Šport
27 ogledov

Slovenija premagala Italijo in se prebila v finale EP

EP v odbojki, Slovenija : Italija, polfinale
1/5
EPA
Z izjemno borbeno igro in srčno željo so se slovenski odbojkarji z zmago proti Italiji (3:1) prebili v finale evropskega prvenstva, kjer jih čaka reprezentanca Francije.

Slovenski selektor Andrea Giani je bil po tekmi neizmerno vesel, saj o takem uspehu v prvi sezoni s Slovenci ni razmišljal: "Vesel sem, skačem, pojem, vriskam, normalno, prišli smo do fantastične zmage in uvrstitve v finala. Ko sem prišel na selektorsko klop, o tem nisem razmišljal. Vedno sem govoril, da moramo korak za korakom. Osvojili smo evropsko ligo, praktično brez pravega treninga, fantom sem neizmerno zaupal in niso me izneverili. Vedel sem, da imajo moč, da imajo značaj, vse pa so to danes pokazali."

Italijan, ki je že pred tekmo verjel v zmago svoje ekipe, je še posebej pohvalil slovenskega kapetana Tineta Urnauta: "Dobro smo zaustavili Osmanyja Juantoreno in Ivana Zajceva, a odločilen je bil naš napad po sprejemu. V tem smo bili fantastični, neverjetni. Tine Urnaut je posebna zgodba. Odigral je fenomenalno, s svojo mehko roko je zaključeval tudi žoge po slabših podajah. A ni igral Tine, ampak ekipa in za njo imam samo superlative. Nekoliko slabše smo igrali le v drugem nizu, ko smo naredili nekoliko preveč napak, še v njem pa smo jim bili povsem blizu. A vsa ta čustva je hitro potrebno spraviti stran, zame je trenutno najbolj pomembna jutrišnja tekma, v kateri bo potrebno storiti še zadnji korak. Že pred časom sem rekel, da Slovenija ima kakovost postati evropski prvak, še vedno sem enakega mnenja."

Kapetan slovenske reprezentance Tine Urnaut, ki je za Slovenijo osvojil eno zadnjih točk, je videl slovensko prednost predvsem v odlični taktiki: "Vesel sem, da nam je uspelo odigrati, kot smo si želeli. In z motivacijskega, tehničnega in taktičnega vidika smo bili odlični. Zavedali smo se kakovosti tekmeca, zavedali smo se, da če jih hočemo premagati, moramo biti na zelo visoki ravni. Bili smo in zmagali. Od prve do zadnje točke smo se borili, za kar smo bili nagrajeni. Zahvalil bi se vsem soigralcem, strokovnemu štabu, ne smem pa pozabiti tudi na navijače, bili so enkratni. Zmaga je skupno delo. Kakšna napaka nas ni vrgla s tira, z njo se nismo obremenjevali, povsem zbrani smo bili na naslednjo točko. Imeli smo fantastično taktiko, lahko se zahvalimo našemu trenerju, ki nam je že včeraj razložil, kako do zmage. Ubogali smo, zaustavili njihove najboljše igralce. Zdaj nas bo v finalu zelo težko kdo zaustavil."

"Kdorkoli nam bo stal jutri nasproti, mu ne bo lahko"

Podajalec Dejan Vinčić je kljub neverjetnem uspehu zmago označil za nekaj povsem normalnega, kar je bilo v načrtu ekipe: "To je vse normalno. Mi smo prišli sem po medaljo, zdaj smo jo osvojili, kaj naj rečem drugega, kot da je šlo vse po načrtu. Odigrali smo spet eno vrhunsko tekmo, danes nas bi težko kdo zaustavil. Tudi boljša ekipa od Italije ne. Neverjetno veliko visokih žog smo zaključili, igrali smo agresivno, dobesedno smo se metali za vsako žogo, če se žog nismo dotikali z blokom, jih je reševala obramba. Skratka vse je bilo in je fenomenalno. Naš selektor nas je odlično pripravil, hvala mu, mi pa smo striktno izpolnjevali njegova vodila. Rezultat je tu."

Korektor Mitja Gasparini, ki se je najbolj razigral v zadnjem nizu, je prepričan, da bodo vsakemu nasprotniku lahko zagrenili jutrišnji finale: "Naša zgodba se nadaljuje. Spet smo pokazali eno fantastično ekipno igro. Borili smo se od prve do zadnje točke, nismo popuščali, naša borbenost se je pokazala v prvi in v zadnji točki tekme. Tudi jutri ne mislimo popuščati. Kdor koli bo nam stal nasproti, mu ne bo lahko."

Libero slovenske ekipe Jani Kovačič, ki je danes rešil kar nekaj že skoraj izgubljenih točk, pa je odločen, da se bodo Slovenci tudi jutri borili z vso močjo: "To so fantastični občutki. Premagali smo Italijo, svetovno velesilo. In to ne s 3:2, ampak s 3:1. V prvem nizu smo jih povsem nadigrali, še sami niso vedeli, kaj se dogaja. V drugem so se sicer vrnili v igro, a danes niso imeli možnosti. Bili smo enostavno predobri. Borili smo se, pokazali željo in prišli do velike zmage. Zdaj se moramo spočiti, regenerirati, si povrniti moč. Jutri pa ponoviti današnjo igro, današnjo borbo. Želimo si naslov evropskega prvaka."

Zaslužena zmaga borbenim Slovencem

Za Slovenijo so se borili Alen Pajenk, Alen Sket, Mitja Gasparini, Miha Plot, Dejan Vinčić, Jan Kozamernik, Danijel Koncilija, Jan Klobučar, Jani Kovačič, Jan Pokeršnik, Gregor Ropret, Tine Urnaut, Klemen Čebulj in Uroš Pavlovič.

