Šport
78 ogledov

Slovenski obračun v finalu Lige prvakov

uroš zorman kielce EPA
Poljska ekipa Vive Tauron Kielce in madžarski Veszprem sta finalista zaključnega turnirja rokometne lige prvakov v Kölnu.

Eden od junakov v vrstah Veszprema je bil prav Marguč, ki je dosegel šest golov, tudi tistega za izenačenje na 25:25 pet sekund pred koncem rednega dela, ki je Madžarom prinesle podaljšek.

Nemci so se na skorajda domačem terenu opekli in bodo v nedeljo namesto četrte evropske lovorike lovili le tolažilno nagrado. Tam se bodo v spopadu razočaranih velikanov merili s Parižani, ki so tudi pričakovali več.

Več pa je bilo za Nemce zelo dolgo povsem dosegljivo. Po prvem polčasu so imeli soliden izid (15:12), a kaj, ko so nato zmrznili in potrebovali devet minut za prvi gol v nadaljevanju. Do takrat so jih Madžari ujeli in prehiteli (15:17), prednost pa zadržali do izida 20:21 v 51. minuti, ko je za Veszprem zadel Momir Ilić, z osmimi goli sicer prvi strelec ekipe.

A sledil je niz nemške ekipe in minuto ter 40 sekund pred koncem je Domagoj Duvnjak zadel za 25:23. Ko se je zdelo, da so Madžari že potopljeni, pa se je najprej izkazal Laszlo Nagy, v zadnjem napadu pa je Marguč hladnokrvno končal napad za 25:25.

gašper marguč veszprem | Avtor: EPA EPA
Podaljšek pa je bil nato povsem Vezpremov. Hitro vodstvo po dveh golih Ivana Sliškovića so rokometaši v rdečem obdržali do konca, pri izidu 26:30 Cristiana Ugaldeja Garcie pa je bilo jasno, da se bodo glasni madžarski navijači lahko začeli pripravljati za nedeljski finale. Za zmagovalce je osem golov prispeval Ilić, šest Marguč, po štiri pa Aron Palmarsson in Ugalde Garcia. Pri poražencih je Marko Vujin prav tako dosegel osem golov, sedem pa Duvnjak.

Kielce ustavile Karabatića

V prvem polfinalu so zvezdnike iz Pariza prizemljili Poljaki s pogumno predstavo in borbenostjo, s katero so povsem zasenčili pariškega prvega igralca Nikolo Karabatića, ki je dvoboj končal z le dvema zadetkoma.

V prvem polčasu sta bili ekipi blizu, prednost pa so imeli Francozi. Vodili so že za tri gole (6:3), potem pa tesno prednost zadržali skorajda do polčasa, vendar je Manuel Štrlek še izenačil na 16:16.

V nadaljevanju je francoska ekipa imela manjšo krizo, ko skorajda devet minut ni zadela. Medtem so Poljaki prišli do vodstva (18:16 in 19:18), a dvoboj se je šele prav razživel. PSG je v 45. minuti spet vodil za dva (21:19), toda ne za dolgo.

Med junaki Kielc je bil tudi Zorman, ki je dva od svojih štirih golov dosegel takoj na začetku, dva pa v ključnih trenutkih, ko se je dvoboj lomil (za znižanje na 21:22 in izenačenje na 22:22).

Odločilni trenutek tekme je bil bržčas zadetek Michala Jureckega v 58. minuti z igralcem manj, po katerem so Kielce povedel s 26:24. Pred tem je Karabatić v pariškem napadu za izenačenje izgubil žogo, minuto pozneje pa je pri živčnih Parižanih tekmo z rdečim kartonom končal Igor Vori. Pol minute pred koncem je Štrlek zadel za 28:25 in veliko slavje poljskih navijačev v polni dvorani Lanxsess Arena se je lahko začelo.

Michal Jurecki je ob vratarju Slawomirju Szmalu (14 obramb) vodil poljsko ekipo s petimi goli, po štiri sta poleg Zormana dosegli še Tobias Reichmann, Krzystof Liewski in Štrlek. Francozom ni pomagalo niti 16 obramb Thierryja Omeyerja, slab dan Karabatića je strelsko skušal nadoknaditi Mikkel Hansen z desetimi, pet jih nje dodal Sergej Onufrijenko.

Tekma za 3. mesto med Parižani in Nemci bo v nedeljo ob 15.15, veliki finale med Vezspremom in Kielcami pa ob 18. uri.

Liga prvakov, polfinale:

Vive Tauron Kielce - Paris St. Germain 28:26 (16:16)
Kiel - Veszprem 28:31* (25:25, 15:12)

* - podaljšek

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.