Šport
100 ogledov

Slovenke na povratni tekmi finala v zlatem nizu zapravile Zlato ligo

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca Reševalni pas/Twitter
Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca se ni prebila v zlato evropsko ligo. Po torkovi zmagi nad Romunijo v Mislinji s 3:1 je današnjo povratno finalno tekmo srebrne evropske lige v Alexandrii izgubila z 0:3 (-22, -14, -17). O zmagovalkah finalne serije je odločal tako imenovani zlati niz, ki ga je Romunija dobila s 15:12.

Drugo finalno tekmo so Slovenke začele v zasedbi Eva Mori, Darja Eržen, Tina Grudina, Saša Planinšec, Lana Ščuka, Ana Marija Vovk in Leja Janežič. Uvodno točko so osvojile Romunke, a so naša dekleta preko Erženove izid takoj izenačila. Z dvema dobrima začetnima udarcema se je izkazala tudi Vovkova, ki je poskrbela za izenačenje na 4:4.

Slovenke so nadaljevale z borbeno predstavo in povedle z 11:7, zato je romunski selektor Luciano Pedulla zahteval premor. Saša Planinšec je z napadom po sredini še uspela ohraniti prednost (12:9), nato pa so sledile tri zaporedne točke Romunk, ki so pri izidu 15:14 tudi prešle v ospredje.

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Selektor slovenske izbrane vrste Alessandro Chiappini je v igro namesto Vovkove poslal Anito Sobočan in nato pa pri izidu 17:16 zahteval še pol minute odmora, a domače odbojkarice se niso pustile zmesti in so povedle že z 22:20. Chiappini je namesto Ščuke ponudil priložnost še Pii Blažič in poskušal z novim premorom, vendar so prvi niz osvojile gostiteljice s 25:22.

Romunke so tudi drugi niz začele zelo odločno in povedle kar s 4:0, zato je Chiappini zahteval prvi odmor. Zatem sta točki dosegli Saša Planinšec in Ščuka, a Romunke so svojo prednost povečale na pet točk. Slovenke kljub požrtvovalni igri niso mogle ujeti priključka in so vseskozi zaostajale za pet točk. Pri izidu 16:11 v korist domačink, je Chiappini ponovno poklical punce na posvet, a tudi to ni spremenilo poteka niza. Na igrišče je stopila še Eva Zatkovič, Romunija pa je suvereno slavila s 25:14.

"Nismo pristopile k pravi igri, nismo pokazale tega, kar znamo."

Leja Janežič

Tudi začetek tretjega niza je bil povsem romunski. Po nizu štirih zaporednih točk je pol minute odmora zahteval slovenski selektor, da bi zaustavil nalet Romunk. Le-te pa se niso pustile preveč zmesti in so vseskozi ohranjale prednost nekaj točk. Naše odbojkarice so vendarle strnile svoje vrste in se po začetnih udarcih Zatkovičeve in blokom Grudine približale na le točko zaostanka (12:11). Romunke so zatem prestavile v eno prestavo višje in njihova prednost je ob zaključku niza narasla kar na osem točk, na koncu so zmagale s 25:17.

V Aleksandriji je o zmagovalkah srebrne evropske lige odločal tako imenovani zlati niz, v katerem so prvo točko osvojile Romunke. Po zelo dolgi izmenjavi žoge so se izenačenja na 1:1 veselile naše odbojkarice. Gostiteljice so nato povedle s 3:2, Slovenke pa so prešle v vodstvo pri izidu 5:4. Na menjavo igralnih polj je ekipi z uspešnim napadom poslala Erženova. Planinščeva je temu dodala še as in naše odbojkarice so prvič povedle za štiri točke.

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Sledili sta dve točki Romunk, ki so se v nadaljevanju približale na le točko zaostanka (9:10). Gostiteljice so nadaljevale z ostrim ritmom in povedle z 11:10. Za novo izenačenje je z blokom poskrbela Grudina, a sta sledili dve slovenski napaki ter vodstvo domačih s 13:11. Po še eni napaki Slovenk so si Romunke priigrale tri zaključne žoge in po zgrešenem začetnem udarcu slavile s 15:12.

V zlato evropsko ligo so se tako uvrstile Romunke, naša dekleta pa bodo tudi v prihodnji sezoni nastopala v srebrni ligi.

* Športna dvorana, gledalcev 500, sodnika: Adler (Madžarska) in Vinaliev (Bolgarija).
* Romunija: Buterez, Balintoni 3, Rus, Albu, Iancu 13, Budai-Ungureanu 21, Trica 5, Tucmeanu, Miclaus, Pirv 13, Roman, Ciucu, Ciocian, Alupei 12.
* Slovenija: Mori 2, Grudina 7, Vovk 6, Janežič, Blažič 3, Zdovc Sporer, Mikl, Zatkovič 1, Pintar, Ščuka 10, Sobočan, Pogačar, Eržen 10, Planinšec 5.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.