Šport
142 ogledov

Slovenska legenda praznuje

Bojan Križaj Saša Despot
Legendarni slovenski alpski smučar Bojan Križaj je danes dopolnil 60 let.

Danes okroglo obletnico, 60 let, praznuje najuspešnejši slovenski alpski smučar Bojan Križaj. V smučarski karieri, ki jo je končal 1988, je dosegel osem zmag v svetovnem pokalu, v zgodovino pa je vpisan tudi kot prvi Slovenec z zmago v svetovnem pokalu - v Wengnu 1980.

bojan križaj | Avtor: Profimedias Profimedias
Križaj ni le legenda slovenskega športa, temveč je bil izjemno priljubljen tudi v nekdanji skupni državi. Leta 1984 mu je na odprtju olimpijskih igrah v Sarajevu pripadla čast, da je v imenu športnikov dal zaobljubo o poštenem in športnem nastopanju.

Poleg osmih zmag - vse je dosegel v slalomu - je Križaj na tekmah svetovnega pokala še 25-krat stal na stopničkah za zmagovalce. Leta 1982 je v Schladmingu postal svetovni podprvak v slalomu, 1987 je v isti disciplini osvojil mali kristalni globus. To je bil edini kristalni globus, ki ga v tisti sezoni ni osvojil sicer najboljši smučar na svetu Pirmin Zurbriggen.

Križajeva neizpolnjena želja je ostala olimpijska medalja. V Lake Placidu 1980 jo je zgrešil za dve stotinki sekunde. Kariero je zaključil leta 1988 v Salbachu, kjer je tik pred ciljem odpel smuči in peš stopil v ciljno areno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.