Šport
21 ogledov

Slovenke izpadle v evroafriško skupino

Polona Hercog Reuters
Slovenske teniške igralke se po epskem boju in porazu Petre Rampre proti Pauline Parmentier selijo v evroafriško skupino, saj so Francozinje povedle z neulovljivih 3:0. Polona Hercog se je odzvala na besede kapetanke slovenske ženske teniške reprezentance Maje Matevžič in razložila ozadje odpovedi svojega nastopa v Besançonu.

Potem ko je slovenska ženska teniška reprezentanca po prvem dnevu dvoboja s Francijo za obstanek v svetovni skupini pokala Fed v Besançonu zaostajala z 0:2, je v nedeljo izgubila še tretji dvoboj in se seli v prvo evroafriško skupino. Petra Rampre je namreč s 4:6, 6:3 in 6:8 izgubila proti Pauline Parmentier.

Rampretovi tako ni uspelo Slovenije obdržati v igri, pa čeprav je z 59. igralko z lestvice WTA bila izjemno izenačeno bitko. V četrtem dvoboju se bosta pomerili Nastja Kolar in predvidoma Virginie Razzano, razen če ne bo kapetan francoske ekipe Nicolas Escude posegel po menjavi tik pred zdajci.

V soboto je v palači športov v Besanconu Slovenija po nepričakovani odpovedi prve igralke Polone Hercog izgubila oba dvoboja. Rampretova, ki je v zadnjem trenutku zamenjala poškodovano Hercogovo, se je v prvi partiji dobro upirala Razzanovi, a na koncu izgubila s 6:2, 4:6 in 4:6, Kolarjeva pa je nato morala priznati premoč Parmentierjeve, ki je slavila s 6:2 in 6:3.

Hercogova zavrača kritike o neprofesionalnosti

Polona Hercog je po odpovedi svojega sobotnega dvoboja odgovorila na kritike kapetanke Maje Matevžič, da je z odpovedjo nastopa tik pred zdajci ravnala neprofesionalno in neodgovorno do ekipe.

"Rada bi predvsem obrazložila, zakaj je prišlo do nenadne spremembe v enem popoldnevu in se s tem otresla oznak, ki jih je brez ključnih podrobnosti navedla Matevžičeva. Vem, da je tako na meni, ko me novinarji sprašujejo, če sem pripravljena priigrati dve točki za Slovenijo v posameznih dvobojih, kot tudi na njej veliko pritiska, zato je verjetno izrekla te nepotrebne besede," je uvodoma dejala Hercogova na sobotno izjavo Matevžičeve.

"Izjava Matevžičeve je bila delno netočna - resda sem trenirala dvakrat na dan, a narava poškodbe rame mi je preprečevala izvedbo servisa, ki pa je na žalost ključni del igre. V sredo me je pregledal uradni fizioterapevt ekipe, ki je dejal, da bom sposobna igrati. Tudi sama sem bila prepričana, da gre za problem iz preteklosti, ki se je ponavadi rešil v dveh ali treh dneh, saj je bila bolečina podobna kot takrat. Ker pa je bila bolečina v petek se vedno prisotna, sem se obrnila še na svojega fizioterapevta," je pojasnila najboljša slovenska igralka in dodala, da je izjave za medije o borbi za Slovenijo podala še pred pogovorom s svojim fizioterapevtom, ker ji ga zaradi njegovega natrpanega urnika in potovanj ni uspelo priklicati pred petkovim popoldnevom.

"Fizioterapevt odsvetoval igro"

"Zato sem lahko odločno trdila, da bom na igrišču dala vse od sebe. Po razgovoru s fizioterapevtom in opisom bolečin v določenih gibih in položajih pa je bil prepričan, da gre za večjo težavo, kot sem upala in mislila sama. Odsvetoval mi je igro in priporočil takojšnji pregled z magnetno resonanco, saj bi se po njegovih besedah lahko poškodba razvlekla v večtedensko ali celo večmesečno 'pavziranje'. Takoj v soboto zjutraj, na dan začetka tekem, sem se odpravila na urgenco, v upanju, da ni nič hujšega in da bom po posvetu s specialisti vseeno sposobna zaigrati za barve Slovenije. Magnetna resonanca pa je na žalost le potrdila besede mojega fizioterapevta, ki je rekel, da bi bile posledice igranja lahko zelo velike in bi trajale dlje časa," je še povedala Hercogova.

