Šport
57 ogledov

Slovenski dvoboj Golobovi: dobila vozovnico za OI

Adela Šajn Žurnal24 main
Slovenska telovadka Saša Golob si je danes na predolimpijskem kvalifikacijskem turnirju v Londonu izborila vozovnico za nastop na poletnih olimpijskih igrah. Golobova je do nastopa na OI prišla z uspešnimi predstavami, s katerimi je v "internem" dvoboju za slabi dve točki ugnala reprezentančno kolegico Adelo Šajn, olimpijko v Pekingu 2008.

Golobova in Šajnova sta v sredo tekmovali v kvalifikacijah predolimpijskega turnirja v dvorani North Greenwich Arena, kjer so se delile zadnje vozovnice za nastop na poletnih igrah. Obe telovadki sta si pravico do nastopa v dodatnih kvalifikacijah izborili na jesenskem svetovnem prvenstvu v Tokiu. Za eno mesto na državo v teh dodatnih kvalifikacijah sta se nato danes "udarili" tudi med seboj, tako kot že na SP pa je bila tudi danes uspešnejša Golobova, ki je zbrala prek 50 točk in si pritelovadila tako želeni prvi nastop na največjem športnem dogodku štiriletnega cikla.

Golobova je skupaj zbrala 51,257 točke (preskok - 13,400, dvovišinska bradlja - 12,050, gred - 12,566 in parter - 13,266), medtem ko je bil mnogobojski zbir Šajnove za slabi dve točki manjši (49,499; preskok - 13,733, dvovišinska bradlja - 10,800, gred - 12,033 in parter - 12,933). Že pred tekmo je bilo jasno, da se slovenski telovadki ne bosta borili le z mednarodno konkurenco, temveč bosta merili moči tudi med seboj: tista, ki bo tokrat boljša, bo v primeru dobrih nastopov lahko proti koncu poletja tekmovala na OI.

"Telovadki sta danes med seboj bili pošten boj in prikazali dobro tekmo. Adeli se pozna, da vse od jesenskega svetovnega prvenstva na Japonskem zaradi težav z zdravjem ni tekmovala, poleg tega ji njena najboljša vaja, sestava na gredi, ni dobro uspela, saj je padla z orodja. In tam se je njen boj za nastop na olimpijskih igrah tudi končal. Čeprav moram reči, da je do konca nastopila zelo korektno," je uvodoma iz Londona sporočil trener Silvo Marinčič.

"Saša pa je za razliko od Adele normalno tekmovala celotno poletje, nato še jesen in po Tokiu, tako da po mojem njen uspeh ni presenetljiv. Forma se ji je lepo dvigovala, tudi zanesljivost pri izvedbi in samozavest sta rasli z roko v roki in mislim, da je postala izkušena in rutinirana tekmovalka. Dobra tekmovalka je bila že prej, a je velikokrat na tekmi nato v vajah delala napake. Zdaj pa je zelo dobro nastopila že v Tokiu, bila je boljša, in tudi na tem predolimpijskem turnirju je tekmovala v bistvu brez napake. Morda je bilo malce negotovosti le v vaji na gredi, kar kaže tudi ocena, a sicer je nastopila odlično," pa je nastop Golobove ocenil Marinčič in dodal: "Mislim, da si je Saša ta olimpijski nastop pošteno izborila in ji seveda čestitam in privoščim."

"Zelo sem vesela, saj sem celotno tekmo izpeljala po željah - brez padca. To je v bistvu moja sploh prva tekma, ko so mi vse štiri sestave uspele brez velikih napak, poleg tega pa mi je prinesla še tako želen olimpijski nastop. Trdo delo se mi je obrestovalo, saj sem se v pripravah na to tekmovanje posvetila predvsem piljenju prvin in čim bolj brezhibni izvedbi," pa je bila po uspehu kariere vesela 20-letna Golobova, ki je očitno res v tako dobri formi, kot ni bila še nikoli.

Zdaj v igri za nastop na gimnastičnem olimpijskem turnirju v Londonu ostaja le še slovenska prvakinja v ritmični gimnastiki Tjaša Šeme, ki si je nastop v dodatnih kvalifikacijah izborila z dobrimi nastopi na jesenskem SP v Montpellierju; ritmičarke se bodo za zadnje vozovnice za London merile naslednji teden.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.