Šport
17 ogledov

Slovenski naboji izgubljeni v megli

Fak je brez dlake na jeziku spregovoril v intervjuju za hrvaški medij. (Foto: Ni Žurnal24 main
Jakov Fak (19. mesto) je zgrešil trikrat, Janez Marič (27.) trikrat na drugem streljanju, Klemen Bauer (37.) štirikrat in Vasja Rupnik (85.) sedemkrat. V megli in vetru v Oberhofu je zmagal Terjei Boe.

Jakov Fak je imel pred prvim streljanjem tretji najhitrejši čas, Janez Marič je na prvem streljanju zadel vseh pet tarč in bil sedmi. Nato pa se je sprint v Oberhofu za Slovence žal končal – vsaj dirka za prvo deseterico! Fak je leže zgrešil dve tarči in nato še eno stoje, Marič pa je vse pokvaril na drugem streljanju, ko je zgrešil tri tarče. V megli in vetru so se izgubili tudi naboji Klemna Bauerja, ki je večerno tekmo končal s štirimi nepokritimi tarčami. Vasja Rupnik je tako ali tako prepočasen na progi, ob sedmih kazenskih krogih pa je tekmo končal v družbi Srba Damirja Rastića. Na koncu niti Fak ni bil med 15 (19. mesto), Marič je končal na 27., Bauer na 37. in Rupnik na 85.

Trije tekmovalci so bili razred zase. Norvežan Tarjei Boe je sicer zgrešil enkrat, a bil iz kilometra v kilometer hitrejši in je na koncu za zmago za dobrih 16 sekund prehitel Nemca Arnda Peifferja (prav tako ena nepokrita tarča). Vseh 10 tarč je zadel Čeh Michal Slesingr, a bil nekoliko počasnejši na progi in se je zadovoljil s tretjim mestom. Med zadnjimi je startal Rus Ivan Čerezov. Bil je med redkimi, ki je pokril vse tarče, a sneg je bil vse počasnejši in z zaostankom 40 sekund je končal na četrtem mestu. V težkih razmerah se je opeklo kar nekaj favoritov: Ole Einar Björndalen (štirje zgrešeni streli, 22. mesto), Maksim Čudov (štirje zgrešeni, 26.), Björn Ferry (trije zgrešeni, 30.) ...

Vse, kar sem zgrešil leže, je bilo preveč za dober dosežek in tega se zavedam. Resnično smo imeli na strelišču slabo vidljivost, kar je tudi eden od razlogov. Proga je bila zaradi dežja mehka, da se je udiralo, in v takih pogojih tudi nisem imel dobrega občutka za tek. Bolj mi ustreza trd sneg, dež pa je še dodatno zmotil moj ritem. To ni tisto, kar bi si želel.
Jakov Fak
"Mogoče smo bili danes med manj srečnimi, saj so bile ravno pri Jakovu in Klemnu razmere pri streljanju v leže slabše, kar potrjuje tudi dejstvo, da denimo Ole Einar Björndalen in Simon Eder, ki sta streljala takrat in sodita med boljše strelce, praktično nista videla do tarče. Tekma je bila nekajkrat na meji regularnosti, tudi tehnični delegat je nekajkrat preverjal, ali se vidi do tarče ali ne, na koncu pa je šla tekma do konca. Tudi Nemec je bil pri vrhu, tako da nismo niti pričakovali, da bodo tekmo prekinili, zato je bilo treba pač streljati in iti naprej," je razmere po tekmi ocenil glavni trener slovenske vrste Uroš Velepec, ki pa je z videnim vseeno zadovoljen.

"Malo nam je žal za strele stoje, toda tako Klemen kot Jakov sta dobro opravila v danih razmerah. Marič pa je že imel boljše pogoje, leže je opravil svoje in nadaljeval z ničlo, v stoje pa je bil premalo zbran, tudi vidljivost je bila povprečna, tako da mu ni uspelo priti bližje. So pa trije naši tekmovalci med točkami. Če bi to bilo lani, bi bili vsi zadovoljni. Zdaj pa moramo biti tudi malo skromni, saj ne moremo na vsaki tekmi na vrh. Pričakujemo že lahko, ampak da so trije med 35, tudi ni slabo," je še pojasnil Velepec.

V soboto se bodo v Oberhofu v sprintu na 7,5 kilometra pomerila še dekleta.

Oberhof, sprint (M):

1. Tarjei Boe (Nor) 25:49,7/1
2. Arnd Peiffer (Nem) +0:16,7/1
3. Michal Šlesingr (Češ) +0:20,7/0
4. Ivan Čerezov (Rus) +0:40,1/0
5. Andrej Makovejev (Rus) +1:00,5/1
6. Dominik Landertinger (Avt) +1:05,2/1
...
19. Jakov Fak (Slo) +1:58,4/3
27. Janez Marič (Slo) +2:12,1/3
37. Klemen Bauer (Slo) +2:36,9/4
85. Vasja Rupnik (Slo) +4:30,8/7

Skupno (po 8 od 26 tekem):

1. Tarjei Boe (Nor) 389 točk
2. Emil Hegle Svendsen (Nor) 340
3. Ole Einar Björndalen (Nor) 284
4. Michael Greis (Nem) 231
5. Sergej Sednev (Ukr) 220
6. Jevgenij Ustjugov (Rus) 206
...
9. Jakov Fak (Slo) 193
...
27. Klemen Bauer (Slo) 105
48. Janez Marič (Slo) 49

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.