(Slovenija:Italija), ep v odbojki 2015, polfinale, Jani Kovačić, Tine Urnaut, Al | Avtor: EPA EPA

Italijansko reprezentanco pod vodstvom Gianlorenza Blenginija pa so sestavljali Pasquale Sottile, Luca Vettori, Osmany Juantorena Portuondo, Simone Giannelli, Salvatore Rossini, Ivan Zajcev, Filippo Lanza, Simone Buti, Massimo Colaci, Matteo Piano, Oleg Antonov, Giulio Sabbi, Simone Anzani in Jacopo Massari

Prvi niz

Prva točka tekme je pripadala Sloveniji, ki vodstva nato celoten prvi niz ni dala več iz rok. Pomembno delo je opravil slovenski blok, ki je bil večino časa dobro postavljen in je tako zaustavil odličnega italijanskega igralca Ivana Zajceva. Po nekaj minutah se je tako lahko slovenska ekipa veselila prednosti štirih točk s 6:2.

(Italija : Slovenija), Tine Urnaut, EP v odbojki v Bulgariji 2015, | Avtor: EPA EPA

Slovenska ekipa se je lahko v prvem nizu razigrala in tako popolnoma zmedla Italijane, ki so se vedno pogosteje obračali proti trenerju in pri vsaki točki pogledali k sodnikom. Italijani so se uspeli približati le na tri točke, proti koncu niza pa popolnoma izgubili stik s Slovenci. Slovenci so niz dobili s 25:13.

Drugi niz

Tudi v drugem nizu so si Slovenci hitro priigrali nekaj točk prednosti. Predvsem slovenski blok je bil spet izjemno uspešen. Tako so šesto točko za slovensko reprezentanco priigrali Alen Pajenk, Dejan Vinčić in Tine Urnaut z blokom Ivanu Zajcevu (6:3).

Italijanska ekipa je v drugem nizu našla igro in je uspela izid izenačiti na 10:10. Slovenci so nato izgubili malo zagona in naredili nekaj napak preveč. Sicer se je slovenska ekipa še enkrat vrnila v vodstvo s 15:10 in po napaki Italijanov celo povedla za dve točki. A so Italijani začeli močneje pritiskati in si proti koncu niza priigrali prednost dveh točk (20:22). Slovenci so pri izidu 22:24 obranili eno zaključno točko Italijanov, a je nato Klemen Čebulj servisal premočno, žoga je pristala izven igrišča. Italijani so tako osvojili drugi niz s 23:25.

Tretji niz

Tretji niz je bil na začetku popolnoma izenačen. Italijani in Slovenci so se menjavali v vodstvu in se borili za vsako žogo. Pri izidu 12:12 so Slovenci zahtevali ogled posnetka. Zaradi pritoževanja nad sodniško odločitvijo je sodnik Klemnu Čebulju pokazal rumeni karton.

EP v odbojki, Slovenija : Italija, polfinale | Avtor: EPA EPA

Slovenci so si pa lahko po zaslugi odličnega kapetana Tineta Urnauta ponovno priigrala prednost dveh točk (15:13). Vodstvo so nato obdržali in prednost povečali na pet točk (22:17). Za to je bil zaslužen predvsem Mitja Gasparini, ki je bil zaslušen za dve točki zapored.

Z asom Filippa Lanze so se Italijani nato ponovno približali Slovencem (23:20). Drugi servis Italijana pa je končal v mreži in s prvo zaključno žogo so Slovenci tretji niz odločili v svoj prid (25:20).

Četrti niz

Prva točka četrtega niza je ponovno pripadala Sloveniji po uspešnem udarcu Klemna Čebulja (1:0). Niz je bil zelo izenačen, ekipi sta se izmenjavali v vodstvu. Pri rezultatu 12:11 so se Slovenci po uspešnem strelu Dejana Vinčića vrnili v vodstvo. Italijani so se sicer borili, a Slovencem zmage niso več uspeli iztrgati iz rok.

V zadnjem delu četrtega niza se je razigral Mitja Gasparini. Pri rezultatu 19:16 je njegov as, Slovencem vlil še več poguma. Italijani se niso več uspeli približati in naš kapetan Tine Urnaut je lahko svojo napako pri 22:19  le nekaj trenutkov kasneje popravil, Jan Kozamernik pa je Slovencem priigral prvo zaključno žogo. Po napaki Italijanov je že ta prinesla zmago.

Komentarjev 4
  • macola 21:41 17.oktober 2015.

    Kaj pa ti cmerarcek tukaj jokaš?.....To leti na VSE politike....napisal sem pa aktualne in si piševa, ko se bo točno to zgodilo!

  • enola 21:13 17.oktober 2015.

    PA daj JJ-ovca ne blekaj. Še tukaj!? Zdaj? :SVsaka čast za lepo igro in lepe trenutke!!!p.s. v članku je toliko napak, kdo to piše??

  • macola 21:02 17.oktober 2015.

    Globok poklon celotni ekipi.....nihče tega ni pričakoval....pišete zgodovino! Posebna čast trenerju, saj je igral proti "svojim" ;-) To je pravi ŠPORT! Grenak priokus ob velikih športnih uspehih je edino.....slikanje in poziranje Cmerarja, Pahorja, opankarja....ki nimajo NIČ s tem, ki bo ...prikaži večo sledilo po vrnitvi. Vse delajo za lastno promocijo.....to mi pa res bruh!