Šport
100 ogledov

Slovenski olimpijci dobili oblačila

Slovenija slovenska olimpijska kolekcija olimpijske igre Aleš Fevžer
Predstavniki Olimpijskega komiteja Slovenije so danes v Ljubljani predstavili kolekcijo oblačil za olimpijske igre v Londonu, ki se začnejo čez 35 dni. Slovesna oblačila, oblačila za prosti čas, nacionalni komplet in navijaške izdelke je izdelal Peak, tekmovalna oblačila pa Toper. Oblikoval jih je Sandi Murovec.

Oblačila v značilni kombinaciji barv slovenske reprezentance, prevladujoči zeleni s kombinacijo bele in modre, je oblikoval Sandi Murovec, ki je ob tem še posebej ponosen na dejstvo, da je lahko na oblačilih uporabil tudi obrise simbola londonskih olimpijskih iger, kar sicer ni dovoljeno. Da bo na slovenskih oblačilih zaznati tudi pridih londonskih logotipov, pa gre zahvala predvsem Triglavu.

"Na to sem še posebej ponosen. Organizatorji vlagajo milijarde v svoje oblikovanje, nam pa je uspelo del njihove podobe zadržati tudi na naši kolekciji. Sicer smo se morali za to zelo potruditi. Uporabil sem znak podjetja Peak, ki ima v svojem logotipu vrh, ga nekako preslikal na slovenski Triglav in ga v mnogih oblikah, tudi nepravilnih, upodobil na oblačilih. Z Mednarodnega olimpijskega komiteja je sicer prišla pritožba, da takšnih znakov na oblačilih ne bomo smeli imeti, a ko smo jim poslali naše nacionalne simbole, med drugim tudi Triglav, so bili primorani popustiti. Če se pošalim, so naknadno priznali, da so v svojih simbolih oni povzemali naš Triglav," je dejal Murovec.

"Ne želim, da so ta oblačila zgolj uniforme, zato sem skušal zadržati pridih mladosti, to pa je še posebej vidno na oblačilih za slovesnosti, ki so nekaj posebnega. Mislim, da bodo slovenski športniki in športnice v Londonu zelo prepoznavni," je še dejal Murovec. Njegove smernice pri oblikovanju so upoštevali tudi v slovenskem podjetju Toper, ki je za olimpijce izdelalo športno opremo – kolesarske drese in rokavice, veslaške drese ... Kitajski Peak, eno vodilnih azijskih proizvajalcev športnih oblačil in obutve, pa bo poleg slovenske ekipe v Londonu opremil še Novo Zelandijo, Irak, Alžirijo, Ciper, Libanon in Jordan.

Slovenija slovenska olimpijska kolekcija olimpijske igre | Avtor: Aleš Fevžer Aleš Fevžer

Oblačila slovenskih reprezentantov sicer krasijo ponavljajoči se napisi Team Slovenia, s čimer je slovenska reprezentanca ena tistih, ki je upoštevala smernice Mok glede poimenovanja reprezentance, čeprav to ni bilo obvezno. Nekatere ekipe so se za tak korak odločile, nekatere ne.

Sicer pa bo omejena serija slovenske kolekcije za navijače na voljo tudi na Petrolovih bencinskih servisih, prodaja bo stekla z mesecem julijem, kjer bo poleg majic, kapic in zapestnic možno kupiti tudi raglje, artikli pa bodo na voljo tudi prek Petrolove spletne trgovine.

Kocijančič zadovoljen po sestanku z ministrom

Janez Kocijančič, predsednik Olimpijskega komiteje Slovenije (OKS), se je danes sestal z ministrom za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turkom. Dogovorila sta za podpis sporazuma o sodelovanju. Srečanje je Kocijančič opisal kot uspešno, Turk pa kot kot zelo koristno za razvoj slovenskega športa. "Poskušala sva urediti odprta vprašanja, tudi glede financiranja, zakonodaje, sistema upravljanja Fundacije za šport. Dogovorila sva se, da bova podpisala sporazum o sodelovanju med ministrom za izobraževanje, znanost, kulturo in šport in OKS kot krovne organizacije civilne družbe, da uredimo načela in pristope, kako sodelovati v prihodnje in kako v demokratičnem dialogu ter s produktivno izmenjavo mnenj priti do rešitev. Z razgovorom sem zelo zadovoljen. V nekaterih točkah sva imela različna mnenja, kar pa je sestavni del demokratičnega dialoga. Ministru verjamem, poskušal je zelo odprto pristopiti k problemom, sam pa sem storil prav tako. Mislim, da sva stvari premaknila naprej. Moj cilj in želja sta, da to storimo v dobrobit slovenskega športa, kar bi se odrazilo tako v položaju športa doma kot v mednarodnih uspehih naših športnic in športnikov," je dejal Kocijančič. Minister Turk je pogovor ocenil kot zelo koristen predvsem za razvoj slovenskega športa. S predsednikom Kocijančičem sta govorila o krepitvi sodelovanja in skupnem iskanju rešitev za vprašanja slovenskega športa, zbližala pa sta tudi stališča o besedilu zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, so sporočili z ministrstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.