Šport
22 ogledov

Slovenke začele s porazoma

Polona Hercog OP Avstralije EPA
Polona Hercog je v prvem dvoboju prvega kola pokala Fed v japonskem Kobeju izgubila proti domači igralki Kimiko Date Krumm. Brez zmage tudi mlada Nastja Kolar, ki jo je ugnala najbolši japonski igralki Ajumi Moriti.

Slovenska ženska teniška reprezentanca je izgubila oba dvoboja posameznic prvega dne tekmovanja v svetovni skupini pokala Fed proti Japonski v Kobeju. Tako Polona Hercog kot Nastja Kolar sta izgubili po treh izenačenih nizih.

V prvem dvoboju je Mariborčanka Polona Hercog izgubila z drugopostavljeno domačo igralko, 41-letno Kimiko Date Krumm, s 6:2, 4:6 in 2:6, 17-letna Nastja Kolar iz Celja, za katero je bil to prvenec v članski reprezentanci, pa je morala po napetem boju priznati premoč najboljši japonski igralki Ajumi Moriti, na lestvici WTA uvrščeni skoraj dvesto mest pred njo, z 2:6, 6:4 in 6:3.

Razočaranje v slovenskem taboru po prvem dnevu je bilo razumljivo, saj sta obe igralki dobro začeli, dobili uvodni niz, nato pa popustili in ostali brez tako pričakovane ter želene točke, ki bi pustila odprta vrata do zmage v nedeljskih partijah, najprej dveh posameznic in na koncu še igre parov. Vrata so zdaj le še priprta.

"Odkrito povedano smo računale na vsaj eno točko, vendar je Polona odigrala slabše od pričakovanj. Je pa zato toliko prijetneje presenetila Kolarjeva. Nič še ni izgubljenega, saj sta obe igralki dokazali, da sta povsem enakovredni tekmicam, tako da bodo nedeljske partije še zelo zanimive," pravi kapetanka Maja Matevžič.

Kimiko Date Krumm, ki je Japonski zagotovila prvo točko, je svojevrsten fenomen v svetovnem poklicnem športu. Pri 41 letih je še vedno mladostno sveža in odločena, da loparja še nekaj let ne odloži v kot. Profesionalno kariero je začela 1989, se pravi dve leti preden se je rodila Polona Hercog, ko je slednja pri štirih letih prvič prijela za teniški lopar, pa je bila Krummova že četrta igralka na svetu. Do zdaj je osvojila osem turnirjev WTA in zaslužila slabe tri milijone dolarjev s turnirskimi nagradami.

"Seveda sem razočarana, saj sem imela dvoboj pod nadzorom, vendar pri vodstvu 1:0 v nizih in 4:3 v drugem nisem znala zaključiti partije. Izkušena tekmica me je nato stisnila in naredila preobrat. Razmere v dvorani so bile ekstremne, organizacija je slaba, vendar to velja za obe ekipi. Jutri je nov dan in čeprav smo v zaostanku, ostajamo optimistične. Skušale se bomo vrniti v igro in nato v partiji parov odločiti zmagovalke," je po dvoboju povedala Polona Hercog.

Nastja Kolar si je od kapetanke prislužile pohvale, saj je proti 64. igralki na svetu igrala zelo dobro. No, vsaj v prvem nizu, ki ga je dobila s 6:2, in na začetku drugega, ko je imela nekaj žogic za vodstvo z 2:0. "Tu se je tekma prelomila. Nasprotnica se je vrnila v igro, izenačila izid v nizih in nato dobila tretjega s 6:3. Treme nisem imela, saj vem, da sem dobro pripravljena, razmere v dvorani pa me tudi niso motile, saj sem vajena takšnega mraza iz dvorane v Litiji, kjer treniram," je dejala Kolarjeva.

V nedeljo bosta najprej nastopili prvopostavljeni igralki, Polona Hercog, 36. igralka na svetu, in 26 mest nižjerangirana Ajumi Morita. Za četrto partijo sta kapetanki predvideli Nastjo Kolar (245.) in Kimiko Date Krumm (78.), v igri dvojic pa naj bi Japonsko zastopali Rika Fudživara in Ajumi Morita, Slovenijo pa Polona Hercog ter Andreja Klepač.

Pokal Fed, svetovna skupina, 1. kolo:

Japonska : Slovenija 2:0*

Sobota:

Kimiko Date Krumm : Polona Hercog 2:6, 6:4, 6:2
Ajumi Morita : Nastja Kolar 2:6, 6:4, 6:3

Nedelja:
Ajumi Morita - Polona Hercog
Kimiko Date Krumm - Nastja Kolar
Rika Fudživara/Ajumi Morita - Polona Hercog/Andreja Klepač

* trenutni izid

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.