Šport
211 ogledov

Slovenke veliki finale začele z zmago

Lana Ščuka, Eva Mori twitter Slovenia Volleyball
Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je z zmago nad Romunijo odprla veliki finale srebrne evropske lige in si z zmago s 3:1 (19, -22, 21, 22) priigrala pomembno prednost.

Slovenske so prvo finalno tekmo srebrne evropske lige proti Romuniji začele v zasedbi Eva Mori, Darja Eržen, Tina Grudina, Saša Planinšec, Lana Ščuka, Ana Marija Vovk in Leja Janežič. Po uvodni točki Erženove z napadom in dveh zaporednih blokih Ščuke in Planinščeve so dekleta tekmo odprla s tremi zaporednimi točkami za 3:0. Romunke so se hitro pobrale ter si s prodorno igro v protinapadih zagotovile vodstvo s 7:6. A Slovenke so vrnile z enako mero.

Vovkova je dobro izvajala začetne udarce, z igro v bloku so se izkazale Ščuka, Grudina in Morijeva (12:8). Na začetni udarec Ruseve je bil po dobri igri nasprotnic v bloku in obrambi izid poravnan na 14:14. Prve so zopet pobegnile Slovenke, na 21:16, z asom Grudine pa so si zagotovile mirno končnico. Zaključno žogo pri 24:19 je priskrbela Ščuka, po napaki gostij so se zmage s 25:19 veselile slovenske odbojkarice.

Drugi niz se je začel po željah domače vrste, ki je na začetni udarec Morijeve, ob dobri igri Janežičeve v obrambi ter naveze Ščuka-Planinšec-Eržen ob mreži, hitro povedla s 5:1 ter Luciana Pedullo prisilila v prekinitev. Po njej je njegovim varovankam uspel niz točk, ko so povsem zaustavile slovenske napadalke, slovenski strateg Chiappini pa je reagiral z odmorom ter pri vodstvu tekmic z 11:10 pa namesto Vovkove v igro poslal Anito Sobočan. Nadaljevanje je bilo izenačeno, nato pa je Diana Balintoni z odličnimi servisi Romunke prvič popeljala do občutnejše prednosti (18:14). Erženova je z napadom in asom razliko stopila na 18:20, Sobočanova je prispevala as za 20:22, Ščuka blok za 22:23, a sta sledili zaporedni točki gostij, niz je z asom za 25:22 zaključila Roxana Iancu.

Lana Ščuka, Eva Mori | Avtor: twitter Slovenia Volleyball twitter Slovenia Volleyball

Romunkam je uspel za odtenek boljši uvod v tretji niz, a so Vovkova z asom ter Grudina in Ščuka z blokoma poskrbele za vodstvo s 6:4. A kot že v drugem nizu tudi prednost treh točk (10:7) ni zadostovala, da bi se Slovenke lahko nekoliko sprostile. Gostje so se namreč še enkrat več vrnile v igro, poravnale na 8:8 in povedle z 9:8.

Z bloki Ščuke, Grudine in Vovkove so si Slovenke zagotovile nov pobeg, tokrat na 14:11, pri 15:14 pa so spet dvignila raven igre in si priigrala pet točk naskoka (19:14). Z asom Grudine za 21:16 so Chiappinijeve varovanke v zaključek niza vstopile z lepo prednostjo, s prodornima napadoma se je izkazala še Ščuka. Ko je že vse kazalo na gladko zmago gostiteljic, so Romunke še enkrat zapretile, a je Eva Zatkovič, ki je dobila priložnost namesto Erženove, z blokom in napadom le poskrbela za zmago s 25:21.

S hitrim vodstvom s 3:1 je gostujoča vrsta v četrtem nizu prevzela pobudo, a so Slovenke z borbeno igro v obrambi in dobrimi zaključki hitro prišla do preobrata ter po dveh dobrih začetnih udarcih Vovkove in točki Grudine v napadu povedla z 8:4. Romunke se tudi tokrat niso predale in ko so izid poravnale na 11. točki, je bila slovenska klop primorana poseči po prekinitvi. Polna dvorana v Mislinji je videla izenačenje tudi na 18. točki, nato pa vodstvo Romunije z 20:18, sledil je nov odmor Chiappinija. Gostje so vodile že z 22:19, a je Morijeva dobro servirala, Janežičeva je bila odlična v obrambi, Ščuka ob mreži, Slovenke pa so prišla do vodstva s 23:22. Po odmoru na zahtevo Pedulle je sledila napaka Romunk v napadu, nato pa še ena za zmago Slovenije s 25:22.

ženska odbojkarska reprezentanca | Avtor: twitter Slovenia Volleyball twitter Slovenia Volleyball

Slovenske odbojkarice se že v noči iz srede na četrtek odpravljajo v Romunijo, kjer jih v četrtek, ob 16. uri, v Alexandrii čaka povratni obračun. Za napredovanje v Zlato evropsko ligo potrebujejo dva osvojena niza.

Izjave po tekmi:

Alessandro Chiappini, selektor Slovenije: "Zelo sem vesel in zadovoljen s tem, kar je ekipa danes naredila. Bila je zelo težka tekma, Romunija je dobra ekipa, ki je bila sposobna med tekmo spremeniti nekatere stvari, zelo dobro so tudi servirali. Ampak kljub temu smo uspeli ostati v igri. Zelo sem zadovoljen z odnosom deklet in sem ponosen nanje. Vesel sem tudi zmage, zelo pomembno je bilo zmagati s 3:1. A tudi v Romunijo moramo iti z mislijo, da moramo zmagati še enkrat, da osvojimo to, kar si zelo, zelo želimo. Vemo, da nam ne bo lahko, a zdaj smo spoznali Romunijo, lahko se bomo še bolje pripravili. Ne smemo jim ničesar pokloniti, saj vedno, ko igramo nekoliko slabše, one dvignejo raven igre in s tem veliko tvegamo. Biti moramo previdni in poskrbeti, da bo individualna kakovost na naši strani."

Eva Mori, reprezentantka Slovenije: "Za nami je zelo težka tekma in zelo vesela sem, da je zmaga ostala doma. V gosteh nas namreč čaka težko delo, vidimo, da je Romunija zelo dobra ekipa in sem vesela, da gremo s tako prednostjo v Romunijo."

ženska odbojkarska reprezentanca | Avtor: CEV CEV

Lana Ščuka, reprezentantka Slovenije: "Romunke niso lahke tekmice, prednost je bila že to, da smo igrale doma in težje delo nas čaka v Romunijo. Glede tekme bi pa rekla, da je vsaka od nas prispevala tisti delež, ki ga mora. Tekmo smo odigrale skupaj, kot ekipa."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.