Šport
31 ogledov

Slovenke v štafeti še nikoli boljše

1/10
Žurnal24 main
Slovenska ženska tekaška štafeta je na nordijskem SP v Oslu dosegla najboljšo uvrstitev v zgodovini. Bile so sedme. Marit Björgen je z norveško štafeto osvojila svojo četrto zlato kolajno.

Norvežanke Vibeke Skofterud, Therese Johaug, Kristin Stoermer Steira in Marit Björgen so na svetovnem prvenstvu nordijskih smučarjev v domačem Oslu osvojile zlato medaljo v štafeti 4 x 5 kilometrov. Srebro je pripadlo Švedinjam, bron pa Finkam. Slovenija v postavi Anja Eržen, Petra Majdič, Vesna Fabjan in Barbara Jezeršek je osvojila sedmo mesto.

Temeljni kamen za najboljši slovenski štafetni nastop v zgodovini tekov je postavila Erženova, ki je za najboljšimi zaostala manj kot minuto. Majdičeva je štafeto pripeljala celo na peto mesto, Fabjanova in Jezerškova pa sta zadržali visoko uvrstitev. Skandinavske ekipe so o zlatu odločale med seboj. Že v drugi izmeni so si Norvežanke, Švedinje in Finke zagotovile odločilno prednost, prav na koncu pa so bile najboljše domačinke. Marit, ki je tekla v odločilni zadnji predaji, je v četrtem nastopu osvojila že svojo četrto zlato medaljo.

"Anja je tekla tako, kot smo upali, hitro se uči in zame je bilo izhodišče precej lažje, ker sem tekmovalke, ki sem jih lovila, videla pred seboj, saj nismo veliko zaostajale. Tudi s svojim tekom sem zelo zadovoljna, saj sem se uspešno merila z Justyno Kowalczyk," je dejala najboljša slovenska tekačica Majdičeva. "Moj cilj je bil čim manjši zaostanek, pod minuto, kar mi je uspelo. Morda sem prehitro začela, saj sem imela na sredini nekaj težav, na žalost pa sem bila na koncu še nekoliko nerodna, padla in izgubila še nekaj sekund," je po nastopu dejala ena od slovenskih junakinj Erženova.

"Gre za zgodovinski uspeh slovenskega teka, kar se tiče ekipnih nastopov. Do zdaj je bilo to deveto mesto na olimpijskih igrah 2002 v Salt Lake Cityju, tokrat pa so dekleta presegla ta uspeh. Mislim, da je to nek vrhunec, verjetno tudi zadnji nastop skupaj s Petro in bo tudi zelo težko ponovljiv oziroma ga bo izjemno težko preseči s to novo generacijo deklet," je uvodoma v pogovoru za STA povedal vodja tekaških reprezentanc Marko Gracer. "Ta velik uspeh je za nas hkrati res velika obveza za vse te mlade tekačice, da bodo še naprej nastopale na tej ravni in skušale dosegati podobne rezultate in nekoč morda ponoviti takšne izide na ekipnih tekmah," je poudaril Gracer in dodal, da je v Sloveniji smučarski tek vedno bolj priljubljen.

"Za zdaj moram reči, da je tudi v mladinskih kategorijah zadaj še kar nekaj deklet in tudi fantov, ki so v svoji generaciji nekje v vrhu v Srednji Evropi in uspešni tudi na mladinskih svetovnih prvenstvih, tako da nam za prihodnost slovenskega teka ni treba pretirano skrbeti. Seveda pa moramo vsem mladim omogočiti razvoj in jim dati priložnost, predvsem pa jih usmeriti po poti, po kateri je šla Petra, ki je vsem dokazala, da se da priti in tudi držati stik z najboljšimi na svetu," je po današnjem uspehu še povedal Gracer in dodal: "Prav v smislu motivacije in vizije mladim, da se da v tem športu uspeti, je seveda zlasti Petra ogromno naredila. Pa tudi že nekatere tekačice pred njo in te, ki so se zdaj že prebile blizu vrha. Dejansko se uspehi prenašajo na mlajše, ki vidijo, da ni zaman vztrajati v tem športu in da lahko nekoč, če si res vztrajen, prideš tudi na vrh."

Nordijsko SP, Oslo štafeta 4 x 5 km (Ž):

1. Norveška 53:30,0 (Vibeke Skofterud, Therese Johaug, Kristin Stoermer Steira, Marit Bjoergen)
2. Švedska +36,1 (Ida Ingemarsdotter, Anna Haag, Britta Johansson Norgren, Charlotte Kalla)
3. Finska +59,8 (Pirjo Muranen, Aino-Kaisa Saarinen, Riitta-Liisa Roponen, Krista Lahteenmaki)
4. Italija +1:26,1
5. Nemčija +1:41,8
6. Rusija +2:15,4
7. Slovenija +2:23,0 (Anja Eržen, Petra Majdič, Vesna Fabjan, Barbara Jezeršek)
8. Poljska +2:49,2

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.