Šport
25 ogledov

Slovenski heroji ostali pred vrati raja

Gaber Žvižej Prošt Bundalo Slovenija Rusija SP svetovno prvenstvo v rokometu 201
1/16
EPA
Izjemen niz zmag slovenske rokometne reprezentance na svetovnem prvenstvu se je končal na predzadnji stopnički. Gostiteljica Španija je bila prevelik zalogaj in varovancem Borisa Deniča zadala prvi poraz, ki jim je vzel vozovnico za finale (26:22). Že jutri bo na sporedu tekma za tretje mesto proti sosedom Hrvatom, ki so prepričljivo izgubili proti Danski (30:24).

Slovenija je zgodovinsko tekmo začela s standardno postavitvijo 6-0 v obrambi. Španci so zapravili prvi napad, prvič pa so bili neuspešni tudi Slovenci. Gorazd Škof je v drugi minuti ubranil prvi strel na tekmi in Slovenci so imeli priložnost za prvo vodstvo.

Po hitrem protinapadu so prvi gol vseeno zabili domačini, ko je Škofa matiral Valero Rivera. Špansko mrežo je takoj v naslednjem napadu načel tudi Jure Dolenec, ki je izkoristil strel s sedmih metrov. Z golom Nenada Bilbije od daleč je Slovenija v četrti minuti prvič na tekmi povedla.

Varovanci Borisa Deniča so v naslednjih minutah hitro zapravili nekaj zaporednih napadov, Dolenec je zadel prečko, medtem ko rezervni španski vratar José Manuel Sierra ni zbral niti ene obrambe. Kljub vsemu so Španci pobegnili na 4:2, ko je Škof ubranil tudi prvo sedemmetrovko Víctorju Tomásu.

Zadevala le Dolenec in Marguč

Dolenec je na drugi strani znižal, a so Španci ob izteku prvih desetih minut držali dva gola prednosti. Po novi obrambi Škofa je fantastični Dolenec špansko obrambo "poslal na hot-dog" in s samostojnim prodorom zabil že svoj četrti gol na tekmi za izenačenje (5:5). Dolencu se je z golom v 14. minuti končno pridružil še en Slovenec - Gašper Marguč je s krila znižal na 6:7.

Po nekaj slabih napadih so Španci v 19. minuti prvič ušli na tri gole prednosti (10:7). Gol Alberta Rocasa je Špance dve minuti kasneje odpeljal že na plus štiri, kar je bil znak za alarm in selektor Denič je na zapisnikarsko mizo prvič položil zeleni karton za minuto odmora. Ta je končno prinesla prekinitev strelske suše, ko je Marguč ukanil Arpada Šterbika s krila (12:8).

Škof spravljal Špance v obup

Fantastična dvojna obramba Škofa je pognala Slovence v zaključku drugega polčasa, po obrambi posavskega "obrambnega ministra" pa je Marguč znižal na minus tri. Zorman, ki je najprej lepo našel Miho Žvižeja na črti, je po novi obrambi Škofa s samostojnim prodorom znižal že na 13:11. Takrat je tudi španski selektor vzel prvo minuto odmora.

Aguinagalde Pucelj Žvižej Španija Slovenija SP svetovno prvenstvo polfinale Barc | Avtor: EPA EPA
Neustavljivi Marguč je po lepi akciji spet ostal sam na krilu in Slovenijo minuto pred koncem polčasa približal na le gol zaostanka. Kljub strogi izključitvi Marguča s strani islandskih sodnikov je Škof ubranil čist strel Julenu Aguinagaldeju, izid pa je ob pisku sirene ostal 13:12 za domače.

Drugi polčas se je začel slabo za Slovence, potem ko je Zorman nastreljal blok je namreč Viran Morros po hitrem protinapadu Špance odlepil na dva gola razlike, toda Dolenec je v zadnjih sekundah z igralcem manj takoj odgovoril. Škof je v četrti minuti nadaljevanja ubranil poskus od daleč in svojim soigralcem ponudil novo priložnost za izenačenje.

Nova minuta odmora, tokrat brez povratka

Toda Šterbik je s šesto obrambo spet ustavil slovenski poskus, Joan Cañellas pa je zadel za 15:13. Selektor Denič je v šesti minuti dobil rumeni karton, ker je zapustil svoj prostor med protestiranjem nad eno izmed sodniških odločitev. Šterbik je s peto obrambo v drugem polčasu ustavil tudi poskus Boruta Mačkovška od daleč, toda tudi Škof je imel svoj večer.

Pri rezultatu 15:13 je ubranil sedemmetrovko Rocasu in obdržal slovenski priključek. Mačkovšek je z lepim "cepelinom" v 41. minuti le zabil svoj prvi gol večera in razlika je bila spet le en gol. Cañellas je s sedemmetrovko v 44. minuti domačine oddaljil na rekordno prednost v drugem delu, ki je v naslednjem napadu kljub novi izvrstni obrambi Škofa narasla na plus štiri (18:14).

