Šport
5234 ogledov

Slovenija se je v tem športu prvič uvrstila na SP

florball Profimedia
Slovenci prvič v zgodovini na SP v floorballu.

Slovenska moška reprezentanca v floorballu se je prvič v zgodovini uvrstila na svetovno prvenstvo, ki bo decembra v švedskem Malmöju. Slovenci so si v Škofji Loki že pred neodločenim izidom s 6:6 (2:2, 3:2, 1:2) proti Belgiji na tretji tekmi kvalifikacijske skupine E zagotovili pot na Švedsko.

Škofja Loka gosti eno od petih kvalifikacijskih skupin. Slovenci so v sredo v prvem krogu presenetili Dansko in jo ugnali s 3:2 (1:0, 1:1, 1:1), nato pa so v drugem krogu v četrtek visoko premagali še Italijo z 11:2 (4:1, 3:0, 4:1). To je ob treh zanesljivih zmagah v skupini favoriziranih Švicarjev ter današnji zmagi Danske proti Italiji s 5:4 pomenilo, da so si varovanci Gorazda Tomca že pred tekmo proti Belgiji zagotovili prvi nastop na SP.

Slovenci so pred tisoč gledalci v dvorani Poden večkrat prešli v vodstvo, a se nikakor niso mogli otresti Belgijcev, ki so v zadnji tretjini povedli s 6:5. Za izenačenje je pet minut pred koncem poskrbel Blaž Tomc.

Na vrhu lestvice skupine E je Švica s šestimi točkami in gol-razliko 40:7, sledi Slovenija s petimi točkami in razliko v zadetkih 20:10. Po dve točki imata Danska in Italija, eno pa je zbrala Belgija.

V skupini E bosta v nedeljo še tekmi Belgija - Danska (11.00), ki bo odločila o zadnjem potniku na SP, ter Švica - Slovenija (14.00). Zadnji slovenski nasprotniki na lestvici Mednarodne zveze za floorball IFF zasedajo četrto mesto, Slovenija je 18.

Izbrano vrsto v floorballu v Škofji Loki sestavljajo Tadej Žontar, Lovro Oblak, Tomc, Matevž Kohne, Blaž Kohne, Anže Habjan, Jaka Rous, Gašper Triler, Maj Oman, Nejc Oman, Robi Košir, Luka Peklaj, Nejc Peklaj, Gal Šardi, Blaž Kavčič (kapetan), Sašo Bizjak, Anže Podobnik, Luka Podobnik ter vratarja Jani Dolenec in Tim Luznar.

Petnajsto svetovno prvenstvo bo v Malmöju na sporedu med 7. in 15. decembrom.

Doslej so si nastop na SP, kjer bo nastopilo 16 reprezentanc, poleg Slovenije in Švice iz skupine E zagotovile še gostiteljica Švedska ter Finska in Estonija (skupina A), Latvija in Nemčija (skupina B), ter Slovaška (skupina C) in Češka (skupina D).

Evropskim reprezentancam pripadajo še tri vstopnice, eno od teh bo prejela tretjeuvrščena ekipa v Škofji Loki. Eno mesto na SP bo zasedla ekipa iz ameriških kvalifikacij, tri pa ekipe iz azijsko-oceanskih kvalifikacij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.