Šport
22 ogledov

Slovenija tretja v Planici

Prevc, Damjan, Kranjec, Tepes
1/12
Žurnal24 main
V Planici je slovenska skakalna reprezentanca osvojila tretje mesto na ekipni tekmi v smučarskih poletih. Slavili so Avstrijci pred Norvežani. "Domača publika nam pomaga in da dodatno energijo," je dejal Kranjec.


Zaradi morebitne gneče na cestah so se slovenski orli pod Ponce pripeljali kar – s helikopterjem.

Številni so nejeverno zmajevali z glavo, ko je trener slovenskih skakalcev Matjaž Zupan po petkovi tekmi oznanil, da bi se z idealnimi skoki Slovenija lahko zavihtela na tretje mesto. In natanko to se je zgodilo, za kar sta poskrbela osebna rekorda Jerneja Damjana (220,5 m) in Jurija Tepeša (207,5 m) ob seveda najboljšem slovenskem letalcu, zanesljivem Robertu Kranjcu. "Najlepše je leteti doma, kar sem povedal že večkrat. Res je super. Domača publika nam pomaga in da dodatno energijo, mi pa jim poskušamo z najboljšimi poleti to vračati in danes upam, da nam je to uspelo," je za nacionalno televizijo dejal Kranjec: "Ja, vsi smo dobro leteli in zasluženo osvojili tretje mesto. Še enkrat smo potrdili, da smo sposobni, da rezultat s svetovnega prvenstva, ko smo dobili kolajno, ni bil naključen, tako da smo zdaj tistim, ki nam niso privoščili, zaprli usta."

Ravno Robi, četrti slovenski skakalec, je poletel najdlje od vseh (223,5 metra) v prvi seriji in Sloveniji že tedaj zagotovil tretje izhodišče. Sicer pa je slovensko reprezentanco preveval močan ekipni duh: "Zelo sem zadovoljen s skokom. Trenutno sem že z mislimi z Robijem (Kranjcem, op. a.). Ko gre en tako daleč, si želiš iti še dlje," je po svojem osebnem rekordu v drugi seriji povedal Tepeš. "Občutkov ob skoku se ne da opisati, ker so zares zelo posebni. Že sama Planica je nekaj posebnega. Skakati pred domačimi gledalci je noro. Upam, da bosta še preostala dva dobro skočila, da bomo na 'štengah', potem pa bo to to," je kasnejši razplet slutil Jernej Damjan.

Nosač smuči je bil kar športni direktor
Mladenič iz znamenite skakalne družine – njegov oče Miran Tepeš je po imenitni tekmovalni karieri zdaj visoki funkcionar Mednarodne smučarske zveze – Jurij Tepeš je bil na petkovi planiški tekmi z 12. mestom rahlo nepričakovano najboljši Slovenec. "Mogoče je bilo to to. V petek mi je nosil smuči sam športni direktor, zato sem bil dober,“ je svojega nosača, športnega direktorja Francija Petka pohvalil mladi Tepeš. Gre za stavo s svetovnega prvenstva, ko je slovenska reprezentanca osvojila bronasto kolajno. Matjaž Zupan je s pohodi po Oslu svoj dolg že odplačal, nekdanji svetovni prvak Petek pa ga z nošnjo smuči skakalcem odplačuje te dni.

Planica, svetovni pokal, ekipna tekma:

 1. Avstrija    1669,9
   (Thomas Morgenstzern, Andreas Kofler, Martin Koch, Gregor
    Schlierenzauer)

 2. Norveška    1534,4
   (Anders Bardal, Johan Remen Evensen, Jörn Einar Romören, Tom
    Hilde)
 3. Slovenija   1488,6
   (Peter Prevc, Jernej Damjan, Jurij Tepeš, Robert Kranjec)

 4. Poljska     1449,7
 5. Nemčija     1382,8
 6. Češka       1357,7
 7. Finska      1330,3
 8. Francija    1303,0
 9. Italija      680,0
10. Rusija       658,4

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.