Šport
2368 ogledov

Slovenka se je zgrudila na igrišču. V takšnih razmerah ne bi smel nihče igrati!

Dalila Jakupovič se je zaradi dima zgrudila na igrišču twitter
Slovenska teniška igralka Dalila Jakupovič je ponoči začela kvalifikacije na prvem grand slamu sezone, OP Avstralije, čeprav se dim in posledično močno onesnažen zrak zaradi požarov na peti celini še ni razkadil. Jakupovičeva je proti Stefanie Vögele vodila s 6:4 in 5:6, ko dvoboja zaradi napada kašlja in težav z dihanjem ni mogla nadaljevati.

Takoj po dvoboju sicer še ni moč trditi, da je bil za njene težave z dihanjem kriv močno onesnažen zrak, a številne igralke in trenerji so Jakupovičevi stopili v bran in pozvali organizatorje, da v takšnih razmerah ni moč igrati.

Po več mesecih katastrofalnih požarov na peti celini, se je kakovost zraka v Melbournu močno poslabšala in postala ena najslabših na svetu, avstralske oblasti so jo označile za "tvegano za zdravje".

Domačinom svetovali, naj ostanejo doma in zaprejo okna

Prebivalcem so mestne oblasti Melbourna naložile, naj ostanejo doma, zapirajo okna in vrata in domačim ljubljencem močno omejijo gibanje na prostem.

A organizatorji prvega grand slama sezone so zatrdili, da spremljajo kakovost zraka in da imajo sodniki dvobojev moč, da zaustavijo dvoboje, da bi zaščitili zdravje igralcev.

"Treninge smo začasno zaustavili zaradi slabe kakovosti zraka. A pogoji se izboljšujejo, spremljamo jih ves čas," so danes zjutraj po lokalnem času sporočili organizatorji.

"Ne najboljša kakovost zraka v #Melbourne to jutro," je vitnil Patrick Mouratoglou, trener prve dame tenisa Serene Williams, ob fotografiji mesta, zavitega v smog.

A prvi dan kvalifikacij so vseeno začeli, sicer malo pozneje, kot je bilo predvideno, nato pa je za nove pomisleke poskrbela Jakupovičeva, 180. igralka z lestvice WTA, ko je med dvobojem doživela resen napad kašlja in zaradi težav z dihanjem po vodstvu z 1:0 v nizih predala dvoboj proti švicarski tekmici.

Luksemburžanka Mandy Minella je prek Twitterja sporočila, da je šokirana, da so organizatorji v takšnih razmerah sploh dovolili začetek kvalifikacij. "Šokirana sem, da so se začele kvalifikacije na @AustralianOpen. Kaj pa zdravje vseh ljudi, ki morajo tu delati, še posebej otrok, ki pobirajo žogice," je tvitnila Minella.

Številni drugi uporabniki Twitterja so ostro kritizirali organizatorje. "Ogabna nesposobnost, korporativni pohlep in sebičnost. Odstopite," je vodstvu tekmovanja sporočil eden od piscev na medmrežju. Komentatorji se strinjajo, da v takšnih razmerah nihče ne bi smel igrati in da bi morali tekme odpovedati. 

Drugi so ob zapisih priložili fotografijo Melbourna, odetega v sivo kopreno.

Slovenski teniški igralec Blaž Kavčič je uspešno začel kvalifikacije za odprto prvenstvo Avstralije. Kavčič, 305. igralec sveta, je v prvem krogu s 7:6, 3:6, 6:2 premagal 21-letnega Britanca Jaya Clarka, ki je na 154. mestu lestvice ATP. V drugem krogu kvalifikacij bo 32-letni Kavčič lopar prekrižal s 16. nosilcem kvalifikacij, Nemcem Petrom Gojowczykom, 119. igralcem svetovne lestvice.

Blaž Rola je že v prvem krogu končal kvalifikacije za uvodni grand slam sezone. Po dveh nizih ter uri in 39 minutah igre je Slovenca, 143. igralca sveta, s 7:6 (3) in 6:4 premagal 34-letni Ukrajinec Sergej Stahovski, ki je na 152. mestu lestvice ATP.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1