Šport
537 ogledov

Tina Šutej: "Zagotovo sem slabe volje"

Tina Šutej Profimedia
Slovenska rekorderka Tina Šutej je v finalu skoka s palico na SP v atletiki osvojila nehvaležno četrto mesto.

Tina Šutej je v finalu skoka s palico na svetovnem prvenstvu v atletiki v ameriškem Eugenu zasedla četrto mesto, preskočila je 4,70 m. Zlato je z izidom sezone na svetu osvojila olimpijska zmagovalka iz Tokia 2020 Američanka Katie Nageotte, ki je edina v prvem poskusu preskočila 4,85 m.

"Zagotovo sem slabe volje, želela sem si medaljo, žal so bila tri dekleta boljša od mene. Razočarana sem, a bila sem najboljša Evropejka. Čez mesec dni je evropsko prvenstvo v Nemčiji in upam, da bo tam bolje," je finalni nastop za STA strnila Šutejeva.

Srebro je še tretjič na SP osvojila druga Američanka Sandi Morris s 4,85 m. Morrisova je bila tudi srebrna na olimpijskih igrah leta 2016, marca pa je postala dvoranska svetovna prvakinja v Beogradu. Tam je bila druga Nageottejeva, tretja pa Šutejeva. Bron je v Eugenu pripadel Avstralki Nini Kennedy s 4,80 m za njen daleč največji uspeh kariere.

Izjemno je vnovič nastopila Šutejeva, ki je zadnjič, sicer neuspešno, skakala na 4,80 m. Ta višina je štiri centimetre nad slovenskim rekordom 4,76 m, ki ga je Šutejeva dosegla 11. septembra lani v Ljubljani.

"Nastopila bi lahko bolje, solidno je bilo, dosegla sem svoj drugi izid poletne sezone, a 4,80 m pa bi lahko preskočila. Vendar sem malo preveč energije izgubila na začetnih višinah. Zaradi slabših kvalifikacij sem nastopila prej, kot bi sicer tekmovala. Imela sem še nekaj poprav potem na tretji višini, na 4,80 tudi nisem naredila tekočega skoka. Veseliti se moram, ker sem nastopila veliko bolje kot v kvalifikacijah. Imam še veliko tekem v sezoni, tetiva je tudi dobro," je dodala Šutejeva.

Tina Šutej | Avtor: Profimedia Profimedia

Letvico na 4,30 m je v finalu zmogla v prvem skoku, tako kot tudi drugo višino na 4,45 m. Tretja višina je bila na 4,60 m, tu se je Šutejevi prvič zalomilo in tudi drugič ni bila uspešna.

A je Ljubljančanka, ki zadnja leta trenira v Celju, zdržala pritisk, preskočila letvico tretjič in ostala med osmerico, ki je bila še vedno v boju za najvišja mesta.

Naslednjič so tekmovalke skakale na 4,70 m, Šutejeva je bila prek letvice že prvič, kar ji je uspelo kot tretji po vrsti. Pred njo sta bili uspešni še Sandi Morris in Nina Kennedy. S slednjo si je Šutejeva delila drugo mesto, četrta je bila Nageottejeva po uspešnem drugem skoku, po tretjem pa peta Ekaterini Stefanidi.

Nageottejeva je prva, neuspešno, skakala na 4,80 m, prva uspešno pa Kennedyjeva ter takoj nato Morrisova. Šutejeva tako kot Stefanidijeva te višine ni preskočila prvič. Drugič je bila Nageottejeva prek letvice, Šutejeva je podrla še dvakrat in bila tedaj na četrtem mestu.

Stefanidijeva, evropska ter nekdanja svetovna prvakinja iz Londona 2017, je dva skoka pustila za naslednjo višino. Na 4,85 m ni bila uspešna in je ostala peta za Šutejevo.

Sandi Morris | Avtor: Epa Epa
V troboju za zmago je bila pred skoki na 4,85 m v najboljšem položaju Nageottejeva pred Morrisovo in Kennedyjevo. Slednja te višine ni preskočila, zadnji poskus je pustila za 4,90 m, ki je bil previsoka ovira.

"Kar malo so nas dražili z odličji, ki so jih mimo prinesli ob skakališče že med tekmo, posebej, ko sem videla, da sem četrta," je še povedala Šutejeva.

Nageottejeva in Morrisova sta stalnici na zmagovitih odrih velikih tekem zadnjih sezona, nanj je prvič stopila Kennedyjeva.

"Ni me ni presenetila, čez 4,80 m ima osebni rekord, tri leta že dobro skače. Zelo dobro začne doma, a ni bila uspešna nato po prihodu v Evropo, imela je tudi težave s poškodbami. Tudi sama sem vztrajala po poškodbah in bila nagrajena z dvema medaljama v dveh letih, upam na še kakšno," je dejala slovenska skakalka, ki tako ostaja v svetovnem vrhu.

Pred SP je 26. junija na državnem prvenstvu v Velenju s 4,72 m prešla na tretje mesto po izidih sezone na svetu.

Na SP je tudi zato prišla v vlogi favoritinje za zmagovalni oder, imela pa je tudi lepo serijo visokih mednarodnih uvrstitev na največjih mitingih. Šutejeva je uspešno tekmovala tudi pozimi. Bronasta je bila na dvoranskem SP, lani je na dvoranskem EP Poljskem osvojila srebro.

Ker tekmovalci na SP stanujejo v študentskem naselju univerze Oregon, je podoživela tudi čas študija v ZDA pred desetletjem. Tako je niso motile niti visoke temperature v sobah, ki brez ustreznih klimatskih naprav motijo spanec številnim. "Tu sem zelo dobro spala," je zatrdila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.