Zaradi tega se je Hercogova po posvetu s trenerji odločila, da ne bo nastopila za reprezentanco, prav tako pa je odpovedala nastop tudi na prihajajočem turnirju v Maroku. "Upam, da bom v tem času nenastopanja poškodbo sanirala in bom lahko nastopila na vseh ostalih velikih turnirjih na pesku, vključno z Roland Garrosom," si je zaželela Hercogova.

Za Slovenijo sta v soboto tako zaigrali Petra Rampre, ki je v zadnjem trenutku zamenjala poškodovano Hercogogovo in se je v prvi partiji dobro upirala Virginii Razzano, a na koncu izgubila s 6:2, 4:6 in 4:6, ter Nastja Kolar, ki je nato morala priznati premoč Pauline Parmentier, ki je slavila zmago s 6:2 in 6:3.

Čehinje prve finalistke

Zmagovalka teniškega grand slama v Wimbledonu in tretja igralka sveta Petra Kvitova je Češki v polfinalu pokala federacij proti Italiji priigrala odločilno tretjo točko ter Čehinje popeljala v finale. Kvitova je v nedeljo po uri in 47 minutah igre s 6:4 in 7:6 (1) premagala Francesco Schiavone.

Že v soboto je prvi dvoboj za Čehinje na domačem terenu v Ostravi dobila Lucie Šafarova, ki je Schiavonejevo premagala s 7:6 (3) in 6:1, Kvitova pa je "odpihnila" Saro Errani s 6:4 in 6:3. Čehinje se bodo v finalu pokala Fed pomerile z reprezentanco Srbije ali Rusije, ki se ta konec tedna merita v Moskvi.

Serena vrnila ZDA med elito

Teniška reprezentanca Združenih držav Amerike si je v Kijevu zahvaljujoč Sereni Williams v dvoboju proti Ukrajini spet priigrala nastope v svetovni skupini pokala Fed. Williamsova je namreč danes v tretjem dvoboju gladko s 6:3 in 6:2 premagala Lesjo Curenko ter Američankam s tem priigrala odločilno tretjo točko za vodstvo in zmago s 3:0.

Deveta igralka z lestvice WTA in prvi lopar ameriške ženske ekipe je že v soboto osvojila točko proti Jelini Svitolina (6:2, 6:1), drugo točko pa je ZDA priigrala Christina McHale, ki je v drugem dvoboju po treh nizih s 6:1, 4:6 in 6:3 premagala Curenkovo.

Lansko sezono so Američanke, ki imajo v pokalu federacij rekordnih 17 zmag, prvič v zgodovini tega tekmovanja nastopale v svetovni skupini II. Svetovna skupina šteje osem najboljših reprezentanc; med elito so se danes že vrnile tudi Japonke.

Japonska spet v elitni skupini ženskega tenisa

Ajumi Morita je Japonkam v Tokiu zagotovila nastope v svetovni skupini teniškega pokala federacij, potem ko je premagala Belgijko Tamaryn Hendler in Japonski priigrala odločilno tretjo točko. To bo prvič po letu 2007, da se bo Japonska vrnila med osemčlansko elito pokala Fed.

Dvaindvajsetletna Morita, ki je Japonski priigrala tudi prvo točko z zmago nad najstnico Alison van Uytvanck na sobotnem uvodnem dvoboju, je v nedeljo s 7:5 in 6:2 premagala Hendlerjevo, prvo belgijsko igralko ta teden. V soboto je veteranka Kimiko Date-Krumm, nekdanja številka 4 svetovnega tenisa, za 2:0 prav tako premagala Hendlerjevo (6:1, 6:4).

V četrti tekmi, ko je bilo že vse odločeno, je Date-Krummovo zamenjala Nara Kurumi, ki je sicer izgubila s 6:7 (2) in 0:6 proti Alison van Uytvanck, sledi pa še dvoboj dvojic. Belgija bo tako naslednjo sezono igrala v svetovni skupini II, potem ko je zaradi poškodbe mišice izgubila nekdanjo številko 1 svetovnega tenisa, Kim Clijsters, prva igralka z lestvcie WTA Yanina Wickmayer pa se je želela osredotočiti na nastope na turnirjih WTA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.