingerjeva pa na 27. Višnarjevi kljub drugem času kvalifikacij preboj v finale ni uspel in je tekmo končala na devetem mestu.

Fabjanova prekinila primat Norvežank

Fabjanovi je danes uspelo prebiti norveško prevlado – zmagala je Norvežanka Maiken CaspersenFalla pred rojakinjo Ingvild Flugstad Østberg, četrta pa je bila še ena Norvežanka, Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Slovenka je za drugouvrščeno zaostala za le dve stotinki, katero kolajno si bo na podelitvi odela okoli vratu, je pokazal šele fotofiniš. Katja Višnar je bila deveta.

"Dvajset let treningov, odrekanja in trdega dela – vse to se je danes poplačalo. Kolajne so sanje vsakega športnika; jaz sem jo danes dosegla in ni lepšega občutka," je po tekmi s solzami v očeh dejala presrečna Fabjanova.

Besničanka je z uspehom stopila v velike čevlje dolgoletne reprezentančne kolegice Petre Majdič, ki je na minulih igrah Slovenijo prvič postavila na tekaški zemljevid. Kolajno je posvetila tudi svojemu nečaku, ki danes praznuje 2. rojstni dan. "Vedela sem, da je ta tekma na vse ali nič. Že v polfinalu je šlo za stotinke. Ničesar nisem hotela prepustiti naključju. Šla sem do zadnjega centimetra, in to se je izplačalo," je dodala Fabjanova.

Gregorinova poskrbela za ''sanjski dan''

Gregorinova pa je danes v tekaškem centru Laura pritekla in pristreljala prvo slovensko olimpijsko medaljo v biatlonu. Zmagala je Belorusinja Darja Domračeva pred Norvežanko Toro Berger.

Slovenska biatlonka je startala s ciljem, da zadene vseh 20 strelov. "Vedela sem, da če mi to ne bo uspelo, bo kolajna zelo težko dosegljiva. Čeprav sem zgrešila en strel, je kolajna tukaj," je dejala nasmejana Gregorinova. Na prvem strelskem postanku stoje je nato morala v kazenski krog in je zdrsnila na 11. mesto. "Takrat sem si rekla, da bo očitno spet nekaj zmanjkalo do kolajne. Nisem obupala, sem pa vedela, da bo zelo težko, a na koncu se je vse izšlo, kot smo si zamislili že pred časom," dodala.

"Najtežja sta bila zadnja dva kilometra, saj nisem vedela, koliko imam še moči in kako močne so preostale tekmovalke. A ko sem zavohala kolajno, sem dala vse od sebe," je še povedala prva slovenska biatlonka s kolajno na olimpijskih igrah.

Vtičeva blizu kolajni, zmaga Vogtove

maja vtič olimpijske igre soči | Avtor: EPA EPA
Danes so prvo preizkušnjo opravile tudi smučarske skakalke. Zmagala je Nemka Carina Vogt, srebrna je bila Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz, bronasta pa Francozinja Coline Mattel. Med Slovenkami je bila najboljša Maja Vtič, ki se je uvrstila na šesto mesto. Katja Požun je bila 11., Špela Rogelj 26. in Eva Logar 27.

Ravnjak nadgradil svoje cilje

V snežnem žlebu sta se od Slovencev pomerila Tim-Kevin Ravnjak, ki je zasedel osmo mesto, in Jan Kralj, ki je bil na koncu 29. Kolajne zlatega leska se je veselil švicarski deskar Iouri Podladtchikov. Za njim sta končala Japonca Ayumu Hirano in Taku Hiraoka. Branilec naslova iz Vancouvra 2010, Američan Shaun White, je bil četrti.

sport 11.02.14. Tim - Kevin Ravnjak, slovenski deskar, olimpijske igre Soci, Tim | Avtor: Epa Epa

Zlato za Hettenstada in Howellovo

Tudi v moški konkurenci prostega sprinta v smučarskem teku se je zlata veselil Norvežan, zmagal je Ola Vigen Hattestad. Zlato v hitrostnem drsanju na 500 metrov pa je osvojila Lee Sang-Hwa iz Južne Koreje. V ženski konkurenci smučanja prostega sloga je slavila Kanadčanka Dara Howell.

Končna odločitev je padla tudi v ženskem enosedu v sankanju. Zlato olimpijsko odličje je osvojila Nemka Natalie Geisenberger, druga je bila njena rojakinja Tatjana Hüfner, bron pa je šel v čez lužo, Američanki Erin Hamlin.

Pregled kolajn po 26 odločitvah:

Država             Zlato Srebro Bron Skupno

1. Norveška         4       3         4        11
2. Kanada            4       3         2         9
3. Nemčija           4       1         0         5
4. Nizozemska     3       2         3         8
5. ZDA                 2       1         4         7
6. Švica                2       0        0          2
7. Rusija              1       3         3          7
8. Avstrija             1       3         0         4
9. Francija            1       0         2         3
10. Poljska           1       0         0         1
. Slovaška            1       0         0         1
. Južna Koreja      1       0          0         1
. Belorusija           1       0         0         1
14. Švedska          0       3         1         4
15. Češka             0       2         1         3
16. Slovenija        0       1         2         3
17. Italija               0       1         1          2
. Japonska            0       1         1          2
19. Kitajska           0      1          0          1
. Finska                0      1          0         1
21. VBr                 0       0          1         1
. Ukrajina              0       0          1         1
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.