Šport
31 ogledov

Slovenski moški tenis v vzponu

grega žemlja EPA
Slovenski moški tenis je v zadnjem letu doživel veliki preboj v elitno stoterico svetovnega tenisa ...

Grega Žemlja, Blaž Kavčič in Aljaž Bedene so se na lestvici ATP prebili v Top 100, Žemlja je ob tem dosegel tudi največji uspeh, ko je zaigral v finalu turnirja ATP na Dunaju.

"Jaz lahko kot predsednik rečem, da sem izredno vesel in zadovoljen, da je do takih rezultatov prišlo. Fantje so razen tega, da igrajo vrhunski tenis, tudi kot osebnosti 'fejst' in dobri fantje in jim samo želim, da bodo v svoji karieri uspešni, predvsem pa, da bodo zdravi, da bodo imeli čim manj poškodb," je uvodoma na okrogli mizi Slovenske tiskovne agencije (STA) v Maxi klubskem salonu spregovoril predsednik Teniške zveze Slovenije (TZS) Marko Umberger.

Najvišje se je letos zavihtel Žemlja, ki je na zadnji lestvici ATP na 55. mestu, najvišje pa je bil oktobra na 50. mestu. O tem, kako je sam doživljal vzpone in padce v zadnjih letih, je dejal: "Glede na to, da sem čisto vsako leto na koncu leta napredoval za 20, 30 mest, mislim, da me je to držalo pokonci, da sem vsa leta trdo treniral, da sem po vsaki končani sezoni želel še več. Sicer so bila kakšna slaba obdobja, tudi letos na začetku sezone, v prvi polovici, ko ni šlo vse, kot sem si želel. Rekel sem si: 'kakor bo, pa bo'. Poizkusil bom narediti tisto, kar največ zmorem, naprej trdo trenirati. Vedno sem si začrtal svoje poti na dolgi rok. Izgleda, da se je to v tem odboju izkazalo najbolje. Veliko stvari se je spremenilo, ampak način dela in sam odnos do tega je ostal isti," je dejal Žemlja.

Dobre igre je Jeseničan kronal na Dunaju, ko je v finalu prekrižal lopar z Argentincem Juanom Martinom del Potrom, sledil pa je nov vzpon po lestvici: "To ni bil nek klik, to ni bila nobena čarobna palčka. Jaz to dojemam kot delo na dolgi rok. Moj trener Žiga Janškovec je vedno govoril: 'trdo delo se bo pri tebi poznalo nekoliko kasneje.' Vedno, ko sem trdo treniral, sem si želel rezultata. Nisem ga dosegel, sledile so razne negativne misli, samozavest je padla, začel sem se spraševati ali sem vse dobro naredil. Zdaj sem se enostavno umiril, enostavno šel naprej in rezultati so se pokazali."

blaž kavčič | Avtor: EPA EPA
Kavčič: "Ni treba čez lužo"

Kavčič se je leta 2011 prebil v stoterico. Čeprav so mnogi dvomili, da je to v Sloveniji možno, pa je Ljubljančan verjel vase. "Veliko ljudi je dvomilo v to, da se da v Sloveniji narediti enega dobrega igralca. Jaz sem vedno poudarjal, da ni treba trenirat čez lužo. Da so pogoji v Sloveniji dobri za delo, da je najpomembnejša želja in motivacija ter vera v to, da lahko to dosežeš. Zmeraj sem bil 'fighter' na igrišču, trdo sem treniral in to se je takrat, ko sem prišel med 100 na svetu, nekako izplačalo."

Kavčič, ki je imel v zadnjem obdobju nekaj težav s poškodbami, se počasi vrača v tekmovalni ritem, visoki pa ostajajo tudi njegovi cilji. "Ko prideš med 100 na svetu, se ne želiš tam ustaviti, spet najdeš nove cilje. Vsaka stopnička je veliko težja. Želja in motivacija, to je tisto, kar me je gnalo naprej," je dejal Kavčič in nadaljeval: "Osnovni cilj je bil stoterica, nekako v svoji glavi imam še vedno višje cilje, ki jih bom skušal doseči. Letos sem bil kar na dobri poti, da bi mogoče prišel še višje kot je 68. uvrstitev, ki je bila najboljša letos, pa me je poškodba žal spet ustavila."

Tretji član slovenskega tria med 100 najboljšimi na svetu je 23-letni Bedene, ki se je veliko naučil od izkušenejših Kavčiča in Žemlje, vesel pa je vsakega trenutka, ki ju preživi z njima na treningih: "Tudi po pogovoru s starejšimi, bolj trenerji, sem ugotovil, da mi je to 'ful' pomagalo. Sami so se pritoževali, da niso vedeli, kaj je možno, jaz sem na srečo imel to priložnost, najprej z Blažem, zdaj z Grego. Meni je bilo veliko lažje, tudi na treningih. Ko sem treniral z njima, sem videl, da se vse da. Onadva sta to pokazala proti boljšim nasprotnikom."

Poleg uspehov treh slovenskih tenisačev je bilo govora tudi o delovanju TZS. Vodja pisarne TZS Gregor Krušič je dal jasno vedeti, da se zveza trudi za povezovanje slovenskih teniških klubov, želi jim dati nov zagon, želi pa si tudi njihovega večjega sodelovanja. Pred pričetkom okrogle mize so vodstvo TZS in igralci sedli za mizo in se pogovorili o medsebojnem sodelovanju. V prihodnosti bodo združili moči in se pogovorili o stvareh, ki težijo obe strani, je še dodal Krušič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.