Šport
14 ogledov

Slovenski mirnovodaši na EP razočarali

Špela Ponomarenko je prednjačila na olimpijskih igrah. Reuters
Slovenski kajakaši v sprintu na mirnih vodah so evropsko prvenstvo v Beogradu končali brez nastopa v finalu A. Še najboljši dosežek je z desetim mestom uspelo doseči Špeli Ponomarenko Janić na 200 in Joštu Zakrajšku na 5000 metrov.

Zadnji dan evropskega prvenstva sta se na progo podala dva Slovenca. Špela Ponomarenko Janić, ki je izpadla v polfinalu na 500 m, je bila najhitrejša v malem finalu na 200 metrov, Jošt Zakrajšek pa je prav tako v finalu B na 500 metrov zasedel sedmo mesto. Na 5000 m je bil deseti, Nejc Žnidarčič in Jernej Župančič Regent sta že uvodna dneva prvenstva obstala v polfinalu 200-metrske oziroma 1000-metrske preizkušnje. "Gotovo smo pričakovali več, ko smo se odpravljali v Srbijo. Predvsem smo imeli v načrtu, da si bo Špela zanesljivo priveslala finale A, podobno smo upali tudi pri Župančiču Regentu, pri Joštu in pri Nejcu pa je bilo bolj ali manj jasno, da na finale A ni za računati, ampak bolj na finale B," je slovenski izkupiček ocenil direktor kajakaških reprezentant, Andrej Jelenc.

Ta je pojasnil, da je konkurenca vse hujša, predvsem na najkrajši razdalji, kjer ima svoje glavne upe tudi Ponomarenko Janićeva. "Na tem EP se je pokazalo, da so na 200 metrov tekmovalci, predvsem iz večjih držav, naredili izjemen napredek v zadnjih dveh sezonah. Konkurenca je bistveno močnejša kot v prejšnjih letih. Pri Špeli se je močno poznalo, da je bila maja poškodovana in izpustila nekaj treningov. To se ji pozna še zdaj. Ne more razviti prave frekvence na tej razdalji in ni bila tako konkurenčna najboljšim. Kljub temu je na praktično svoji prvi resni tekmi sezone iz nastopa v nastop veslala bolje. Nastop v B-finalu, ki ga je zlahka dobila, je že kazal v smer, v katero si želimo, da gre njen napredek do SP. Smo pa seveda upali, da bo tudi na tem EP kaj več iztržila."

"Kaj se je zgodilo Župančiču, še njemu samemu ni jasno. Kar ostal je zadaj, drugi so šli naprej. Po 200 metrih je že precej zaostal. Zelo veliko je bilo trave na progi, morda se je tudi njemu kaj zapletlo v veslo ali čoln. Rekel je, da tega ni opazil, ampak da mu pač ni šlo. Nejcu se pozna, da ni 'uveslan' in da je dejansko prestopil neposredno iz divjevodaškga v mirnovodaški čoln. Ob takem napredku drugih na 200 m je bil popolnoma brez možnosti za vidnejši rezultat. Mislim pa, da je Jošt z nastopom na 5000 m povsem upravičil pričakovanja pred prvenstvom, mogoče še presegel, saj sem ocenjeval, da bi lahko bil med 10. in 15. mestom," razmišlja Jelenc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.