Šport
42 ogledov

Slovenski krog Nibaliju

Vincenzo Nibali je postal drugi Italijan z zmago na dirki po Sloveniji. (Foto: E Žurnal24 main
Kolesarsko dirko po Sloveniji je po zaslugi sobotne etapne zmage z zaključnim vzponom na Krvavec dobil Italijan Vincenzo Nibali. Najboljši Slovenec Gašper Švab na osmem mestu.
Vsi zmagovalci dirke po Sloveniji:
1993: Boris Premužič (Slo)
1994: Tobias Steinhauser (Nem)
1995: Valter Bonča (Slo)
1996: Lorenzo di Silverstro (Ita)
1998: Branko Filip (Slo)
1999: Tim Jones (Zim)
2000: Martin Derganc (Slo)
2001: Faat Zakirov (Rus)
2002: Jevgenij Petrov (Rus)
2003: Mitja Mahorič (Slo)
2004: Mitja Mahorič (Slo)
2005: Przemyslav Niemiec (Pol)
2006: Jure Golčer (Slo)
2007: Tomaž Nose (Slo) 2008: Jure Golčer (Slo)
2009: Jakob Fuglsang (Dan)
2010: Vincenzo Nibali (Ita)

V Novem mestu se je končala 17. kolesarska dirka Po Sloveniji. Zadnjo etapo je v skupinskem sprintu dobil Italijan Francesco Chicchi (Liquigas), Borut Božič je bil tretji, Marko Kump pa četrti. Skupni zmagovalec dirke je postal kolesar Liquigasa Italijan Vincenzo Nibali, ki si je uspeh zagotovil na zaključnem vzponu tretje etape na Krvavec.

Na koncu je imel tretji z letošnjega Gira 47 sekund prednosti prednosti pred rojakom Giovannijem Viscontijem in 51 pred Dancem Chrisom Ankerjem Sörensenom. Najboljši Slovenec v skupnem seštevku je bil kolesar Save Gašper Švab na osmem mestu (+1:58). Švab si je pohvale zaslužil tudi od trenerja Mirana Kavaša. Prav tako so bili pohvaljeni tudi moštveni kolegi, ki so po zaslugi Blaža Furdija (11. mesto) osvojili belo majico najboljšega mladega kolesarja.

"Vesel sem, da sem Italiji privozil zmago. Na tej dirki sem bil že drugi, zdaj pa sem še mesto boljši. Vesel sem, da sem zadržal formo z Gira, ki mi bo pomagala tudi na italijanskem državnem prvenstvu. V formi pa je tudi vsa ekipa, kar je dokazala z zmago v zadnji etapi. Na Touru ne bom nastopil, po počitku pa se bom začel pripravljati na Vuelto," je dejal zmagovalec Nibali.

Tujci so tako na slovenskem krogu zabeležili drugo zaporedno zmago in osmo nasploh. S tem so razmerje zmag med domačimi in tujimi kolesarji znižali na minimalni zaostanek 8:9. Italijani so se zmage veselili šele drugič, prvi njihov zmagovalec je bil leta 1996 Lorenzo Di Silvestro. S tem so se izenačili z Rusijo, ki ima na slovenski pentlji prav tako dve zmagi, po eno jih imajo Nemčija, Zimbabve, Poljska in Danska.

Za Slovence so bili letošnji dosežki najslabši doslej. Tretjič v zgodovini ni nobenemu uspelo priti na stopničke, pred tem se je to zgodilo le leta 1996, ko je bil Boris Premužič na četrtem mestu, in leta 2005, ko je bil Jani Brajkovič peti. Delno je za to kriva tudi konkurenca, ki je bila letos najmočnejša doslej. Zato pa so bili gostitelji uspešni v posamičnih etapah, dobili so dve od štirih. Obe je osvojil Grega Bole, ki si je prislužil tudi modro majico najboljšega po točkah. Pikčasto majico najboljšega "hribolazca" je osvojil Francoz Stephane Rosetto (Vacansoleil), med ekipami je zmagal danski Saxo Bank.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.