Denič je bil ob visokem zaostanku prisiljen v drugo minuto odmora na tekmi, verjetno daleč najpomembnejšo na celotnem turnirju. Toda brez uspeha - Slovenci so po novem mučenju v napadu zapravili žogo, Španci pa so povedli za rekordnih pet golov razlike (19:14). Popoln razpad sistema in sedem golov minusa je v naslednjih napadih Deniča prisilil v nov time-out.

Španci vodili že za osem

Skube je z golom enajst minut pred koncem le prekinil črno serijo in znižal na 21:15. Španci so po minuti odmora njihovega selektorja zapravili napad, strel Aguinagaldeju je ubranil Primož Prošt, Zormana pa sta po nepotrebnem udarcu s komolcem v obraz enega od Špancev islandska sodnika poslala na klop za izključene. Tekma je Slovencem dokončno ušla iz rok.

Daniel Sarmiento je z igralcem več v 52. minuti izenačil najvišjo prednost na tekmi, končno pa sta islandska sodnika prvič izključila tudi enega izmed njihovih rokometašev. Španci so vseeno pobegnili že na osem golov razlike, ki jo je z novim lepim "cepelinom" uspel znižati zgolj Dolenec.

Po uspešnem protinapadu Marguča, obrambi Prošta in uspešni sedemmetrovki Marguča se je Slovenija dobre tri minute pred koncem le približala (24:19). Zmaga Špancev kljub vsemu niti za trenutek ni bila pod vprašajem. Slovenci so ostali pred vrati raja, toda ni še konec - že v soboto si bodo namreč lahko priborili trajni spominek na Barcelono. Kolajno s svetovnega prvenstva!

Denič: "Če bi bili strelsko razpoloženi, bi tekmo dobili"

"Po toliko tekmah v tako kratkem času je prišlo do tekme, ko nismo bili realizatorsko razpoloženi. Žal mi je zaradi tega, nismo uspeli najti igralca, ki bi bil strelsko razpoložen. Tu mislim, da se je močno poznalo, a mislim, da smo zelo dobro odigrali obrambno. Glede na prejete gole menim, da če bi bili strelsko razpoloženi, verjetno ne bi bili izenačeni, ampak bi tekmo tudi dobili," je po tekmi za TV Slovenija dejal Denič.

"Vsi smo si želeli. Tu ni bilo enega fanta, ki bi hotel, da noče. Dali so vse od sebe, danes enostavno nismo našli poti do gola, če pa smo že, je njihov vratar strele pridno 'pobranil'. Iskreno lahko čestitam svojim fantom, Špancem pa želim vso srečo v finalu. To tekmo moramo prerezati, tako kot smo tiste prejšnje. Čim prej se bomo skušali pripraviti na naslednjo tekmo, ki sledi že čez 17 ur. Verjetno ne bomo imeli niti enega treninga, ker je prenaporno. Vse bomo naredili za to, da bomo fante nekako spočili. Menim, da bi moral biti dan 'pavze', tako kot pred finalom."

Prvi slovenski strelec Jure Dolenec je pristavil: "Zdi se mi, da smo v napadu igrali slabše, kot smo sposobni. Tekma je bila taka, da sta obe reprezentanci igrali na dolge napade, da je bilo pričakovano manj zadetkov. V drugem polčasu smo imeli neko luknjo, ko nismo dosegali zadetkov, Španci pa so zabijali iz protinapadov in razlika je hitro narasla. To se je zgodilo že v prvem polčasu, a smo imeli moč za preobrat ... Škoda, kaj naj rečem. Španci so bili na koncu pač boljši v seštevku vsega.

Glede na to, da smo šele drugič v zgodovini prišli do polfinala, bomo pa že našli motivacijo za tekmo za tretje mesto. Večja težava bo tistemu, ki bo to tekmo izgubil. Jaz računam, da lahko mi še vedno osvojimo kolajno. Bronasta kolajna je še vedno zelo, zelo velik motiv in nič - gremo se čim bolje regenerirati, spočiti in jutri na novo zmago."

SP v rokometu, polfinale:

Španija : Slovenija 26:22 (13:12)
Cañellas 5, Aguinagalde in Morros 3; Marguč 7, Dolenec 6, M. Žvižej 2

Danska : Hrvaška 30:24 (14:11)
Eggert 9, Nøddesbo 4; Bičanić 4

Za tretje mesto:

Sobota ob 19.00:
Slovenija - Hrvaška

Finale:

Nedelja ob 17.15:
Španija - Danska

Komentarjev 2
  • Lavdan 21:38 25.januar 2013.

    Fantom vse čestitke za doseženo.

  • Darko 21:08 25.januar 2013.

    Bravo fantje, gremo jutri na medaljo.