Šport
8 ogledov

"Slovenski dvojčki" vzeli slovo

Dirk Kuyt Wesley Sneijder gol zadetek veselje proslava proslavljanje
1/40
Žurnal24 main
Slovaške nogometne pravljice je tudi konec. Med osem najboljših reprezentanc se je z zmago 2:1 uvrstila Nizozemska, ki se bo v četrtfinalu pomerila z zmagovalcem dvoboja Brazilija : Čile.

Povratek Arjena Robbna v prvo postavo Nizozemske se je nemudoma poplačal tulipanom, ki so v Durbanu proti Slovakom povedli ravno s samostojno akcijo nogometaša Bayerna. Slovaki so se v drugem polčasu pobrali in prek Roberta Vittka bi lahko celo izenačili, a na koncu so Nizozemci po pametno izvedenem prostem strelu in golu Wesleyja Sneijderja tekmo odločili v svojo korist. VIttek je na koncu le prišel do svojega zadetka, ko ga je v sodnikovem podaljšku zrušil vratar Martin Stekelenburg, Vittek pa je sam izvedel najstrožjo kazen in s 23. zadetkom v dresu reprezentance na vrhu slovaške večne lestvice zamenjal upokojenega Szilarda Nemetha. A to bo slaba tolažba.

Mislim, da se moramo izboljšati za četrtfinalno tekmo. Morali bomo igrati bolje kot danes.
Arjen Robben, napadalec Nizozemske

To je bila verjetno najslabša predstava Nizozemcev na celotnem prvenstvu, temu primeren pa je bil tudi zelo "kisli" prvi polčas. Prek Robina Van Persieja in Sneijderja so imeli Nizozemci sicer povsem solidne priložnosti za gol, toda Robbnova solo akcija po dolgi žogi iz obrambne vrste je v 18. minuti prinesla gol in edino razburjenje prvega dela. Robben je kot že ničkolikokrat v zadnjih sezonah z desne potegnil v sredino in z milimetrsko natančnim strelom ob bližnji vratnici sicer odličnega Jana Muche zabil za 1:0.

V drugi polčas so Nizozemci vstopili mnogo bolje in Mucha je rešil gotov gol Robbna kmalu po začetku nadaljevanja, kasneje pa Jorisu Mathijsnu branil še iz neposredne bližine. Slovaki bi kmalu kaznovali slavnejše nasprotnike, ki so nogo več kot očitno "dali z gasa" in dovolili našim starim znancem, da se vrnejo v igro. Stekelenburg je v vsega minuti branil izjemni priložnosti najprej Miroslavu Stochu, nato pa v situaciji ena na ena še Vittku. Kazen je bila neusmiljena in po vprašljivo dosojenem prekršku so Nizozemci hitro izvedli strel, Dirk Kuyt je žogo "ukradel" pred Mucho, ki je zaplaval daleč iz vrat, ter podal proti Sneijderju za 2:0 v (skorajda) prazno mrežo. Tekma je bila odločena, Slovaki pa so na koncu prek enajstmetrovke in gola Vittka le dobili več kot zasluženo nagrado za sanjsko prvenstvo.

Tri dni smo se pripravljali na Robbna, na njegov način igranja, toda on je pravi genij. Res ve, kaj počne.
Vladimir Weiss, selektor Slovaške

Izjavi po tekmi:

Arjen Robben (napadalec Nizozemske):
"To je bil lep dan. Če si na svetovnem prvenstvu, mora biti zabavno. Nismo odigrali naše najboljše tekme, ampak pomembno je, da smo napredovali. Najbolj pomembno zame je, da sem odigral svojo prvo tekmo. Le tri tedne je minilo po poškodbi in to ni veliko časa. Danes sem se počutil zelo dobro, morda ne stoodstotno, ampak počutil sem se dobro. Mislim, da se moramo izboljšati za četrtfinalno tekmo. Morali bomo igrati bolje kot danes.

Vladimir Weiss (selektor Slovaške):
"Tri dni smo se pripravljali na Robbna, na njegov način igranja, toda on je pravi genij. Res ve, kaj počne. Ko sem ga videl v prvi postavi, sem vedel, da bo Nizozemsko postavo naredil 50 odstotkov močnejšo, in prav sem imel."

Svetovno prvenstvo, osmina finala:

Nizozemska : Slovaška 2:1 (1:0)
Robben (18), Sneijder (84); Vittek (90/11m)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.