Šport
153 ogledov

Slovenija razbila Hrvaško

Slovenska hokejska reprezentanca Reševalni pas/Twitter
Slovenska hokejska reprezentanca je na Jesenicah v tekmi 2. kroga kvalifikacijskega turnirja za uvrstitev na olimpijske igre v Pekingu 2022 premagala Hrvaško s 7:0 (1:0, 4:0, 2:0).

Teorija, da se bosta na jeseniškem turnirju za prvo mesto udarili Slovenija in Japonska, se je v prakso spremenila že prvi dan, ko sta favorizirani ekipi dosegli visoki zmagi, Japonska z 9:0 proti Hrvaški, Slovenija pa z 12:2 proti Litvi.

Danes ni bilo nič drugače. Na popoldanski tekmi so Japonci s 4:0 premagali Litovce, potem ko so vse gole dosegli že do 18. minute, Slovenija pa je še enkrat upravičila status favorita in na koncu proti Hrvatom slavila s 7:0.

Selektor Matjaž Kopitar je tokrat v vrata postavil Matijo Pintariča (na prvi tekmi je branil Gašper Krošelj), na turnirju pa je še Luka Gračnar.

Po prvi tretjini je bilo nekoliko nepričakovano le 1:0. Gledalci, danes se jih je vendarle zbralo nekaj več, so pričakovali točo golov, toda Vito Nikolić je spravljal v obup slovenske napadalce. Ti so bili nenehno pred njegovimi vrati, a pravega učinka ni bilo. Šele Rok Tičar v 17. minuti je načel hrvaško mrežo in napovedal učinkovitejše nadaljevanje.

To se je tudi uresničilo. Čeprav je bil Nikolić še vedno zelo razpoložen, pa ni zmogel ustaviti vseh slovenskih strelov. Hrvati so si vse bolj pomagali s prekrški, številčne prednosti pa so domači izkoriščali. V drugi tretjini so dosegli tri "power play" gole. Med strelce so se vpisali Jan Urbas, Tičar in Anže Kuralt, ki je preusmeril plošček po silovitem strelu Blaža Gregorca. Pred koncem tretjine je pred vrati sam ostal Miha Zajc in povišal na 5:0.

V zadnji tretjini sta nato padla samo dva gola (Miha Verlič in Luka Kalan), za kar ima največ zaslug Nikolić, saj je spet ustavljal mogoče in nemogoče. Slovenci so na vse načine iskali poti do njegove mreže, imeli nekaj res lepih akcij, si večkrat prislužili aplavz navijačev, na koncu pa so se morali zadovoljiti le s sedmimi doseženimi goli.

Po dveh krogih imata tako Slovenija in Japonska vse točke po dveh zmagah, brez točk sta Litva in Hrvaška. V soboto bo na Jesenicah prost dan, v nedeljo pa se bosta Slovenija in Japonska za prvo mesto pomerili ob 19. uri.

Turnir na Jesenicah je eden od treh na tretji kvalifikacijski stopnji za OI. Zmagovalci se bodo uvrstili na avgustovsko zadnjo stopnjo kvalifikacij, ko bodo na sporedu še trije turnirji. Če bo Slovenija na Jesenicah uspešna, se bo uvrstila na turnir na Norveško, kjer so že domača reprezentanca, Danska in Južna Koreja.

* Dvorana Podmežakla, gledalcev 1000, sodniki: Kopitz (Nemčija), Müller (Švica, glavna), Constantineau (Francija), Stupak (Kazahstan).
* Strelci: 1:0 Tičar (Sabolič, 17.), 2:0 Urbas (Gregorc, 24.), 3:0 Tičar (Pretnar, Sabolič, 33.), 4:0 Kuralt (Gregorc, Urbas, 38.), 5:0 Zajc (39.), 6:0 Verlič (Koren, 49.), 7:0 Kalan (60.).
* Kazenske minute: Slovenija 6, Hrvaška 12.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.