Šport
92 ogledov

Slovenski odbojkarji imajo novega selektorja

odbojkarska reprezentanca, odbojka Profimedia
Avstralec Mark Lebedew je novi selektor moške odbojkarske reprezentance.

Avstralski strokovnjak Alex Lebedew je na na klopi trikratnih evropskih podprvakov bo nasledil Italijana Alberta Giulianija. Lebedew, ki bo reprezentanco na pripravah zbral v začetku maja, je z Odbojkarsko zvezo Slovenije (OZS) podpisal dveletno pogodbo, so danes sporočili z OZS.

V zadnjih letih so slovenski odbojkarji dosegli kar nekaj odmevnih rezultatov, zaradi česar so tudi močno napredovali na evropski in svetovni lestvici, na katerih trenutno zasedajo šesto oziroma osmo mesto. Prve uspehe so Slovenci dosegli pod taktirko Italijana Andree Gianija, na slovensko klop sta zatem sedla še Srb Slobodan Kovač in Giuliani, zdaj pa so se na OZS odločili, da priložnost ponudijo Lebedewu.

Avstralski strokovnjak iz Adelaide, ki bo letos dopolnil 54 let, ima za seboj uspešno igralsko, predvsem pa trenersko kariero, so zapisali pri OZS. Med drugim je bil med 2016 in 2020 selektor avstralske izbrane vrste.

Metod Ropret | Avtor: Profimedia Profimedia
"Z Albertom imamo za seboj izredno uspešno štiriletno sodelovanje, a je na koncu vseeno pretehtala odločitev, da za novo obdobje s svetovnim prvenstvom in kvalifikacijami za olimpijske igre potrebujemo osvežitev v strokovnem štabu. Kot je v zadnjih letih že v navadi, smo se ozirali po eminentnih tujih strokovnjakih," je odločitev pojasnil predsednik OZS Metod Ropret.

Pojasnil je, da so postopki izbire pri njih precej temeljiti in obsežno postavljeni, zelo široko so zastavili tudi komunikacijo in iskali širok konsenz. "Ko smo se enkrat odločili, kdo bo vodil žensko reprezentanco in sestavili štab, smo se intenzivno posvetili še iskanju selektorja moške vrste. Ponudb res ni manjkalo, bilo jih je zares veliko. Na koncu je izbira padla na Marka Lebedewa. Gre za izjemnega strokovnjaka in prepričani smo, da bomo z njim na čelu reprezentance nadaljevali po poti, po kakršni stopamo v zadnjih letih. Garancija za to so njegove reference in seveda tudi kakovost naših fantov," je prepričan Ropret.

Lebedew je avstralsko reprezentanco vodil v svetovni ligi in v ligi narodov ter na svetovnem prvenstvu 2018 in na azijskem prvenstvu, na katerem je leta 2019 osvojila srebro. O svoji filozofiji dela je Lebedew za OZS dejal: "O tem je težko govoriti le na kratko, vendar pa lahko rečem, da moj pristop temelji na agresivni, napadalni odbojki. Rad imam hitro igro in da s svojo ekipo nenehno napadamo tekmeca, da nanj vršimo pritisk tudi z blokom in dobro obrambo."

Kot je dejal, pri svojem načinu dela daje precej veljave igralcem in glede na to, kako izkušeno ekipo ima Slovenija, bo to po njegovem prepričanju še posebej prišlo do izraza. "Urnaut, Vinčić, Pajenk in drugi so odlični igralci z veliko izkušnjami. To želim izkoristiti in tudi preko tega slovenski reprezentanci pomagati stopiti še stopničko višje," je odločen novi slovenski selektor.

slovenija odbojka reprezentanca | Avtor: Profimedia Profimedia

Pred slovenskimi odbojkarji, ki so se na zadnjih štirih evropskih prvenstvih trikrat veselili srebra, je reprezentančna sezona, v kateri bodo drugič igrali v elitni ligi narodov, drugič pa se bodo z najboljšimi reprezentancami sveta merili tudi na svetovnem prvenstvu. V prihodnjem letu odbojkarje čakajo še kvalifikacije za olimpijske igre v Parizu.

"Zelo sem motiviran za delo in za tekmovanja, ki nas čakajo. Motiviran sem, da dosežemo še boljše rezultate kot v preteklosti. Liga narodov se bo sicer začela že zelo kmalu po zaključku dolgih prvenstev po Evropi, zato je težko napovedati, kaj se bo skozi ligo dogajalo. Zagotovo pa bo to tekmovanje dobra priložnost za nadaljnji razvoj mladih igralcev," pravi Lebedew.

Kot pravi, bo prioriteta svetovno prvenstvo, saj je prepričan, da reprezentanca lahko precej izboljša dosežek iz leta 2018. Takrat je Slovenija osvojila 12. mesto med 24 reprezentancami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.